Sídliště Bezděkov na okraji Velkého Meziříčí čeká postupná revitalizace. Dotkne...

Sídliště Bezděkov na okraji Velkého Meziříčí čeká postupná revitalizace. Dotkne se cest, tras pro pěší, zeleně, parkovacích míst i mobiliáře. | foto: Archiv Městského úřadu Velké Meziříčí

Nové ulice, lavičky, zeleň i parkoviště. Meziříčí chystá proměnu sídliště

  • 0
Převážně z osmdesátých a devadesátých let minulého století pocházejí vícepatrové bytové domy na velkomeziříčském sídlišti Bezděkov. Čtvrť na severovýchodním okraji města, mezi řekou Oslavou a železniční tratí, však už přestává splňovat současné nároky obyvatel. Radnice proto chystá jeho proměnu.

„Sídliště aktuálně prochází generační obměnou. Kromě toho se tu řeší klasické problémy, jako je parkování, stav chodníků nebo zeleně,“ přiblížil místostarosta Velkého Meziříčí Martin Kaman. Vedení města proto podle něj plánuje postupnou revitalizaci, která přinese ucelené a smysluplné řešení všech zmíněných problémů.

S tím má radnici pomoci i architektonická studie, kterou již pro ni začala zpracovávat společnost City Upgrade. Výsledek bude podkladem pro přípravu projektové dokumentace; následná proměna Bezděkova pak bude postupovat po dílčích etapách.

A jaké změny obyvatele sídliště výhledově čekají? V plánu jsou mimo jiné úpravy dopravního režimu v ulicích, řešení zeleně - včetně návrhů nových výsadeb - nebo vznik dalších parkovacích míst, jež by však ideálně neměly přibývat na úkor zeleně.

Parcely Meziříčí nabídne za čtyři miliony. Průměrná cena, uvádí radnice

„Město po architektech žádá též koncepty úprav pěších tras, cyklodopravy, rozmístění mobiliáře a herních prvků, kontejnerových stání, veřejného osvětlení a bezbariérovosti,“ informovala Martina Strnadová z tiskového odboru velkomeziříčské radnice.

Prověřena bude například také možnost obnovy stávajících dětských hřišť, přičemž u základní a praktické školy má být navržen park se zázemím nejen pro děti.

„V zadání studie je zahrnuta i hlavní dopravní tepna z centra města, která vede Hřbitovní ulicí, s navazujícím asfaltovým chodníkem nahoru do sídliště,“ doplnila Strnadová s tím, že obyvatelé dostanou prostor k vyjádření svých námětů, připomínek a požadavků ve veřejné diskusi.

Náklady na vypracování architektonické studie činí téměř 555 tisíc korun včetně DPH.

„Zkušenosti z Bezděkova chceme následně využít i na dalších velkomeziříčských sídlištích,“ dodal místostarosta Kaman.

22. března 2023