Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pořadatelé na Vysočině připravili po pauze pestrý silvestrovský výběr

  9:33
Ačkoliv jsou poslední dny v roce pro mnoho lidí stále spojeny hlavně s tradičními oslavami Silvestra – ať již doma, či ve společnosti, nebo s povánočním odpočinkem, Vysočina nabízí dostatek vyžití i pro ty, kteří rádi stráví přelom roku aktivněji.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, ČTK

Po dvouleté covidové odmlce se nejrůznějších sportovních, společenských i kulturních akcí koná požehnaně. Zájemci tak mohou prožít přelom roku třeba na turistickém pochodu, užít si „kufrování“, bruslení, koupání s otužilci nebo ještě načerpat sváteční atmosféru na některé z tematických výstav.

V řadě měst je pak příchod nového roku slaven ohňostrojem.

Kufrování v Novém Městě

Zpestřit si procházku, svižnou túru nebo i běh hledáním kontrolních stanovišť podle speciální mapy mohou zájemci na takzvaném kufrování. Tato zábava získala díky své možné bezkontaktnosti popularitu hlavně během covidu a její obliba neklesá ani nyní.

Lidé mohou vyrazit třeba do Krátké u Nového Města na Moravě; tamní Krátecké kufrování se koná už podvanácté. Až do konce roku, včetně Silvestra, si lze v Domě přírody Žďárských vrchů vyzvednout mezi desátou a patnáctou hodinou mapu.

„Podle ní účastníci hledají v libovolném pořadí 15 kontrol, na nichž najdou písmena do tajenky,“ upřesnila za pořadatele z Domu přírody Marie Rajnošková. Mapa stojí 40 korun. Po návratu čeká na zájemce čaj z bylin sesbíraných na lukách Žďárských vrchů a sušenka.

Až do konce ledna je možné si užít i Borské kufrování. Zatímco loni trasa vedla katastrem Borů na Velkomeziříčsku, letos má rozmach větší. Nově se také luští podle písmen na kontrolách tajenka.

„Snažili jsme se vybrat další zajímavá místa, která stojí za návštěvu; jsou ale o něco dál od naší obce. Je tam třeba několik studánek, viadukt či pomníček,“ popsala za čtveřici pořadatelek Blanka Křížová.

Mapu se zakreslenou desítkou kontrol i podrobným popisem výšlapu lze najít na webu obce a dá se i stáhnout do telefonu. Celou trasu není nutné ujít naráz, kontroly se dají hledat postupně až do 30. ledna.

Na brusle v Meziříčí i Humpolci

Přelom roku se bude podle meteorologů sice vyznačovat teplotami nad nulou, brusle však ani tak zahálet nemusejí. Kromě možnosti veřejného bruslení na zimních stadionech je možné si vychutnat tuto zábavu i pod širým nebem.

Například ve Velkém Meziříčí je umělé kluziště na Náměstí zdarma k dispozici až do půle ledna, vždy od 10 do 20 hodin. Na Nový rok, kdy večer ozáří město ohňostroj, se navíc návštěvníci mohou těšit i na stánky s občerstvením.

„Po patnáctém lednu se pak atrakce přemístí do místní části Hrbov, stejně jako loni,“ doplnila Zuzana Najtová, mluvčí meziříčské radnice. Vánoční kluziště v parku Stromovka mohou využít i lidé v Humpolci – umělý led tam lze brázdit do 2. ledna. Další takové kluziště je veřejnosti k dispozici třeba v Polné či Rouchovanech na Třebíčsku.

Otužilci v Jihlavě a Polné

Řeka Jihlava se stane už tradičně na Nový rok cílem otužilců z Jihlavy. Milovníci koupání v ledových vodách vstoupí do řeky pod lávkou u tenisových kurtů v lokalitě Český mlýn. Akce se koná od 14 hodin a podle pořadatelů jsou vítáni i podporovatelé na břehu. Pro všechny bude připraveno i něco k zahřátí.

Do chladných vod rybníka Peklo se vnoří na Nový rok také otužilci v Polné. Podpořit je – nebo se k nim rovnou přidat – lze ve 14 hodin v prostorách tamního rekreačního areálu. S předstihem se pak budou loučit s letošním rokem otužilci na Bystřicku. Již 11. ročník Bystřického tuleně se koná v sobotu od 14 hodin u rybníka Argentina poblíž Bystřice nad Pernštejnem.

Za krásou betlémů do Třeště

Přímo do domácností betlemářů se mohou vypravit lidé v Třešti. Tam se udržela více než 200 let stará tradice stavění betlémů. Veřejnosti jejich majitelé otevřou garáže, komory či obýváky, aby si dioramata s motivem narození Krista mohli prohlédnout.

