Krůtí závitky
Suroviny: 600 g krůtích prsou, mletý černý pepř, sůl, 100 g sušených rajčat, 200 g nivy, 8 plátků slaniny, olej, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g mandlových lupínků
?Postup:
1. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Naklepeme je přes potravinářskou fólii, opepříme a osolíme. Na každý plátek masa položíme část sušených rajčat, kousek nivy a zabalíme. Závitek zabalíme do slaniny a pokud nedrží pohromadě, svážeme nití nebo spíchneme párátkem.
2. Závitky opečeme ze všech stran na oleji, naskládáme do pekáče a mírně podlijeme vodou. Vložíme je do vyhřáté trouby a při 200 °C pečeme doměkka.
3. Měkké závitky vyjmeme, šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu.
4. Šťávu provaříme, podle chuti osolíme, opepříme a přecedíme na závitky. Mandle nasucho opražíme a nasypeme na hotové závitk, které podlijeme šťávou. Podáváme s kari rýží .
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1987 kJ/475 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí pánev
Suroviny: 600 g krůtích stehen (vykostěných, bez kůže), 100 g slaniny, 1 cibule, 150 g žampionů, 2-3 lžíce oleje, 150 g mraženého hrášku, 250 ml smetany (12 %), 200 g sterilovaných bílých fazolí, 1 chilli paprička, 1 snítka petrželky na ozdobení
?Postup:
1. Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a pokrájíme.
2. V pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm slaninu. Přisypeme cibuli a orestujeme ji. Pak přidáme žampiony, maso a vše společně opékáme asi 10 minut.
3. Do pánve s masovou směsí přidáme propláchnutý hrášek, přilijeme smetanu a tekutinu svaříme na polovinu. Nakonec přidáme scezené fazole a chilli papričku nasekanou najemno. Vše promícháme a ještě asi 3 minuty povaříme. Ozdobíme petrželkou a podáváme s rýží.
Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 2161 kJ/516 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí prsa na medu
Suroviny: 600 g krůtích prsíček, 100 g medu, sůl, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, 2 lžíce oleje, 200 ml vývaru, 1 červená paprika, 200 g nakládaných cibulek, 200 g mražené kukuřice, 200 g mandarinkového kompotu, 1 lžíce opražených pinií na sucho
?Postup:
1. Krůtí prsa očistíme. Med dáme do misky, přidáme sůl, pepř a mletou papriku. Dobře rozmícháme.
2. Krůtí prsa naporcujeme a potřeme připravenou směsí. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran opečeme dozlatova.
3. Pak ho podlijeme třetinou vývaru, přiklopíme a dusíme asi 15 minut. Hotové maso vyndáme z pánve.
4. Na výpek nasypeme na kostičky nakrájenou papriku, cibulky, kukuřici a mandarinky. Vše zalijeme zbylým vývarem a provaříme. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a posypeme piniemi. Podáváme s těstovinami.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1703 kJ/407 kcal
Počet porcí/kusů 4
Plněná krůtí prsa
Suroviny: 800 g krůtích prsou, sůl, mletý černý pepř, 1 cibule, 150 g žampionů, 100 g černých oliv (bez pecek), 1 menší svazek petrželky, 1 mrkev, 1 chemicky neošetřený citron (kůra), 2 žloutky, 1 lžička bramborového škrobu, 100 g anglické slaniny (plátky), 2 lžíce másla, 500 ml bílého vína, 3 lžíce zakysané smetany
?Postup:
1. Prsa omyjeme a osušíme. Nařízneme je a vytvoříme kapsu. Maso zvenku i zevnitř osolíme a opepříme.
2. Cibuli i žampiony očistíme a nakrájíme stejně jako okapané olivy a opláchnutou petrželku nadrobno. Mrkev oloupeme a nastrouháme na nudličky. Vše dáme do mísy, přistrouháme kůru z dobře omytého citronu, přidáme žloutky se škrobem a vše dobře promícháme. Směsí naplníme připravené maso.
3. Naplněná prsa ovineme plátky slaniny a převážeme nití. Ze všech stran je opečeme na rozehřátém másle a přendáme do pekáčku. V předehřáté troubě je při 220 °C pečeme asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme je doměkka. Během pečení je průběžně podléváme ohřátým vínem. Po upečení vyjmeme maso z pekáčku, zbavíme nití, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odpočinout.
