Místo byl v pondělí odpoledne obhlédnout i ředitel městské policie v Jihlavě...

Místo byl v pondělí odpoledne obhlédnout i ředitel městské policie v Jihlavě Jan Frenc (v hnědé bundě). | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Poryv větru utrhl stan, který měl stát až zítra. Zranil tři lidi

  • 4
Rozestavěný reklamní stan v Jihlavě neodolal poryvům větru a utrhl se. Konstrukce lehce poškodila nedaleký dům a zranila tři lidi. Ti skončili v nemocnici. Jak se ukázalo, stan měla firma prodávající autopříslušenství postavit na parkovišti, které bylo zatím plné aut, až o den později.

Na místě zasahovala záchranka i hasiči. Zdravotníci ošetřili tři muže, kteří stan stavěli. "Dva utrpěli středně těžké poranění a byli převezeni do Brna, jeden byl zraněn lehce," uvedla ředitelka záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová.

Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných a montovanou stavbu zajistili lany a popruhy proti dalšímu pohybu, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Stan lehce poškodil i nedaleký panelový dům. "Jedna domácnost má poškozené okno a na domě je i poškozená fasáda," hlásil z místa reportér MF DNES.

Událost popsala starší paní z bytu v prvním poschodí, které stan zvenčí narazil do okna. "Slyšela jsem ránu, tak jsem se běžela podívat k oknu, co se děje, a zjistila, že mi stan jede po okně," uvedla žena. "Lekla jsem se," popsala své pocity.

"Byla to nešťastná náhoda. Stan vzal vítr, konstrukce práskla do štítu domu a pravděpodobně je poškozené okno v prvním patře. Necháme si to ještě ověřit u specializované firmy, zda to je na opravu nebo na výměnu. A ten polystyren sloužící k zateplení domu se musí opravit," uvedl Pavel Janeš z jihlavského stavebního bytového družstva Rozkvět, kterému patří dům.

"Stan už měl zátěžové bloky, konstrukce byla smontovaná. Ten velký poryv ji ale zvedl a stavitelé stanu se ji snažili přidržovat. To se jim však nepodařilo a jeden pracovník se s konstrukcí vznesl do vzduchu a po pádu utrpěl vážnější zranění," popsal Michal Knor ze společnosti Auto Kelly, která reklamní akci chystala. 

Jenomže firma měla od jihlavského odboru dopravy povolení k záboru parkoviště v ulici S. K. Neumanna až od úterý. Informovaly o tom na místě dopravní značky.

Úřad hrozí pokutou

"Stan byl na parkovišti povolen, ale na 15. dubna. To znamená, že to stavěli v rozporu s rozhodnutím," potvrdil vedoucí odboru dopravy radnice Ján Tinka.

Na značce informující o záboru parkoviště se přitom objevilo k úředně povolenému datu záboru 15. dubna i datum o den dříve dopsané lihovou fixou. Firma měla ohlášen zábor 350 metrů čtverečních.

"Ráno jsem dostal informaci, že z parkoviště vyhánějí lidi a že jim chtěli odtahovat auta. Tak to jsem hned volal na městskou policii, že v žádném případě nemají oprávnění je odtahovat," reagoval Tinka.

"Když stan stavěli už dnes, zahájíme správní řízení a samozřejmě ta firma bude nést odpovědnost, nikdo si nemůže dovolit zabrat parkoviště v rozporu s rozhodnutím," uvedl šéf odboru dopravy. Firmě podle Tinky hrozí až třistatisícová pokuta. "Pokud je to první přestupek, budeme se držet v nižších úrovních, i tak to ale budou desetitisíce," dodal Tinka.

Společnost Auto Kelly se brání. "Takový harmonogram je obvyklý. Úřad o akci byl informován. Jedná se o road show, kterou opakujeme každého půlroku s nabídkou garážové techniky," uvedl zástupce společnosti Auto Kelly Michal Knor.

Jen náhodou tak utržená konstrukce neponičila žádné ze zaparkovaných aut. "Šli jsme si teď auto zkontrolovat, je v pořádku. Pocity z toho, co se stalo, jsou hrozné. Hlavně jde ale o ty lidi, co jsou zranění," uvedla mladá žena z paneláku. "Divím se, že jim někdo takovou stavbu na parkovišti povolil," doplnila.

"Je to velice nepříjemná událost a my uděláme vše pro to, abychom dostáli všem našim zákonným povinnostem, pokud jde o náhrady škod," řekl Knor. "Kdyby meteorologové vydali výstrahu před poryvy větru, zřejmě bychom akci zrušili. Jejich varování bychom vzali v úvahu," doplnil na dotaz iDNES.cz.

Firma řešila také poškození stanu. Zda akci v Jihlavě v úterý uskuteční, nebylo v pondělí odpoledne jisté

Silný vítr na Vysočině také lámal stromy. Hasiči zasahovali třeba u Nové Bukové, Pacova nebo Šlapanova. Všude tam bránily padlé stromy provozu na silnicích.

,