Tentokrát jsme si pro vás připravili luxusní zeleninové placičky se ztraceným vejcem a žampiony.

Recept je pro 5 menších porcí, ale určitě vás bohatě zasytí :-) a jeho přípravě budete věnovat tak hodinku času.

Kuchař Martin Škoda pro vás ve spolupráci s Penny připravuje ty nejlepší recepty, kterými oslníte nejen rodinu, ale i své kamarády

Kuchař Martin Škoda pro vás ve spolupráci s Penny připravuje ty nejlepší recepty, kterými oslníte nejen rodinu, ale i své kamarády

NA PLACKY

Zhruba 700 g uvařené zeleniny (my BIO mrkev, brokolice, kapusta, květák atd.), 700 g brambor od českých farmářů, 3 stroužky česneku od českých farmářů, 1 cibule, kousek pórku, 100 g slaniny Řezníkův talíř, sůl, pepř, 2 lžíce sádla, 2 lžíce řepkového oleje PENNY

Externí obrázek

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte v osolené vodě. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte jemně nakrájenou slaninu a vypékejte ji asi 2 minuty, poté přihoďte jemně nasekanou cibulku a pórek. Pokračujte, dokud nezesklovatí. Nakonec do pánve rozmačkejte česnek, ještě minutu vše smažte, základ promíchejte s uvařenou zeleninou, scezenými brambory a vše šťouchadlem trochu rozmačkejte. Směs dochuťte podle potřeby. Jakmile bude směs zchladlá, vytvarujte z ní menší placičky. Plech vyložte pečicím papírem, placičky na něj rozložte, zakápněte olejem a upečte. Bude to trvat cca 20 minut při 220 °C. Ke konci můžete placičky otočit a zapnout na chvíli gril.

NA ZTRACENÉ VEJCE

5 vajec KARLOVA KORUNA, 50 ml octa, asi 1,5 l vody, 1 lžíce soli

Externí obrázek

Když budou placičky asi z poloviny hotové, pusťte se do přípravy ztraceného vejce. Vařič nastavte na střední teplotu a postavte na něj větší hrnec nebo hlubší pánev s osolenou vodou a octem. Až uvidíte, že ze dna hrnce začínají vycházet bublinky (voda nesmí prudce vřít, jen trochu probublávat), tak do ní pomalu klepněte vejce a nechte je ve vodě válet 2 až 3 minuty. Poté vejce z vody opatrně vyndejte a nechte okapat. Měla by mít pevný bílek, ale stále tekutý žloutek.

NA SERVÍROVÁNÍ

50 g slaniny, hrst žampionů, pár lístků polníčku, zbytek pórku

Nakonec placičky rozdělte na talíř, přidejte ztracené vejce, jemně nasekaný pórek a pár lístků polníčku. Mně v lednici zbylo ještě několik plátků slaniny a pár malých žampionů. Takže jsem žampiony se slaninou krátce prohodil na pánvi a na závěr taky přidal na placičky.

Externí obrázek

Dobrou chuť!

Zasoutěžte si na Instagramu Žena a život o 2x nabitou kartu na 2000 Kč do prodejen PENNY. Neváhejte a napište nám do komentářů ZDE!

  14:00