Ve sklárně Valner Glass v Přibyslavi hořelo.

Ve sklárně Valner Glass v Přibyslavi hořelo. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Požár poničil sklárnu, která vyrobila poháry pro nejlepší biatlonisty

  • 0
Požár zachvátil ve středu večer halu sklárny Valner Glass v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Plameny poničily pec a technologie. Hasiči s nimi bojovali dvě hodiny. Škoda se předběžně odhaduje na dva a půl milionu korun.

Hlášení o požáru hasiči přijali pět minut před 20. hodinou. Na místo operační důstojník vyslal celkem osm profesionálních a dobrovolných jednotek z okolních měst a vesnic.

„Oheň zasáhl část výrobní budovy, sklářskou pec a navazující technologie,“ popsala mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Jak dodala, jeden ze zaměstnanců sklárny se při požáru zranil. „Ošetřila ho posádka zdravotnické záchranné služby,“ řekla mluvčí.

Výroba skleněných medailí

Po hodině a půl se podařilo hasičům ohnisko požáru lokalizovat a kolem 22. hodiny oheň zlikvidovali. Do rána na požářiště dohlíželi dobrovolní hasiči.

Škoda se podle Musilové předběžně odhaduje na dva a půl milionu korun.

Příčinu vzniku požáru objasní až další zkoumání. Ještě dnes dopoledne byli na místě vyšetřovatelé.

„Omlouvám se, ale nechci si o tom moc vykládat. Mám tu vyšetřovatele a spoustu jiných starostí,“ uvedl majitel sklárny Aleš Valner s tím, že událost nechce komentovat.

Jeho rodinná firma se zaměřuje na výrobu dekorativního skla. V roce 2013 se proslavila výrobou pohárů pro mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Práci sklářů si pochvalovali zejména norští biatlonisté, kteří jich získali hned několik. „Říkali mi, že takové nikde nedostali, obvykle se předávají plechové,“ říkal tenkrát Aleš Valner.

O rok později přibyslavská sklárna navrhla, vyrobila a dodala 130 sad originálních skleněných medailí pro olympiádu dětí a mládeže.