Na Vysočině hořelo v horkých dnech hlavně na sklízených polích

  • 0
Velké starosti dělají zemědělcům a lesníkům na Vysočině vyprahlé porosty. Hasiči museli během posledního týdne vyjíždět k desítkám požárů v přírodě.

Jen během třetího červencového víkendu likvidovali třináct požárů lesních či polních požárů, období bez srážek pak vrcholilo v polovině minulého týdne, kdy řešili hned 16 požárů v přírodě, které způsobily celkovou škodu za milion korun.

„Nejčastěji hořela sklízená pole, kvůli závadě techniky nebo cizímu tělesu v žacím stroji. Na čtyřech místech byl vyhlášený druhý stupeň požárního poplachu, největší požár byl u obce Suchá na Jihlavsku,“ sdělila Nikola Pátková z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

U Suché likvidovali požár patnáctihektarového pole, který způsobil kámen v žacím stroji. O den dříve hořelo pole mezi Žďárem nad Sázavou a Hamry, radnice tam dokonce vyzývala lidi, aby kvůli kouři omezili větrání.

Více na Počasí iDNES.cz

Situaci pomůže až dostatek srážek. A už koncem minulého týdne zasáhly území kraje přeháňky a bouřky. Vysočina je každopádně podle meteorologů jedním z krajů, kde kvůli suchu vysoké nebezpečí vzniku požárů trvá. Výstraha proto varuje před rozděláváním ohně v přírodě, vypalováním trávy či odhazováním nedopalků.

,