Vánočku zvládnete hravě upéct, není to nic těžkého.


Těsto


1. část




  • 30 g droždí


  • 1 lžíce krupicového cukru


  • 120 ml mléka


  • 250 g hrubé mouky


  • 4 žloutky


2. část




  • 250 g hladké mouky


  • 120 g krupicového cukru


  • nastrouhaná kůry z poloviny citronu


  • 1/2 lžičky soli


  • 60 g sekaných mandlí


  • 60 g rozinek


  • 1 balíček vanilkového cukru


  • 1/2 lžičky muškátového květu


  • 125 g másla


Dohotovení:




  • 1 vejce na potření


  • 50 g plátkových mandlí


  • moučkový cukr na posypání


?

Postup:

1. Z droždí, krupicového cukru, poloviny vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Do mísy dáme zbylou hrubou mouku, mléko, žloutky, nakynutý kvásek a vypracujeme řidší těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.



2. Pak přidáme prosátou hladkou mouku, cukr, citronovou kůru, sůl, mandle, rozinky, vanilkový cukr, muškátový květ a změklé máslo. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.



3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem. Druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl. Poslední dva prameny stočíme, položíme na povrch a konce zasuneme pod vánočku.



4. Vánočku necháme asi 30 minut kynout. Po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.



5. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme dalších 30 minut. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.



Doba přípravy 80 (bez doby kynutí) minut.

1 porce obsahuje 891 kJ/213 kcal

Počet porcí/kusů 20


  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 21:06