ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nemocnice jde vstříc cestovatelům, otevírá ambulanci cestovní medicíny

  • 0
Nejen pro cestovatele do ciziny je určena služba, kterou zájemcům od září nabídne nemocnice v Novém Městě na Moravě. Lidé budou moci do nově zřízené ambulance očkování a cestovní medicíny zamířit nejen pro vakcínu, ale třeba i kvůli konzultaci před výjezdem do exotických zemí.

„Zajistíme poradenství před cestou do zahraničí, konzultaci možných zdravotních i jiných rizik, a to včetně posouzení zdravotního stavu. S pacienty probereme doporučené léky, vhodné očkování pro danou oblast, druh pobytu a roční období. K dispozici budeme mít kompletní nabídku vakcín dostupných v České republice včetně očkování proti žluté zimnici,“ přiblížila lékařka Martina Jamborová, jež ambulanci povede.

Podle konkrétních potřeb klientů bude možné vystavit mezinárodní očkovací průkaz nebo potvrzení o očkování v českém i anglickém jazyce.

Součástí poradny, kterou zájemci najdou v prostorách infekční ambulance, budou také informace o riziku nákazy malárií v exotických destinacích, eventuálně předpis antimalarické profylaxe.

„Ale rozhodně nebudeme fungovat jen pro cestovatele. Plánujeme poskytovat další očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, a to i proti onemocněním vyskytujícím se v našich podmínkách - například očkování proti viru klíšťové encefalitidy, meningokokovým onemocněním, chřipce a dalším,“ poznamenala Jamborová.