Doporučujeme

Evropské chutě pro cestovatele: díl druhý – Španělsko a Itálie

Naplánujte si svou letní dovolenou již nyní. Inspirací pro zajímavé destinace vám budou vynikající šumivá vína, která vás zavedou do všech koutů Evropy. Za odpočinkem, poznáním i vynikajícím jídlem se tentokrát vydáme do jižních oblastí.

ŠPANĚLSKO


Stejným způsobem jako francouzské šampaňské vzniká také španělská cava, šumivé víno s označením původu, na jehož kvalitu a výrobní postupy jsou kladeny podobně přísné nároky. Jejím domovem je katalánská oblast Penedes v provinciích Barcelona a Tarragona. „I díky cavě je Španělsko třetím největším vývozcem šumivých vín na světě,“ upozorňuje David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT. Jedním z tradičních výrobců je vinařství Cavas Hill, ležící přibližně 50 kilometrů západně od Barcelony.

Evropské chutě pro cestovatele: díl první – Francie a Německo

Za vínem i katalánskou kulturou


V tomto regionu, proslulém skvělou gastronomií i vinařskou turistikou, se určitě vyplatí vyrazit na cyklovýlet po různých vinařstvích. Místní specialitou jsou pak lidské věže, které zdatní jedinci tvoří svými vlastními těly na různých festivalech. Tato tradice byla dokonce zařazena do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Střediskem celého regionu je historické město Villafranca, kde najdete řadu zajímavostí nejen s vinnou tematikou. Jeho dominantou je kostel Santa Maria s téměř 52 metrů vysokou věží, který nabízí nejen prohlídky, ale také ochutnávku vína za úsvitu právě na vrcholu věže. V historickém středověkém centru se nachází celá řada dalších památek a také muzeum vína.


Pestrá chuť hor i moře


Oblast Penedes je proslulá svou drůbeží, má i svůj specifický druh slepic Penedesena, jehož vejce byly díky své kvalitě kdysi nejdražší v celém Katalánsku. Dále se zde hojně pěstuje Pižmovka velká, speciální druh jihoamerické kachny. Maso těchto druhů najdete hojně zastoupené v menu místních restaurací. Určitě musíte ochutnat také Xató, lehký salát z čekanky se slanou treskou, ančovičkami, olivami a speciální omáčkou z ořechů, strouhanky, česneku a sušených papriček Nyora. „Salát Xató se skvěle snoubí se sklenkou vychlazené cavy, tuto kombinaci mohu jen doporučit,“ dodává David Král.

Tip: Cavas Hill Cuvée Panot Reserva

Vynikající španělská cava v kondici brut. Je vyráběna tradiční metodou kvašení v lahvi, nabídne intenzivně ovocnou chuť s pěknou kyselinkou, díky níž působí velmi čerstvě a svěže. Název Panot odkazuje na tradiční dlaždice geometrických tvarů, které navrhl slavný architekt Antoni Gaudí v roce 1904. Narazíte na ně nejen v ulicích Barcelony, ale také ve sklepích vinařství Cavas Hill.


ITÁLIE


Z Itálie pochází tradiční prosecco. Tento typ šumivého vína z regionu Veneto je vyráběn z odrůdy vinné révy Glera. Ta je typická hlavně pro okolí historického města Valdobbiadene, zajímavé však je, že původně bylo jejím domovem území současného Slovinska. Samotný název prosecco je pak odkazem na stejnojmennou vesnici nedaleko Terstu, kam byl tento druh révy poprvé přenesen. „Prosecco je tradičně servírováno jako aperitiv, ale může také sloužit jako základ osvěžujících koktejlů Hugo, Spritz, Bellini a dalších,“ vysvětluje David Král. Zřejmě nejznámějším výrobcem je vinařství Mionetto, založené již v roce 1887.

Pro milovníky památek i sportu


Údolí okolo historického města Valdobbiadene láká k projížďkám na e-kolech, návštěvám historických kostelů s vysokými věžemi, nebo třeba k akční zábavě v lanovém parku Pianezze Avventura. Milovníky historie nadchne návštěva Trevisa, hlavního města stejnojmenného regionu. Zde najdou například dóm Svatého Petra s renesančními freskami a obrazy od slavného malíře Tiziana, nebo kostel Svatého Mikuláše, který na svých freskách skrývá nejstarší známé vyobrazení brýlí – z roku 1352.


Vychutnejte si Itálii i bez ryb


Kuchyně regionu Treviso ve valné míře spoléhá na sezonní suroviny. Risotta a těstoviny jsou podávány s bylinkami a zeleninou, například s divokým chřestem nebo červenou salátovou čekankou. Do této oblasti jistě rádi zavítají milovníci masa, které se zde hojně konzumuje ve formě steaků, špízů i uzenin. Za ochutnání také stojí tlusté špagety bigoli s kachní nebo uzeninovou omáčkou, či polévka sopa coada s holubím masem. „Zkuste typický místní měkký sýr Casatella Trevignana, který se pyšní označením původu DOC. Výborně se hodí ke sklence vychlazeného prosecca,“ doporučuje David Král.

Tip: Mionetto Cartizze DOCG

Špičkové Prosecco nejvyšší apelace DOCG. Disponuje velkolepým a mnohotvárným aroma a svůdnými tóny jablka, hrušky a glazovaných mandlí. Zaujme svou svěží a dobře vyváženou chutí, stejně tak zlatavou barvou i jemným intenzivním perlením. Slovo Cartizze v názvu značí, že hrozny pro toto šumivé víno pochází ze stejnojmenného kopce, na kterém se nachází ty nejlepší vinice s révou odrůdy Glera.

 


  • Vybrali jsme pro Vás