Stavba nové budovy mezi interním a gynekologicko-porodnickým oddělením vzbudila...

Stavba nové budovy mezi interním a gynekologicko-porodnickým oddělením vzbudila všeobecně velký zájem. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Malé pacienty novoměstské nemocnice čeká stěhování do nové budovy

  • 0
Hodně rušno bylo ve středu v nové budově dětského oddělení novoměstské nemocnice. Den otevřených dveří si nenechalo ujít několik tisíc lidí. Mezi nimi byli i místní školáci, kteří zařízení darovali hračky pro budoucí pacienty. Jiní zase vyzdobili svými výtvory chodby, aby byla novostavba útulnější.

„Přinesli jsme patnáct tašek. Jsou v nich plyšáci, knížky a další věci. Naši žáci to doma probrali s rodiči, mají spoustu hraček, některých se vzdali a darovali je,“ řekla Pavlína Poláčková, učitelka I. základní školy v Novém Městě na Moravě.

A ještě než se na oddělení dostanou v březnu první pacienti, už na ně čeká „bolestné“.

„Plyšáky dáme sestřičkám, za každé vyšetření totiž dětem dávají nějakou hračku. Knížky půjdou do knihovny,“ líčí nemocniční učitelka-vychovatelka Kateřina Nováková.

Stavba nové budovy mezi interním a gynekologicko-porodnickým oddělením vzbudila všeobecně velký zájem.

Zatímco Kraj Vysočina coby zřizovatel zainvestoval s pomocí evropské dotace stavbu za 76 milionů korun, nemocnice ve veřejné sbírce vybrala s přispěním okolních měst a obcí, ale také firem a drobných dárců dva a čtvrt milionu korun. Za ty pořídí většinu vybavení pokojů a ambulancí.

Studenti místního gymnázia například uspořádali Benefiční bazárek a Kavárničku. „Díky této akci přispěli na sbírkový účet přes 24 tisíc korun,“ zmínila mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Investor se nakonec rozhodl pro novostavbu místo původně plánované rekonstrukce staré budovy z 50. let minulého století.

Nové oddělení má celkovou kapacitu 33 lůžek, je v něm i velká herna, hovorna nebo mléčná kuchyně.

„Kapacita se oproti starému oddělení zvýšila o pět lůžek. V novém pavilonu jsou všechny odborné ambulance, projekt pamatoval na zázemí pro děti i rodinný doprovod a v neposlední řadě také na personál,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Každý lůžkový pokoj má svoje vlastní sociální zařízení, což dříve nebývalo. Celý pavilon je prostornější, energeticky méně náročný, na střeše poroste trávník.

Po dvou letech v provizoriu v sousední budově čeká personál opět stěhování. „Tentokrát to bude o poznání radostnější,“ poznamenal primář Martin Chalupský.

Přesun začne v pátek 1. března

Nemocnice už zveřejnila harmonogram logistické operace. A budou to perné dva týdny.

„Od prvního do 5. března se přestěhuje většina ambulancí. V tyto dny bude malým pacientům k dispozici pouze jedna ambulance, která je v budově gynekologicko-porodnického oddělení. V ambulancích v nové budově dětského oddělení začneme ordinovat 6. března,“ popisuje technický náměstek nemocnice Jiří Drdla.

ORL ambulance se otevře později, a to 11. března.

Lůžková část se bude podle primáře stěhovat 11. a 12. března. „Provoz se budeme snažit zeštíhlit, přesto máme nyní pacientů pořád dost. Budeme se tedy přesunovat i s nimi. Aktuálně máme na lůžkách patnáct dětí a s nimi deset rodičů jako doprovod,“ říká Martin Chalupský.

Na dětském oddělení je ročně hospitalizováno kolem 1 500 dětí, dalších asi tisíc lidí tvoří doprovod.