Doporučujeme

Velikonoční bochánek krok za krokem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Velikonoční bochánek krok za krokem

Sladké velikonoční dobroty hravě zvládnete sama (nebo s dětskou pomocí)

Těsto: 40 g droždí, asi 250 ml mléka, 120 g moučkového cukru, 150 g hery, špetka mletého muškátového oříšku, 1 sáček vanilkového cukru, sůl, 4 žloutky, 600 g hladké mouky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, 1 vejce na potření

Dohotovení: 100 g bílé tukové polevy, marcipánové kytičky na ozdobu

?


Pracovní postup:

1.
Z droždí, části vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Změklou heru vyšleháme se zbylým moučkovým cukrem. Přidáme muškátový oříšek, vanilkový cukr, špetku soli, žloutky, zbylé mléko, prosátou mouku a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.



2. Rozinky propláchneme v teplé vodě a necháme okapat. Mandle spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme na menší kousky. Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme a zapravíme do něj rozinky a mandle.



3. Z vykynutého těsta připravíme bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalších 30 minut kynout na teplém místě. Pak ho potřeme vejcem a střed nakrojíme nebo nastřihneme do kříže.



4. Bochánek pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ho ještě asi 35 minut dozlatova. Po upečení ho necháme vychladnout, polijeme rozehřátou bílou polevou a dozdobíme marcipánovými kytičkami.




Doba přípravy 100 (bez doby kynutí) minut.

1 porce obsahuje 946 kJ/226 kcal

Počet porcí/kusů 20


  • Vybrali jsme pro Vás