Slaměné hokejisty jihlavské Dukly někdo soustavně okrádá o vybavení

  • 1
Cesty fanoušků hokejové Dukly Jihlava na zápasy do jejího dočasného azylu v Pelhřimově jsou nyní veselejší. Zpříjemňují je slamáci v Olešné, vesnici s Pelhřimovem sousedící. Postavy ze slámy tu Linda a Lukáš Raisovi vystavují pravidelně. „Dukláky“ ale kdosi o vybavení obírá.

Populární olešenský slaměný pár „dědy a babičky Aloise a Anežky Blažkových“ autoři tentokrát oblékli do propriet spojených s tradičním jihlavským hokejovým klubem, který je v současné době bez vlastního stadionu.

„Opět to vzbuzuje velký ohlas projíždějících a to dokonce i tak velký, že nám figuríny postupně obírají o duklácké ozdoby. Původně jich tam bylo víc,“ řekl Lukáš Reis.

Hokejový stadion jihlavské Dukly byl letos zbourán, nyní na místě vzniká stavba nové multifunkční haly za 1,9 miliardy korun. Postavena má být v září 2025. Jihlavský hokejový klub proto svá „domácí“ utkání do doby otevření nové haly odehrává v Pelhřimově.

Prostranství u olešenského průtahu Reisovi zdobí instalacemi ze slaměných postav už od roku 2012. Za jedenáct let jich vytvořili kolem pěti desítek. Postavy často reagují na aktuální události. Během covidu například šily roušky nebo Alois s Anežkou učili svá slaměná vnoučata formou distanční výuky.

Loni v únoru zase autoři Linda a Lukáš Reisovi zareagovali na aktuální společenské téma: diskusi o vhodnosti účasti české výpravy na zimní olympiádě v čínském Pekingu. Slamáci nesli českou vlajkou a transparent s nápisem FREE TIBET.

První scénou byl slaměný sněhulák, který měl na hlavě troubu ze starého gramofonu. Jindy slamáci symbolicky podpořili motozávody v Brně, fandili hokejistům či dramaticky prožívali Vánoce, když Alois hasil hořící stromeček. „Blažkovi už za ty roky také stárnou, ale je výhoda, že se to nepozná, protože už jsme je jako staré vyrobili na počátku,“ smál se kovář Reis.

Podobně populární slaměné výjevy dělají místní autoři třeba u Jakubova u Moravských Budějovic. Vždy po žních zde tvoří slamáky podle námětů z pohádek. Letos zde skupina tvůrců vyrobila skulpturu Milerova Krtečka.