Doporučujeme

Vejce! Kam s nimi?

Koledníci přinesli domů hromadu vajec a vy lovíte v paměti, jak je zpracovat. Máme pro vás několik tipů:

Salát s vejci a dresinkem

Potřebujete:
150 g červené řepy, 100 g nivy, 300 ml bílého jogurtu, 100 g zakysané smetany, 1 lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý černý pepř, 250 g směsi listových salátů, 100 g malých rajčátek, 8 natvrdo uvařených vajec, olivový olej



Postup:

1. Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu, vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 40 minut doměkka. Pak alobal odstraníme, řepu necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.


2. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, nasekanou pažitku, opepříme, podle chuti osolíme a dáme do chladničky.


3. Listové saláty opláchneme, necháme okapat a natrháme na menší kousky. Rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Vejce oloupeme a nakrájíme na šestiny. Přidáme nakrájenou červenou řepu, pokapeme olivovým olejem a přelijeme dresinkem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1185 kJ/283 kcal

Počet porcí/kusů 6



Špenátový věnec s vařenými vejci

Potřebujete: 1 cibule, 3 stroužky česneku, 30 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 500 g mraženého listového špenátu, sůl, mletý černý pepř, 500 g listového těsta, hladkou mouku na podsypání, strouhanku dle potřeby, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 8 vajec vařených natvrdo, 1 syrové vejce na potření závinu, máslo na vymaštění formy



Postup:

1. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je zpěníme na másle v pánvi. Přilijeme smetanu a základ trochu zredukujeme.


2. Do pánve vložíme rozmrazený a dobře vymačkaný špenát. Krátce ho povaříme a dochutíme ho solí a pepřem. Odstavíme ho a necháme vychladnout.


3. Listové těsto rozválíme pracovní ploše poprášené moukou na úzký dlouhý plát. Podél jedné z delších stran ho poprášíme strouhankou. Na ni rozprostřeme špenát a ten posypeme strouhaným sýrem. Pak na špenát položíme oloupaná vařená vejce.


4. Plát svineme. Závin vložíme do koláčové formy vytřené máslem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou. V troubě ho při 190 °C pečeme asi 30 minut.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1785 kJ/426 kcal

Počet porcí/kusů 8



Vaječné pomazánky



Vaječná s křenem

Rozpis na 4 porce: 5 vajec, 3 lžíce másla, 3 lžíce mléka, 1-2 lžíce krenexu nebo čerstvého křenu, sůl, 1 lžíce nasekané pažitky


?Postup:

1. Vejce dáme do kastrůlku s vodou, přivedeme k varu a podle velikosti vajec vaříme 8-10 minut natvrdo. Pak je prudce zchladíme, oloupeme a nastrouháme do misky.


2. Přidáme změklé máslo a mléko. Ochutíme krenexem nebo nastrouhaným křenem, osolíme a důkladně promícháme. Pomazánku dáme krátce vychladit, posypeme pažitkou a podáváme s pečivem.



Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 762 kJ/182 kcal



Vaječná s hořčicí

Rozpis na 4 porce: 3 lžíce másla, 2 lžíce mléka, 1 lžíce hořčice, 5 natvrdo uvařených vajec, sůl, drcený pepř nebo kmín


Postup:

1. Do misky dáme změklé máslo, mléko, hořčici a vše vyšleháme metličkou dohladka.


2. Vařená vejce necháme vychladnout, oloupeme je a nasekáme najemno. Přidáme je k ochucenému máslu, osolíme a opatrně promícháme.


3. Do hotové pomazánky přidáme podle chuti drcený pepř nebo kmín. Podáváme s pečivem.



Doba přípravy 15 minut.

1 porce obsahuje 752 kJ/180 kcal


Vaječná se salámem

Rozpis na 4 porce: 5 natvrdo uvařených vajec, 1 kyselá okurka, 3 lžíce másla, 1/2 lžičky hořčice, špetka mleté papriky, sůl, 100 g měkkého salámu


Postup:

1. Vařená vejce necháme vychladnout a oloupeme je. Vejce a okurku nastrouháme do misky.


2. Přidáme změklé máslo a vmícháme hořčici, mletou papriku a sůl.


3. Salám nakrájíme na drobné kostičky a přidáme je do pomazánky. Vše opatrně promícháme, ozdobíme bylinkami a podáváme s pečivem.



