Požár v jihlavském Kronospanu zastavil výrobu na několik dní a způsobil škody...

Požár v jihlavském Kronospanu zastavil výrobu na několik dní a způsobil škody za několik milionů korun. | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sobotní požár v Kronospanu zastavil výrobu a způsobil škody za miliony

  • 0
Odstraňování následků sobotního požáru v jihlavské firmě Kronospan OSB si vyžádá několikadenní odstávku výroby. Producentovi dřevotřískových desek pro stavebnictví vznikly milionové škody. V závodě se nyní opravují technologie. Podle firmy požár způsobil zkrat na elektrickém zařízení.

Jako přesnou příčinu vzniku požáru však úterní vyjádření vedení firmy brát zatím nelze. Hasiči totiž vyšetřování ještě neukončili. Spolupracují na něm se specialisty z Technického ústavu požární ochrany, kteří na místě rovněž odebírali vzorky.

„My se k příčině vzniku požáru můžeme vyjádřit až ve chvíli, kdy budeme mít zpracovanou zprávu od nich,“ řekla mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Škoda na majetku firmy Kronospan byla po požáru předběžně vyčíslena na 15 milionů korun. Společnost v úterní tiskové zprávě uvedla, že škodu odhaduje v řádu milionů korun.

Požár poškodil zařízení firmy Kronospan OSB, která je podle tiskové zprávy podniku největším výrobcem takzvaných OSB desek určených pro stavebnictví v ČR.

Oheň se rozšířil, vybuchl i dřevní prach uvnitř dopravníků

„Momentálně probíhají opravy na zařízení, na nichž se podílí převážně dodavatelské firmy z širokého okolí, které Kronospan pro zajištění svých výrobních zařízení využívá,“ uvedla jednatelka společnosti Kronospan OSB Sylva Krechlerová.

Hořet ve firmě začalo v sobotu ve 3:45. „Událost nastala při plynulém provozu za standardních technologických podmínek,“ stojí v tiskové zprávě podniku.

Požár vznikl uvnitř technologie a rozšířil se, takže i vybuchl dřevní prach uvnitř dopravníků a některé související části technologie určené na výrobu OSB desek, uvedla společnost. Hasiči požár likvidovali přibližně do sobotních osmi hodin večer. Nikdo při něm nebyl zraněn (více čtěte zde).

Kronospan OSB, společnost s ručením omezeným, vykázala v účetním období od 1. října 2014 do 30. září 2015 tržby za prodej vlastních výrobků a služeb na úrovni tří miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.