Diskuze

Jihlava chystá na investory ceník příspěvků. Je to výpalné, namítá opozice

Nová daň či dokonce výpalné. Tak nazývá opozice takzvané Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury, které připravuje ke schválení jihlavský magistrát. Jde o „dobrovolný“ investiční příspěvek, který by městu zaplatili developeři a investoři, pokud by chtěli v Jihlavě stavět.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

V článku je jasně napsáno, že příspěvek je dobrovolný. Nikde ale není zmínka, co bude město dělat s investorem, který na tento "dobrovolný" poplatek nepřistoupí.

Nebude jim umožněno ve městě investovat? Firemní právníci už řvou smíchy....

1 0
možnosti
DB

To si lidi z ČSSD a ODS nějak spletli pozice. Vymazal plánuje daň na investory a firmy, aby ji město mohlo využít a socialista říká, že to jen odradí firmy stavět a investovat a že to je zbytečná překážka.

Kdyby při shánění investorů nedávali každému takové pobídky, že z toho mají až hlavu hnědou, nemuseli by později tvrdit, že ty firmy vlastně nepotřebují a vymýšlet, jak je okrást, aby se silnice až před bránu z něčeho zaplatila.

1 0
možnosti
MV

Tuzemské firmy, které nečerpají investiční pobídky, si v ČR běžně staví přístupové komunikace a sítě sami a na své náklady. Dokonce i když jsou už vybudovány, tak musí zaplatit jejich rozšíření pro případné budoucí investory na sousedních pozemcích, nezávisle na tom zda tito opravdu v budoucnu budou či ne. Tak už to tu funguje 30 let. Není důvod aby velké firmy měly nějaké vyjímky.

3 0
možnosti
JP

J51a12n 67P87e81š52u17l58a

15. 6. 2020 9:07

Dobrý nápad! Soukromé investice a soukromý užitek (třeba těch, kdo v postavených budovách budou bydlet nebo podnikat) přinášejí náklady veřejným rozpočtům. Takže je spravedlivé, když se na nich budou podílet podle transparentně nastavených pravidel. To není výpalné, naopak je to hráz proti korupci.

Na druhou stranu to samozřejmě zvyšuje náklady investorům, takže bude méně bytů a méně továrních hal. Ale měli by je platit ti, kdo je nepoužívají?

0 0
možnosti