ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Z Jeníkova se covid dostal do Jihlavy, nakažené jsou tři zdravotní sestry

  • 21
Už tři zdravotní sestry z jihlavského Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) mají covid-19. Město v sociálních zařízeních zakázalo návštěvy, zákaz platí i v Nemocnici Jihlava. Kvůli hospitalizovanému pacientovi s koronavirovou nákazou testy podstoupí i personál nemocnice.

O první nakažené zdravotní sestře z Domácí zdravotní péče v pátek ráno informoval mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

„Další dvě ze sester vykazují příznaky onemocnění a další bez příznaků byla preventivně ponechána v karanténě. Podle informací krajské hygienické stanice jde o vazby na Větrný Jeníkov,“ uvedl Daněk.

Krajská hygienická stanice oznámila výsledky prvních z těchto testů v pátek odpoledne. Podle nich se potvrdilo devět nových případů covidu na Jihlavsku. Tři z nově nakažených jsou právě sestry v jihlavských sociálních službách.

„První sestra byla potvrzená včera a dneska byly potvrzené další dvě. Všichni klienti prošli orientačními testy a v sobotu se posílá výjezdová skupina a všichni klienti, o které se tyto tři sestry staraly, budou testováni,“ řekl náměstek krajské hygienické stanice Jiří Kos.

ICSS nyní vytváří seznam pacientů, které sestry navštěvovaly, všechny jejich kolegyně budou testovány. Celkem se bude jednat o desítky jejich klientů.

Magistrát s okamžitou platností zakázal návštěvy v zařízeních sociální péče na území města. Přidala se k tomu i nemocnice. Pobývala v ní jedna z klientek sociálních služeb pozitivní na koronavirus. Nemocnice navíc, podle mluvčí Moniky Zachrlové, zvažuje znovuzavedení triážních stanů u vstupu do nemocnice.

„Zakázaly se návštěvy, personál interny projde testováním, platí tam zvýšená bezpečnostní opatření na nošení ochranných pomůcek u personálu. Je to předmětem mimořádného opatření,“ řekl Kos. U nikoho z nemocničního personálu se prozatím koronavirus neprokázal.

Ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku se nákaza covidem-19 potvrdila na konci minulého týdne, dosud tam testy potvrdily 15 nemocných.

Podle ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště, se od začátku pandemie nakazilo koronavirem 212 lidí z Vysočiny, 181 se vyléčilo a čtyři pozitivně testovaní zemřeli.

,