Penne s rajčaty a rukolou
Potřebujete: 400 g těstovin (penne), sůl, 400 g baby rajčátek, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 100 g rukoly, 3 lžíce kaparů, mletý černý pepř
Postup:
1. Penne dáme do vroucí osolené vody, uvaříme al dente, scedíme a necháme okapat. Pak je nasypeme do mísy. Přidáme omytá a přepůlená rajčátka.
2. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na olivovém oleji. Rukolu opereme a necháme okapat. Česnek, rukolu a kapary přidáme k těstovinám. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1850 kJ/442 kcal
Počet porcí/kusů 4
Makarony s ricottou a špenátem
Potřebujete: 400 g makaronů, 2 stroužky česneku, olivový olej, 50 g hrozinek, 3 lžíce semínek (slunečnicových, dýně nebo piniových ořechů), 400 g mladého špenátu, sůl, mletý černý pepř, 150 g ricotty
Postup:
1. Makarony uvaříme v osolené vodě na způsob "al dente" (na skus). Česnek oloupeme a nakrájíme ho na plátky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej. Plátky česneku dáme restovat na olej a přidáme hrozinky a směs semínek. Chvíli společně restujeme, ale pozor, aby se nám semínka nepřipálila.
3. Ke směsi přidáme opraný špenát, vše osolíme, opepříme a promícháme. Do špenátové směsi přidáme uvařené makarony a rozdrobenou ricottu. Promícháme a podáváme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1260 kJ/301 kcal
Počet porcí/kusů 4
Špagety ratatouille s krůtími nudličkami
Potřebujete: 400 g krůtích prsou, 1 červenou papriku, 2 stroužky česneku, 1 červenou cibuli, 1 lilek, 1 cuketu, 2 rajčata, 3 snítky tymiánu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sekané petrželové nati, sůl, mletý černý pepř, 400 g špaget, 80 g nastrouhaného parmazánu
Postup:
1. Maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Zeleninu omyjeme, z papriky odstraníme semínka, cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Lilek, cuketu, rajčata a papriky nakrájíme na kostičky. Tymián omyjeme, osušíme a otrháme z něj lístky.
2. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji orestujeme maso. Přidáme lilek a jakmile začne hnědnout, přisypeme česnek, cibuli, cuketu i papriku a asi 3 minuty opečeme.
3. Jako poslední přidáme rajčata a dusíme, než změknou a pustí šťávu. Do husté omáčky přimícháme lístky tymiánu i nasekanou petržel a dochutíme solí a pepřem.
4. Špagety uvaříme podle návodu výrobce al dente. Scedíme je a přidáme do zeleninové omáčky. Vše promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2660 kJ/635 kcal
Počet porcí/kusů 4
Cannelloni s tuňákem
Potřebujete: 250 g cannelloni
Na bešamel: 500 ml mléka, 50 g másla, 50 g hladké mouky, mletý muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř
Náplň: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (130 g čistá váha), 400 g krájených rajčat (konzerva), 4 pečené papriky v oleji (100 g), 100 g čerstvého sýra, 2 lžíce nakrájené petržele, 2 stroužky česneku, 50 g parmazánu
Postup:
1. Nejprve si připravíme bešamel. Mléko lehce ohřejeme v kastrůlku. V kastrole rozpustíme máslo, vsypeme mouku a minutu restujeme. Sundáme z ohně a postupně zašleháváme metlou vlažné mléko, až vznikne hustá bílá omáčka. Dochutíme ji muškátovým oříškem, solí a pepřem.
2. Tuňáka slijeme z nálevu a dáme do mísy. Rajčata slijeme, nálev uchováme a rajčata přidáme k tuňákovi. Papriky nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi stejně jako čerstvý sýr. Vmícháme nakrájenou petržel, dochutíme podrceným česnekem, solí a pepřem.
3. Na dno zapékací mísy rozetřeme několik lžic bešamelu a vlijeme část šťávy z rajčat. Cannelloni naplníme lžíci tuňákovou směsí a skládáme je do zapékací mísy vedle sebe, tak aby se mísa úplně vyplnila. Pak je zalijeme zbylou tomatovou šťávou a bešamelem.
4. Cannelloni zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Poté povrch posypeme strouhaným parmazánem a ještě 5 minut zapečeme. Cannelloni necháme 10 minut odstát, pak je teprve servírujeme.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2577 kJ/616 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kolínka se zelím a šunkou
Potřebujete: 350 g kolínek, sůl, 1 cibule, 1 lžička celého kmínu, asi 3 lžíce sádla nebo oleje, 250 g kysaného zelí, 250 g vepřové šunky, 2 jarní cibulky
?Postup:
1. Kolínka uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat.
2. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a společně s kmínem ji orestujeme ve velké pánvi na rozehřátém tuku dozlatova.
3. Kysané zelí scedíme a dle potřeby překrájíme. Šunku nakrájíme na menší kousky.
4. Zelí i šunku přidáme k cibuli a krátce je opečeme. Pak vmícháme očištěnou, pokrájenou jarní cibulku a těstoviny. Pokrm prohřejeme, dle potřeby dochutíme a odstavíme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2163 kJ/517 kcal
Počet porcí/kusů 4
Těstoviny s naklíčenými luštěninami
Potřebujete: 80 g těstovin (barevné fusilli), 3 kolečka cukety, 2 rajčátka, 1 lžička palmového oleje, 1 lžička celozrnné hořčice, několik kapek citronové šťávy, 1 hrst naklíčených luštěnin, několik snítek čerstvého estragonu, sůl, mletý černý pepř
Postup:
1. Těstoviny uvaříme podle návodu a propláchneme studenou vodou. Cuketu opečeme nasucho, rajčátka překrojíme.
2. Olej, hořčici a citronovou šťávu dobře smícháme. Do misky dáme těstoviny, naklíčené luštěniny, opečenou cuketu a lístky estragonu. Ochutíme solí, pepřem a promícháme se zálivkou.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1532 kJ/366 kcal
Počet porcí/kusů 1