Jihlava

Jihlava | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jihlava chce víc obyvatel s trvalým bydlištěm, pomoci má nová kampaň

  • 4
Zvýšit počet lidí s trvalým bydlištěm v Jihlavě si dalo za úkol vedení magistrátu. Sloužit k tomu má kampaň nazvaná Staň se Jihlavákem. Odrazovým můstkem pro její start bude antropologickosociologický výzkum. Ten má identifikovat obyvatele krajského města, kteří zde bydlí bez trvalého přihlášení.

Obyvatelé města tak mohou až do 30. září potkávat tazatele spolku Socionatu, kteří průzkum provádějí. Jihlavanů přihlášených k trvalému pobytu je přibližně 50 tisíc.

„Pokud by tady žilo víc obyvatel a využívali služby a infrastrukturu města, tak by na to město doplácelo. A protože Jihlava nechce zdarma poskytovat jednotlivé výhody městské infrastruktury lidem, jejichž daňové výnosy končí v pokladnách jiných obcí, vznikl tento projekt,“ upřesnil mluvčí radnice Radovan Daněk.

Podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum) je třeba před začátkem kampaně uskutečnit takový průzkum a určit, kolik lidí a hlavně proč v Jihlavě vůbec bydlí, případně z jakého důvodu zde nemají zapsané trvalé bydliště.

„Výzkum by měl identifikovat mezi místními obyvateli skupinu takzvaných ‚Nejihlaváků‘ a zmapovat jejich postoje a motivace, popsat jejich vztah k městu. Až pak budeme mít možnost srovnávat jejich postoje s postoji trvale přihlášených Jihlavanů. Důležité je také zjistit nejčastější důvody, proč se lidé Jihlavany chtějí stát, případně jaké výhody by je k takovému kroku přesvědčily,“ doplnila primátorka.

První fáze výzkumu zahrnuje rozhovory v ulicích města vedené školenými tazateli. Po zpracování dat z těchto rozhovorů se přistoupí k další fázi, ve které se budou již konkrétní témata dál rozebírat diskusemi ve skupinách takzvaných „Nejihlaváků“. Za průzkum zaplatí magistrát 150 tisíc korun.