Doba přípravy 15 minut.

1 porce obsahuje 952 kJ/227 kcal



Závitky z telecího masa plněné vejci

Potřebujete: 8 vajec, 800 g telecí kýty, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce ostré hořčice, 40 ml oleje, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 svazek karotky, 400 g růžičkové kapusty, 2 lžíce másla



Postup:

1. Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Telecí kýtu nakrájíme na osm stejně velkých plátků, které po obou stranách zlehka naklepeme. Plátky rozložíme, osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme jedno oloupané vejce, maso opatrně zavineme a převážeme provázkem nebo upevníme párátkem.


2. Na pánvi rozpálíme část oleje a závitky ze všech stran opečeme. Pak je přendáme i s výpekem do pekáčku, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 10 minut.


3. Mezitím zpěníme na zbylém oleji nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, orestujeme a přidáme zbylou hořčici. Promícháme, zalijeme vodou (asi 250 ml) nebo vývarem a krátce provaříme. Pak omáčku osolíme, opepříme a nalijeme do pekáčku k závitkům. Přiklopíme a dopečeme doměkka. Během pečení podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar.


4. Karotku a růžičkovou kapustu očistíme, překrájíme a krátce zvolna osmahneme na másle. Přisolíme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Podušenou zeleninou obložíme telecí závitky. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2480 kJ/592 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vaječná tlačenka

Potřebujete:
6 vajec vařených natvrdo, 1 červená paprika, 1 cibule, 200 g šunky nebo šunkového salámu, 100 g vařené brokolice, 250 g mraženého hrášku a kukuřice, 250 g majonézy, 2 lžíce octa, 1 kostka masoxu, 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku, 1 svazek nasekané pažitky, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Všechna vařená vejce oloupeme a tři nakrájíme na kostičky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nasekáme. Šunku (šunkový salám) nakrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky.


2. Nakrájená vejce, papriku, cibuli, šunku a brokolici dáme do mísy. Přidáme rozmražený hrášek s kukuřicí, ochutíme majonézou a octem. Vše promícháme.


3. Do hrnce se 300 ml horké vody dáme masox, za stálého míchání ho rozpustíme a necháme krátce zchladnout. Pak přisypeme želatinu na vaječnou tlačenku a necháme asi 5 minut stát. Tekutinu přilijeme do zeleninové směsi s majonézou, přidáme nasekanou pažitku, osolíme a opepříme. Vše znovu promícháme.


4. Formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme do ní asi polovinu směsi, poklademe celými vařenými vejci a zalijeme je zbytkem směsi. Takto připravenou tlačenku necháme v chladu nejlépe přes noc ztuhnout. Hotovou tlačenku vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky.


Doba přípravy 45 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 870 kJ/208 kcal

Počet porcí/kusů 12



Smažená vejce v lososovém kabátku

Potřebujete: 8 vajec, 200 g uzeného lososa, 2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 250 g strouhanky, olej na smažení, směs zelených listů salátu, 1 lžíce medu, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Vejce necháme ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Od doby varu si odměříme asi 8 - 10 minut, podle velikosti vajec, a uvaříme je natvrdo. Poté vejce zchladíme a oloupeme.


2. Lososa a žloutky spolu rozmixujeme na kaši. Vejce obalíme nejprve v mouce a pak lososovou směsí. Nakonec je obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji asi 5 minut.


3. Listy salátu dobře omyjeme. V misce připravíme dresink na salát. Pečlivě rozmícháme med, hořčici, olivový olej, sůl a pepř.


4. Osmažená vejce rozdělíme po dvou na talíř. Přidáme k nim listy salátů a ten přelijeme medovým dresinkem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2654 kJ/634 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás