Havlíčkobrodský starosta Zbyněk Stejskal (vlevo) se před pár dny pochlubil novou fotovoltaickou elektrárnou na střeše jídelny V Sadech. Plány města se solární energií jsou ale mnohem velkolepější. | foto: Archiv Městského úřadu Havlíčkův Brod

Brod chce další fotovoltaické elektrárny, ušetří tím na zimním stadionu

  • 6
Žádosti o podporu k dalším dvěma projektům na vybudování fotovoltaiky na střechách městských objektů podalo vedení havlíčkobrodské radnice. Pokud uspěje, panely se objeví na střechách základní školy Wolkerova a na budově městského úřadu V Rámech.

První dvě fotovoltaické elektrárny už Brod má. Jedna slouží na střeše školní jídelny V Sadech, druhá se dokončuje na budově domova pro seniory v Reynkově ulici. V příštím roce by mohly přibýt další dvě výše zmíněné.

A ani to nebude konec. „Připravujeme další projekty, například na střeše základní školy Konečná nebo na pěti městských bytových domech v Pražské ulici,“ přiblížil starosta Zbyněk Stejskal. V případě bytovek město čeká na vhodné dotační tituly.

Další fotovoltaické elektrárny by mohly být v budoucnu instalovány i na plochých střechách městských školek. Počítá se například se školkami Šmolovy, Prokopa Holého, Perknov nebo Nad Tratí.

Města sází na slunce i na Vysočině, koupí panely na střechy svých budov

Podle Stejskala by celkový výkon městské fotovoltaické soustavy mohl brzy přesáhnout jeden megawatt. Hodně si proto město slibuje od nového zákona o obnovitelných zdrojích.

„Počítáme, že bychom pak vyráběli elektrickou energii na jedněch budovách a využili bychom ji v jiných. Výrazně bychom mohli ušetřit například na provozu zimního stadionu,“ plánuje starosta města.

Celkové náklady se podle předběžných odhadů budou pohybovat okolo 25 milionů korun. Dotační prostředky by měly pokrýt přibližně 60 procent nákladů. „Město by ze svého rozpočtu zaplatilo zhruba 10 milionů korun. Návratnost této částky se odhaduje na pět let,“ dodala mluvčí radnice Alena Doležalová.

Veškeré záležitosti týkající se fotovoltaiky dostala na starosti městská společnost Teplo HB. Ta už speciálně na tuto oblast vyčlenila několik pracovníků. Všechny projekty zároveň administruje a uskutečňuje.

22. července 2022