Doporučujeme

Hitem se stávají... Superpotraviny!

Nejsou jen dobré. Jsou skvělé. Čerstvé. Plné vitaminů, minerálů a vlákniny v čisté, přírodní podobě. Vyhledáte je?

Mluví se o nich jako o potravinách budoucnosti. Jsou zdravé a ještě zdravější. Definice superpotravin není jednoznačně stanovená, ale dá se říci, že  jde o potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty a další složky. Jsou vítaným doplněním a obohacením jídelníčku, pokud chcete žít zdravě...



CHIA


Drobné, černě zabarvené semínko je až neuvěřitelně bohaté na živiny, často bývá označováno jako jídlo aztéckých běžců a válečníků. Najdeme v něm přehršel minerálů, bílkovin, vlákniny i omega-3 mastných kyselin, jež brání nedostatku živin při zvýšené fyzické aktivitě a stresu. Chia semínka oceníte také při boji s nadbytečnými kilogramy. Přirozeně zvyšují svůj objem, a to bez zbytečných kalorií. Obsahují pětkrát více vápníku než mléko, třikrát více železa než špenát, a dokonce patnáctkrát více hořčíku než brokolice. Jsou také vynikajícím zdrojem fosforu, draslíku a zinku. Výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, podporují rychlé zotavení v poporodním období. 




AÇAI


Malé bobulovité ovoce červeno-fialové barvy, které roste na stejnojmenné palmě. V Brazílii je známá jako strom života. Açai nemůžete sníst přímo po utržení, ale musí se dál zpracovat, třeba do podoby vylisované šťávy nebo prášku. Bobule jsou vyhledávané pro svou schopnost chránit pokožku, snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění i bojovat proti vzniku některých typů rakoviny. Obsahují jedinečný komplex vitaminů, minerály a stopové prvky jako chrom, hořčík, zinek, železo, vápník, bor, fosfor, mangan, draslík, měď či molybden. Zapomenout nesmíme ani na omega-3, -6 a -9 nenasycené mastné kyseliny. Podle stupnice ORAC patří açai dokonce mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů.





MED Z MANUKY


Pochází z květů keře manuka, které jsou opylovány včelami na Novém Zélandu a jihu Austrálie. Laboratorní a klinické výzkumy potvrzují jeho výjimečnost. Jedna lžíce denně dokáže mít na lidský organismus zásadní vliv. Manukový med se pyšní silnou antibakteriální funkcí, působí antioxidačně a je skvělou prevencí proti onemocnění. Léčí také problémy pokožky, pomáhá v boji proti zažívacím potížím a funguje i jako velmi dobrá prevence proti civilizačním chorobám. Koupíte ho nejen v internetových obchodech, ale také v síti Marks & Spencer.




MAKA


Nevzhledný malý kořen, který dokáže velké věci. Vzhledově je podobný mrkvi, pěstuje se na náhorních plošinách And. Prášek z maky obsahuje přibližně 60? procent sacharidů, takřka 10 procent vlákniny a přes 10 ?procent bílkovin. Maka je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo, obsahuje stopové minerály jako zinek, jod, měď, selen, vizmut a mangan. Legenda praví, že Inkové jedli maku před bojovou výpravou pro získání síly, energie a vytrvalosti. Má totiž silný revitalizující účinek. Zlepšuje psychickou odolnost, svalovou a sexuální výkonnost. Často je také označována jako peruánská viagra. Prodává se jako sypký prášek nebo v tabletách.





MOŘSKÉ ŘASY


Tradiční jsou především ve východní Asii. Mezi nejznámější patří nori, kombu a wakame. Zatímco první z nich se používá při výrobě suši, zbylé dvě se hodí při přípravě dušených jídel a polévek. Pochlubit se mohou vysokou hladinou živin. Vápníku a železa v nich najdete mnohem více než v suchozemských rostlinách. Řasy jsou bohaté také na jod, jenž je zásadní pro fungování štítné žlázy. Za zmínku stojí i obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá k pocitu nasycení. V mnoha řasách je také tolik esenciálních aminokyselin jako v luštěninách či vejcích. Některé výzkumy ukazují, že by se řasy, díky obsahu fukoidanům, daly využít v boji s rakovinou.




