Město na své náklady přemístí pomník rodiny továrníka Josefa Smeykala. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Ze Zelené hory musí pryč i náhrobek úspěšného továrníka Smeykala

  • 10
Poslední tři hroby včetně náhrobku rodiny továrníka Smeykala zbývá přemístit ze starého pohřebiště u kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře na nový hřbitov. Dojde k tomu až příští rok. Žďár nad Sázavou zrušení starého hřbitova slíbil v 90. letech, když byl areál zapsán na seznam UNESCO.

„Původně bylo avizováno, že k přesunu zbylých hrobů dojde v roce 2017. Bohužel se tak z technicko-majetkových důvodů primárně na straně majitelů hrobů nestalo,“ vysvětluje mluvčí města Jakub Axman.

„Město však bylo vůči vlastníkům shovívavé, a tak dostali čas do května 2018. To je konečný termín, ke kterému mají vlastníci hroby přesunout. Nestane-li se tak, bude město postupovat tak, aby během podzimu hroby přesunulo,“ dodává.

Hrobka rodiny Smeykalovy bude přemístěna na náklady města. „Pro rodinu Smeykalovu chceme na novém hřbitově najít vhodné místo, aby odpovídalo jejímu významu,“ zdůrazňuje starosta Zdeněk Navrátil.

„Josef Smeykal žijící v letech 1862 až 1926 byl spoluzakladatelem a spolumajitelem škrobáren Amylon a také župním starostou Sokola,“ připomíná historik Miloslav Lopaur.

U kostela zůstanou pouze hroby dvou zachránců stavby

Vdova po továrníkovi později odkázala okresní péči pro mládež rodinnou vilu ve Veselské ulici, která nejdříve fungovala jako dětský domov, později jako školka a nyní jako pedagogicko-psychologická poradna.

U zelenohorského kostela zůstane pouze společný hrob dvou zachránců originální stavby, farářů Bonifáce Procházky (1754 - 1813) a jeho nástupce na klášterní faře a obrozeneckého spisovatele Matěje Josefa Sychry (1776 - 1830). Umístěný je u západní brány.

U kostela se nepohřbívá už od roku 1996, kdy byl na úbočí Zelené hory zkolaudován nový hřbitov. Přeplněný starý hřbitov nebyl původně součástí poutního areálu.

Asi 640 hrobů, které postupně zvýšily terén uvnitř areálu, ohrožovalo kvůli vlhkosti ambit Zelené hory ve tvaru deseticípé hvězdy.

Žďár bude hledat nového správce městských hřbitovů

Místo starého hřbitova vznikne na závěr prací, které uvnitř i vně kostela plánuje v příštích letech římskokatolická farnost, odpočinková loučka pro poutníky. Ta už v místě fungovala v barokní éře.

Kolem chrámu má podle plánů farnosti vzniknout také obvodový chodník a systém cestiček, které propojí vstupní brány v ambitu s vchody do kostela.

Žďár také připravuje zakázku na správu městských hřbitovů.

„Udělali jsme si audit cen, ty nejsou problematické, ale rádi bychom upravili podmínky stávající smlouvy. Dohodli jsme se na velké soutěži se smlouvou na dobu neurčitou,“ uvedl starosta Navrátil.

Správa hřbitovů, kterou aktuálně zajišťuje firma Sedlák - Santa G, se stará o hřbitov v Jamské ulici, urnový háj v Horní ulici a také nový hřbitov na Zelené hoře. Město ročně za správu zaplatí kolem tří milionů korun. Nový správce by měl pohřebiště převzít od července příštího roku.