(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Žena své dluhy řešila šestadvaceti půjčkami. Policie ji viní z podvodů

  • 6
Učebnicový případ, jak spadnout do dluhové spirály, předvedla třiapadesátiletá žena z Třebíčska. Půjčování peněz jen na to, aby splatila své předchozí půjčky, ji žene před soud. Ženu, která si vzala téměř třicet půjček a nezvládala je splácet, policisté obvinili z několika podvodů.

Na počátku všeho byl běžný úvěr, jakých si lidé každý týden vezmou tisíce. Žena jím chtěla řešit svou momentální finanční situaci. Nebyla to pro ni nikterak enormní zátěž, splátky zvládala.

Jenže netrvalo dlouho a její finanční situace se rapidně zhoršila. Se splácením půjčky měla najednou velké problémy. A ty řešila nejjednodušším možným způsobem, u jiné společnosti si vzala další půjčku. Když peníze došly, přišla na řadu další půjčka. A další, a další.

Aby nové půjčky získala, musela zatajit původní dluhy a uvést nepravdivé údaje. „Uváděla do smluv nepravdivé údaje nebo skutečný stav zamlčovala. Situaci nechala dojít tak daleko, že celkové splátky, které měla měsíčně hradit, dosáhly výše necelých pětačtyřiceti tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Ženu policisté už obvinili z několika trestných činů, vesměs podvodů. „Žena byla obviněna z pokračujícího přečinu podvodu a pokračujícího přečinu úvěrového podvodu,“ přiblížil vedoucí hospodářské kriminálky policie v Třebíči Antonín Vlček.

Velmi vysoko vystoupala škoda. Žena si nabrala dohromady šestadvacet půjček v celkové hodnotě 600 tisíc korun. V této sumě nejsou započítány úroky, s nimi škoda stoupá ještě mnohem výš. Zároveň měla řadu nesplacených jednorázových úvěrů.

Úvěry a půjčky žena uzavírala nejčastěji prostřednictvím internetu či telefonu, několikrát si ale domů pozvala obchodní zástupce. Podvodnice do smluv uváděla nepravdivé informace o svých dalších závazcích nebo tvrdila, že se splácením nebude mít problém, ačkoliv věděla, že tomu tak nebude.