Poradíme vám, jak oklamat mozek a žaludek, aby měli pocit sytosti a nenutili vás k nekontrolovanému obžerství.
Lhářka
Vláknina je lhářka. V prvních dnech diety je důležité tělo oklamat, že dostalo pořádně velkou porci jídla, tak jak bylo zvyklé, ale přitom to není úplně pravda. Vláknina dlouho udrží pocit sytosti a urychlí trávení. Bonus: díky vláknině vás nebude trápit zácpa, jak to často u diet bývá.
Koření
Existují dva druhy vlákniny. Rozpustná, která se ve střevech zcela rozpustí. A nerozpustná, která ve střevech, hlavně ve spojení s vodou, nabobtná. Má sice výhodu, že máte dlouho pocit sytosti, ale nevýhoda je nadýmání. Proto při přípravě používejte koření, majoránku, která nadýmání potlačuje.
Kde je?
Potraviny, jež obsahují nejvíce vlákniny? Jsou to luštěniny, květák, kapusta, celer, cuketa, lněná semínka, chia semínka, ořechy, celozrnné obiloviny, brambory, … Kromě toho, že vám pomáhají s hubnutím, upravují cholesterol a snižují riziko kardiovaskulárních chorob.
Vlákninové bomby
Sušené fíky, švestky a meruňky - jsou skvělé, když trpíte zácpou
Kukuřice - můžete i neochucený popcorn
Mandle - jsou velmi zdravé, ale pozor jsou také hodně kalorické
Jablka - posilují imunitní systém a vážou těžké kovy
Hrušky - nejvíce prospěšných látek se nachází ve slupce
Hnědá rýže - obsahuje více vlákniny než klasická bílá rýže, ale má dost specifickou chuť a ne každý si na ni zvykne.
Čočka, cizrna, fazole - vařte s majoránkou
Brokolice - nevařte ji příliš dlouho, jinak ztratí své prospěšné látky
Pohanka - zlepšuje pevnost cév
Avokádo - obsahuje hodně vitaminu C a je plné zdravých olejů.