Salát z grilovaných cuket s lískovými ořechy
Potřebujeme: 500 g cukety, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, 250 g baby špenátu, 100 g lískových ořechů, šťáva z 1/2 citronu, 50 g nastrouhaného parmazánu
Postup:
1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Potřeme je olejem, osolíme a opepříme. Pak je grilujeme asi 2 minuty z každé strany.
2. Listy špenátu omyjeme a necháme okapat. Lískové oříšky pražíme v troubě při 150 °C asi 12 minut. Necháme je vychladnout a promneme je v dlaních, abychom odstranili slupky. Pak oříšky nasekáme nahrubo.
3. Špenát s cuketami rozdělíme na talíře. Zakapeme je olivovým olejem a citronovou šťávou. Na závěr je posypeme oříšky a nastrouhaným parmazánem.
Doba přípravy 30 (bez chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 800 kJ/191 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilované kotlety s rebarborou
Na čatní: 2 červené cibule, 2 lžíce másla, 6 stonků rebarbory, 4 lžíce medu, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíci nasekaného tymiánu, 1 lžíci nasekaného rozmarýnu, 1 lžičku mletého koriandru, sůl
Na maso: 4 vepřové kotlety, sůl, mletý černý pepř, olej
Postup:
1. Cibuli očistíme a nakrájíme na dílky. V kastrolu rozpustíme máslo a cibuli orestujeme dozlatova. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kostky. Přidáme ji k cibuli a podlijeme trochou vody.
2. Směs ochutíme medem, octem, bylinkami, mletým koriandrem, lehce ji osolíme a necháme dusit na mírném ohni asi 15 minut.
3. Kotlety osolíme, opepříme a potřeme olejem. Rozehřejeme gril a maso grilujeme z obou stran asi 4-5 minut. Grilované kotlety podáváme s rebarborovým čatní a pečenými bramborami.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2593 kJ/619 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilovaná mořská ryba se špenátovými brambory
Na rybu: 4 mořské ryby (makrela, cípal hlavatý, mořský vlk nebo jiná mořská ryba), 1 snítku rozmarýnu, asi 5 lžic olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, 1 lžíci třtinového cukru, 1 chilli papričku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, 1 cibuli, 1 limetku, 200 g baby rajčátek
Na přílohu: 500 g vařených brambor ve slupce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 150 g listového špenátu
?Postup:
1. Ryby očistíme a případně zbavíme šupin a žaber. Opláchneme je studenou vodou a osušíme. Do boků ryb uděláme pár zářezů, do každého dáme kousek rozmarýnu.
2. V misce smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, cukr, najemno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek a ochutíme vše solí a pepřem. Promícháme metličkou, až vznikne hustá emulze.
3. Ryby dáme do misky a důkladně je potřeme připravenou emulzí. Necháme v chladu marinovat asi 1-2 hodiny.
4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Limetu očistíme a nakrájíme na plátky. Rajčátka oddělíme od větvičky a omyjeme.
5. Na plech rozložíme pečící papír a poklademe ho cibulí. Na cibuli umístíme ryby a obložíme rajčátky a plátky limetky. Lehce pokapeme zbylou marinádou a ryby grilujeme asi 15-20 minut.
6. Oloupeme brambory a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem osmažíme, přidáme brambory, osolíme, opepříme a opečeme. Nakonec do brambor vmícháme lístky špenátu a krátce orestujeme.
Doba přípravy 60 (bez marinování) minut.
1 porce obsahuje 1595 kJ/381 kcal
Počet porcí/kusů 4
Roštěná se studenou olivovou omáčkou
Potřebujeme: 4 roštěnky (po 200 g), 1 lžíce grilovacího koření, 2 lžíce olivového oleje
Omáčka: 100 g černých oliv, 2 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 250 ml červeného vína, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce pomerančové marmelády, sůl, mletý černý pepř
Ozdobení: 1 chemicky neošetřený pomeranč, listy salátu
Postup:
1. Roštěnky omyjeme a osušíme. Po obvodu je několikrát nařízneme a maso rozklepeme. Potřeme je grilovacím kořením a olejem, zabalíme do alobalu a na 2 hodiny uložíme do chladničky proležet.
2. Mezitím si připravíme omáčku. Olivy nakrájíme na tenká kolečka. Cibulku očistíme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulku. Přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak přilijeme víno, citronovou šťávu a směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vmícháme olivy a pomerančovou marmeládu. Omáčku dochutíme solí a pepřem, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout.
