Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Stavba nového domova důchodců v Jihlavě se komplikuje. Dotace je nízká

  • 1
Zklamání. Jedním slovem hodnotí ředitelka domova pro seniory ve Ždírci na Jihlavsku Martina Matějková fakt, že ministerstvo práce a sociálních věcí přiřklo Kraji Vysočina jen 50,6 milionů korun jako dotaci na výstavbu nového domova pro seniory v Jihlavě.

Je to totiž o 70 procent méně, než kraj na výstavbu od ministerstva požadoval. „Mrzí mě, že se výstavba domova pro seniory takto komplikuje,“ konstatovala Matějková, pod jejíž křídla by měl nový jihlavský domov spadat.

Je teď na zřizovateli, jímž je kraj, zda projekt podpoří a dofinancuje jej ze svého rozpočtu. Rada kraje však v úterý materiál ze svého jednání stáhla.

„Musíme vše ještě projednat s odborem sociálních věcí, s ekonomy a zdravotníky. Zatím jsme dotaci neodmítli,“ vyjádřil se hejtman kraje Jiří Běhounek.

Nový domov pro seniory za celkových 196 milionů korun by měl stát v areálu jihlavské nemocnice. Disponoval by 124 lůžky.

„Ten domov je tu velmi potřebný. Máme velký přetlak žadatelů o umístění. Aktuálně evidujeme v pořadníku 360 čekatelů. Kapacita domova ve Ždírci je 116 lůžek a ročně se u nás uvolní třicítka míst,“ dodala Martina Matějková.