4. Výpek slijeme do kastrolu a dle potřeby necháme svařit. Přidáme smetanu, omáčku provaříme a dochutíme solí i pepřem. Maso vyjmeme z alobalu, rozkrájíme na plátky, dáme je na servírovací talíř a podlijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Doba přípravy 105 minut.
1 porce obsahuje 2502 kJ/598 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí ragú s domácími těstovinami
Suroviny: 300 g hladké mouky, 3 vejce, 2 1/2 lžíce oleje, sůl, hladká mouka na posypání ?Ragú: 600 g krůtích prsou, 200 g žampionů, 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl, cayenský pepř ?drůbeží vývar na podlití, 150 ml smetany (30 %), 60 g mraženého hrášku, 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku. Přidáme vejce, 1 1/2 lžíce oleje, sůl a dle potřeby vodu. Vypracujeme tužší těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme asi hodinu odpočinout.
2. Odleželé těsto rozkrojíme na 4 díly a z každého z nich na pomoučněném vále vyválíme tenký obdélníkový plát, který pak ostrým nožem nakrájíme na nudle široké asi 1 cm. Posypeme je lehce moukou, aby se neslepily. Připravené těstoviny uvaříme v osolené vodě. Scedíme je, necháme okapat a pak promícháme se zbylým olejem.
3. Krůtí prsa, žampiony i cibuli očistíme. Maso se žampiony nakrájíme na kousky a cibuli najemno. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme maso a opečeme ho. Pak přimícháme žampiony a také je lehce orestujeme.
4. Směs ochutíme solí, pepřem, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí masa. Ragú zjemníme smetanou, přidáme propláchnutý hrášek a prohřejeme ho. Nakonec vmícháme petrželku. Podáváme s uvařenými těstovinami.
Doba přípravy 90 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 2982 kJ/712 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí prsa s mole omáčkou
Suroviny: 800 g krůtích prsou, sůl, 3 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1-2 stroužky česneku, 5 větších rajčat (nebo plechovka sterilovaných rajčat), 50 g oloupaných celých mandlí, 2 lžíce rozinek, 20 g hořké kvalitní čokolády, 1 lžíce sezamových semínek, 1-2 chilli papričky, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky římského kmínu, špetka anýzu, 250 ml kuřecího vývaru, 100 ml červeného vína
?Postup:
1. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme je a opečeme v kastrolu na rozehřátém oleji. Opečené maso vyjmeme a necháme na teplém místě.
2. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a krátce orestujeme ve výpeku. Přidáme nadrobno nasekaná rajčata, mandle, rozinky, na kousky rozlámanou čokoládu a nasucho opražená sezamová semínka.
3. Přiklopíme a za občasného promíchání podusíme. Pak přidáme nadrobno nakrájené papričky a koření. Zalijeme vývarem a vínem a pod pokličkou provaříme asi 30 minut.
4. Nakonec vložíme opečené krůtí maso a necháme ještě 20 minut pomalu dusit. Maso by mělo být hodně měkké a omáčka zahoustlá. Podle chuti dosolíme a podáváme s kukuřičnými tortillami.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1828 kJ/437 kcal
Počet porcí/kusů 4
Špízky z krůtích jater
Suroviny: 300 g krůtích jater, 150 g silnějších plátků anglické slaniny, 3 jarní cibulky, mletý černý pepř, 3 lžíce oleje, 1 snítka čerstvé šalvěje, sůl
?Postup:
1. Játra zbavíme ostrým nožem všech blan, omyjeme je a osušíme. Na prkénku je nakrájíme na plátky silné 1 cm, které ještě rozkrájíme na čtverečky velké asi 4x4 cm.
2. Anglickou slaninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako játra. Cibulky očistíme a bílou část rozkrájíme na špalíčky. Na čtyři špízové jehly potřeme olejem. Střídavě na ně napichujeme játra, slaninu a kousky jarní cibulky. Špízy ochutíme pepřem.
3. Na pánvi rozpálíme olej a špízy na něm rychle orestujeme. Pak je posypeme nasekanými lístky šalvěje a na mírném ohni pečeme ještě 2 minuty z každé strany.
4. Hotové špízy osolíme (solíme je až úplně nakonec, aby játra neztvrdla) a podáváme. Vhodnou přílohu je pečivo nebo brambory.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1398 kJ/334 kcal
Počet porcí/kusů 4