Po odcizeném karavanu pátrala policie od konce loňského září. Takto vypadal před tím, než si ho zloděj „upravil“ dle svého. | foto: Policie ČR

Policisté našli hledaný karavan, zloděj si ho přestavěl a bydlel v něm

  • 6
Policistům se podařilo objasnit krádež velkého karavanu, k níž došlo loni v září v Třebíči. Našli ho zaparkovaný u domu na Hodonínsku a muže podezřelého z krádeže zadrželi. Obytný vůz se vrátil majiteli. Ten z toho ale velkou radost neměl, zloděj si totiž karavan částečně přestavěl.

Velký dvounápravový obytný vůz zmizel v době od 20. do 24. září. Odstavený byl v třebíčské ulici Rafaelova na parkovišti pod supermarketem. Zloděj k němu přijel autem, zapřáhl ho a odjel neznámo kam. Majitel jeho cenu odhadl na 160 tisíc korun.

Podezřelého muže z Prostějovska nyní policisté v Třebíči dopadli. Skončil v cele a policejní komisař mu na základě shromážděných důkazů sdělil podezření z trestného činu.

„Jednatřicetiletý muž je obviněn ze spáchání přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda,“ uvedl Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality v Třebíči.

Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Za majetkovou trestnou činnost seděl ve vězení do léta loňského roku. S příchodem chladného počasí se ale na podzim rozhodl vyřešit problém s bydlením krádeží přívěsného karavanu.

„Přijel v září v časných ranních hodinách s osobním vozidlem do Třebíče, karavan stojící na parkovišti zapřáhl a odvezl. Následně s ním parkoval v různých lokalitách, přejížděl na jiná místa a karavan využíval k bydlení,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podezřelý je stíhán na svobodě

S obytným vozem pak muž zakotvil v obci na Hodonínsku. Karavan zakryl plachtou na pozemku u domu. Tam se ho také kriminalistům podařilo vypátrat a zajistit.

Vůz si už převzal jeho právoplatný majitel. Je ale otázkou, jakou z toho měl radost. Zloděj totiž karavan dlouhodobým neohleduplným užíváním zvnějšku i uvnitř poškodil.

„Kromě nepořádku muž prováděl zásahy do konstrukce a výrazné poškození si vyžádala i jeho snaha zvýšit v karavanu teplotu,“ podotkla Kroutilová.

Obviněný muž se dále v březnu dopustil v Třebíči ještě krádeže v prodejně, kde vzal a na místě snědl cukrovinku.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Muž je stíhán na svobodě. Za krádež mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.