Adam B. Bartoš (vlevo) promlouval u hrobu Anežky Hrůzové v Polné a na místě, kde byla v roce 1899 zavražděna, i v roce 2016.

Adam B. Bartoš (vlevo) promlouval u hrobu Anežky Hrůzové v Polné a na místě, kde byla v roce 1899 zavražděna, i v roce 2016. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Podmínka za text u hrobu Anežky Hrůzové v Polné pro Bartoše platí

  • 23
Nejvyšší soud odmítl dovolání Adama B. Bartoše, předsedy Národní demokracie. Jeho roční podmínka s dvouletým odkladem za protižidovský text, který zanechal na hrobě zavražděné dívky v Polné na Jihlavsku, platí.

Informaci České televize ve čtvrtek potvrdila ČTK Martina Chlupáčková, předsedkyně jihlavského okresního soudu, který věc rozhodoval v prvním stupni.

Jihlavský soud uznal vinným i někdejšího místopředsedu Národní demokracie Ladislava Zemánka. Pro projevenou lítost a sebereflexi ale od jeho potrestání upustil.

Bartoš se Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové, jejíž násilná smrt v roce 1899 vyvolala v zemi protižidovské nálady, ceduli s textem: „Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“ Text publikovali i na veřejně přístupných internetových stránkách.

Na oba muže podal trestní oznámení Michal Doležel, brněnský radní za hnutí Žít Brno. Policie následně za pomoci odborníka na extremismus dospěla k závěru, že jde o podněcování nenávisti vůči Židům.

Poprvé byl Bartoš odsouzen formou trestního příkazu v roce 2016. Proti němu ale podal odpor a následovalo hlavní líčení.