ZELENÝ JEČMEN


Za otce zeleného ječmene je považován doktor Hagiwara, který zjistil, že nejvíce výživných látek se v rostlině nachází v období jejího intenzivního růstu. Dokud ještě není vyčerpávána kvetením a tvorbou semen. Zelený ječmen, ať už v podobě prášku, nebo čerstvě lisovaný, obsahuje celou řadu látek nezbytných k tvorbě červených krvinek. Dokáže pomoci s akné, ekzémy či lupénkou. Ocení ho i ti, kdo mají problémy se srážlivostí krve. Velký úspěch je mu přičítán při posílení funkce štítné žlázy. Obsažený chlorofyl si umí poradit s léčbou vředových onemocnění žaludku a střev, draslík a vláknina podporují pohyb trávicí soustavy a vyprazdňování. 





ČAJ MATCHA


Má svůj původ v japonské kultuře a je považován za nejkvalitnější práškový zelený čaj. Lístky se sbírají z vršků zastíněných rostlin druhu Camellia sinensis, následně se napařují, zbavují stonků a suší, než jsou rozemlety na velmi jemný práškový zelený čaj. Důvodů, proč bychom ho měli zařadit do svého jídelníčku, je hned několik. Je dobrým zdrojem katechinů, jež jsou nejúčinnější a nejvíce prospěšné zdraví. Působí jako antibiotikum a podporují fungování imunitního systému. Jedna miska zeleného čaje matcha poskytne dostatečné množství živin, jako jsou draslík, vitaminy A a C, železo, bílkoviny a vápník. Umí také nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku, a to asi asi čtyřikrát rychleji, než je běžné. Čaj matcha pomáhá také s detoxikací. Má schopnost vypláchnout z těla těžké kovy a chemické toxiny. Existují také studie, které ukazují, že pravidelným pitím zeleného čaje matcha můžete snížit hladinu špatného cholesterolu.




NEPRAŽENÉ KAKAO


Nepražené kakaové boby obsahují stovky zdraví prospěšných látek a živin. Ne nadarmo se jim říká pokrm bohů a svého času byly natolik cenné, že sloužily jako platidlo. Kakaové boby jsou skvělým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Z minerálů můžeme uvést například hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Z vitaminů je to především C a vitaminy skupiny B. Díky vysokému podílu flavonoidních antioxidantů jsou tělu prospěšnější než například víno, borůvky či zelený čaj. A zapomenout nesmíme na zřejmě nejzásadnější benefit, kterým je přítomnost neurotransmiterů a látek navozujících lepší náladu. Nepražené kakaové boby dokážou také přispět ke snižování krevního tlaku, pomáhají při různých srdečněcévních problémech, podporují prokrvení mozku, zlepšují paměť, uvolňují svalstvo a rozšiřují cévy. A ještě důležitá informace nakonec: Za rozumné denní množství můžeme považovat přibližně 15 až 20 gramů.  





HLÍVA ÚSTŘIČNÁ


Podporuje správné fungování organismu, doplňuje tělu potřebné látky. Odborníci doporučují výtažky z hlívy i houbu samotnou užívat během rekonvalescence. Bez obav ji mohou diabetici, celiaci, těhotné i kojící ženy. Hlíva ústřičná snižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, a tím eliminuje i nepříjemný vysoký oční tlak, který je častým jevem u lidí trpících cukrovkou. Jak už bylo zmíněno, posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet infekčním chorobám. Uvolňuje ztuhlost kostí, svalů a šlach, napomáhá lepší průchodnosti a elasticitě cév a tepen, chrání srdce a zpevňuje žilné stěny. Upravuje také peristaltiku střev a harmonizuje trávicí trakt. Používat ji můžete v klasické kuchyňské úpravě anebo v prášku či sirupu.




GRANÁTOVÉ JABLKO


Semena z granátového jablka jsou nejen dobrá, ale hlavně superzdravá. Velice zajímavé zjištění přineslo testování univerzity v Edinburghu. Skupina dobrovolníků denně popíjela sklenku džusu z granátového jablka, přičemž se jim měřil krevní tlak a hladina testosteronu. Už po pár dnech tlak klesal a hormony stoupaly. Granátové jablko tak umí podněcovat touhu. I když je téměř z 80?procent tvořeno vodou, zbylých 20 procent je pravým elixírem života. Obsahuje sodík, draslík i vitaminy B1, B2 a B3. Je rovněž efektivním antioxidantem. Také vyrovnává kyselé prostředí v žaludku pro lepší trávení, pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a celkově reguluje krevní tlak. Umí pořádně nabudit imunitní systém. Některé výzkumy dokládají i pozitivní účinky v otázce prevence rakoviny.  




  • Vybrali jsme pro Vás