Mapu s vyznačenými místy a adresami betlemářů získají lidé v informačním centru v Třešti nebo na webových stránkách Spolku přátel betlémů. Letošní putování má celkem 24 zastavení. Kromě jednotlivých domácností jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele svaté Kateřiny nebo v zámeckém hotelu.

Lidé je najdou také v Muzeu Vysočiny a ve stálé expozici Spolku přátel betlémů v Schumpeterově domě. Tam je rozšířená expozice a k vidění jsou i betlémy zapůjčené od rodin, které je nemohly několik let vystavovat. Výstavu doprovází i krátký film, jenž mapuje celý rok betlemáře. Na cestu se mohou zájemci vypravit až do 2. února.

Pěšky na Javořici, nejvyšší vrchol Vysočiny

Po dvouleté covidové pauze a předchozím zákazu kvůli kůrovcové kalamitě a těžbě dřeva se letos znovu v jeden den uskuteční turistický silvestrovský výšlap na nejvyšší vrchol Vysočiny, kterým je 837 metrů vysoká Javořice. Tato akce telčské pobočky Klubu českých turistů se těší velké oblibě a účastní se jí i na pět tisíc lidí.

Patnáctikilometrový výšlap vede z náměstí ve Studené. Start je v 10 hodin. Lidé se však mohou na Javořici vypravit i z dalších míst. Například z Řásné, Mrákotína či Světlé. „Na vrcholu Javořice bude ve 12:30 hodin čekat na příchozí přípitek. Ohřát se mohou u ohně,“ zve na akci za pořadatele Vladimír Mazal.

Organizovaných výšlapů, ať již na Silvestra, či Nový rok, se koná v kraji celá řada, mnohdy s dlouholetou tradicí. Noční hodiny, kdy se láme rok, lze strávit třeba na Dědkovské hoře u Netína na Velkomeziříčsku. Prvního ledna se konají také výstupy na Klučovskou horu u Třebíče, na Šacberk u Jihlavy, zříceninu Orlík nad Humpolcem či na Peperek u Žďáru nad Sázavou. V tentýž den lze sestoupit s turisty například i do údolí řeky Doubravy u Chotěboře.

Běh na Klučovskou horu

Silvestrovský běh na Klučovku je akce s dlouhou tradicí, letos se po dvouleté pandemické přestávce koná už 42. ročník. Opět jsou připraveny dvě trasy směrem na Klučovskou horu. Ta o délce pěti kilometrů je určena pro ženy, delší, dlouhá 10,2 kilometru, pak pro muže. Prezence účastníků se koná 31. prosince v prostorách Základní školy Světlo v třebíčské Demlově ulici, a to od půl deváté ráno.

Samotný závod začne hodinu před polednem. Připraveno je občerstvení i ceny.

  • Nejčtenější

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Obyvatelé Jihlavy jsou v šoku, daň z nemovitosti vzrostla na trojnásobek

7. května 2024  12:04

Zatímco před rokem pracující důchodkyně za panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví v Jihlavě platila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Bývalá Hitlerova škola stojí v Jihlavě už 80 let. Nyní ji využívá policie

8. května 2024

Premium Na jaře uplynulo 80 let od slavnostního otevření jediné školy Adolfa Hitlera na území Čech a Moravy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie obvinila řidiče, který na Třebíčsku srazil ženu s vnučkami. Hrozí mu 6 let

9. května 2024  10:18

Policisté obvinili řidiče, který před týdnem způsobil tragickou nehodu v Čáslavicích na Třebíčsku,...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo, jeho pilot na místě zahynul

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  17:49

V katastru obce Luka nad Jihlavou před půl čtvrtou odpoledne došlo k pádu dvoumístného letadla. Na...

Experti začali ve středověkém stříbrném dole u Lesnova odkrývat hrdlo šachty

13. května 2024  16:09

Horničtí specialisté začali s odkrýváním ústí zasypaného středověkého dolu na stříbro v lese u...

Při preventivní akci v Třebíči lékařky odhalily deset zhoubných nádorů kůže

13. května 2024  13:52

Celkem deset zhoubných nádorů kůže a dalších devět závažných problémů odhalily před pár dny lékařky...

Jeden řidič zdemoloval vchod supermarketu, druhý narazil do domu a utekl

13. května 2024  9:43

Kuriózní nehoda se stala v pátek v Pelhřimově, kde řidič auta nacouval do vchodu supermarketu Penny...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...