3. Pomeranč dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Roštěnky pečeme na rozehřátém grilu z každé strany asi 5 minut a současně grilujeme i kolečka pomeranče. Plátky masa necháme při nízké teplotě ještě asi 3 minuty dojít. Roštěnky podáváme s olivovou omáčkou a grilovaným pomerančem. Na talíři je ozdobíme listy salátu a můžeme přidat i svazeček blanšírovaných fazolek zabalených v anglické slanině.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2198 kJ/525 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí křidélka v pikantní marinádě
Potřebujeme: 1 lžíce octa, sůl, 16 kuřecích křidélek, 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 2 cm kořene zázvoru, 40 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce rajského protlaku, drcený černý pepř, 2 lžíce oleje
?Postup:
1. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme ocet, sůl a přivedeme k varu. Křidélka opláchneme a vložíme do kastrolu. Zvolna je vaříme asi 5 minut. Poté je odstavíme a necháme asi 3 minuty dojít. Křidélka vyjmeme a necháme oschnout.
2. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Chilli papričku oloupeme a nasekáme nadrobno. Zázvor oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu.
3. V míse smícháme česnek s papričkou, šťávou ze zázvoru i pomeranče, medem, protlakem, pepřem a olejem. Do mísy vložíme křidélka a v marinádě je obalíme. Necháme je v chladu aspoň 4 hodiny marinovat.
4. Poté křídla po 4 kusech zabalíme do alobalu a grilujeme je při střední teplotě asi 20 minut. Podáváme je s míchaným salátem.
Doba přípravy 50 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 987 kJ/236 kcal
Počet porcí/kusů 4
Frikadelky s piniovými oříšky a grilovanými cibulkami
Potřebujeme: 16 jarních cibulek, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 1/3 svazku kadeřavé petržele, 50 g piniových oříšků, 600 g mletého hovězího masa, 40 g strouhaného parmazánu, 1 lžíce strouhanky
Postup:
1. Jarní cibulky omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Vložíme je do mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Z tymiánu otrháme lístečky a spolu s očištěnou petrželkou jej nasekáme na jemno. Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi dozlatova.
2. Mleté maso dáme do mísy, přisypeme parmazán a strouhanku, pak přidáme šalotku, česnek, tymián, petržel a olivový olej. Ochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Směs rozdělíme na čtyři části a vytvarujeme z nich koule, které trochu zploštíme.
3. Frikadelky vložíme na rozehřátý gril, potřeme je olejem a pozvolna asi 10 minut grilujeme z každé strany. Na poslední 2 minuty přidáme k masu jarní cibulky. Hotové frikadelky posypeme piniovými oříšky a podáváme s grilovanými cibulkami.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2180 kJ/521 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilovaný ananas s rumovým sirupem
Potřebujeme: 1 ananas, 80 g třtinového cukru, 80 g másla, 2 svitky skořice, 4 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, kousek chemicky neošetřené pomerančové a citronové kůry, šťáva z 1/2 limetky, 40 ml rumu
Postup:
1. Ananas opláchneme a osušíme. Odřízneme z něj korunku listů i jeho spodní část. Ananas podélně rozkrojíme a vyřízneme tuhý střed. Dužinu nakrájíme na plátky silné 1-1,5 cm. Na rozehřátém grilu je opečeme z obou stran dozlatova.
2. V kastrůlku svaříme 50 ml vody s cukrem, máslem, kořením a omytou pomerančovou i citronovou kůrou. Přidáme limetkovou šťávu a zvolna vaříme, dokud směs nebude mít sirupovou konzistenci. Nakonec do ní vmícháme rum.
3. Ogrilovaný ananas potřeme připraveným sirupem a ještě krátce z obou stran opečeme. Před servírováním ho pokapeme zbylým sirupem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1305 kJ/312 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilovaný sýr s brusinkovo-jablečným dipem
Potřebujeme: 1 jablko, 200 g mražených brusinek, 100 ml červeného vína, špetka skořice, 1 lžíce citronové šťávy, dle chuti cukr, 4 kusy sýra s bílou plísní (camembert, hermelín apod.), 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky grilovacího koření, 1 snítka rozmarýnu
Postup:
1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na drobné kostičky. Vsypeme ho do kastrůlku a přidáme k němu brusinky, víno, skořici a citronovou šťávu. Směs podusíme doměkka. Před koncem ji dle chuti přisladíme.
2. Sýry potřeme olejem promíchaným s grilovacím kořením. Pak každý z nich zabalíme do dvojitého alobalu.
3. Sýry vložíme do trouby pod gril a necháme je péct asi 3 minuty.
4. Balíčky rozbalíme a na každý sýr naneseme trochu brusinkového dipu a několik jehliček rozmarýnu. Sýry asi na 2 minuty vrátíme do trouby. Podáváme je se zbylým dipem a s bagetou.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1736 kJ/415 kcal
Počet porcí/kusů 4