Doporučujeme

Dietní zeleninové pokrmy

Začátkem roku si dáváme různá předsevzetí a nejčastějším je hubnutí. Máme pro vás 7 zeleninových pokrmů, které vaši linii neohrozí.

Zeleninové špízy se sýrem a libanonským chlebem

Suroviny:
2 cukety, 1 červenou cibuli, 250 g sýru halloumi (polotvrdý sýr), 300 g třešňových rajčátek, 1 lžíci panenského olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 snítky tymiánu, 1 nadrcený stroužek česneku, sůl, mletý černý pepř, libanonský chléb k podávání



?Postup:

1. Omytou cuketu podélně rozkrojíme a nakrájíme na menší špalíky. Cibuli očistíme a rozdělíme na měsíčky.


2. Sýr halloumi nakrájíme na kostky a napichujeme je střídavě s rajčátky, cuketami a cibulí na dřevěné špízy. Přikryté špízy vložíme do ledničky.


3. V misce smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, natrhané lístečky tymiánu a nadrcený česnek, dle chuti osolíme a opepříme.


4. Špízy klademe na rozehřátý gril, potřeme zálivkou a grilujeme asi 4-5 minut. Obracíme je a potíráme ze všech stran zálivkou, dokud sýr nezezlátne. Podávejte horké, s rozpečeným libanonským chlebem.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 1043 kJ/249 kcal

Počet porcí/kusů 4



Brokolicové koule s bramborovou kaší

Suroviny:
500 g brokolice, 3 vejce (bílky a žloutky odděleně), 120 g měkkého plnotučného tvarohu, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhanky, sůl, mletý černý pepř



?Postup:

1. Brokolici omyjeme, očistíme a rozdělíme na růžičky. Rozmixujeme je a přendáme do mísy. Přidáme žloutky, tvaroh, prolisovaný česnek, chilli papričku pokrájenou nadrobno, olej, strouhanku, sůl a pepř a dobře promícháme.


2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do brokolicové směsi. Vytvarujeme z ní menší koule, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem.


3. Brokolicové koule pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Hotové koule rozdělíme na talíře a podáváme např. s bramborovou kaší.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 783 kJ/187 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zeleninové miniburgery

Suroviny: 1/2 hlávky brokolice, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 malou cuketa, 2 rajčata, olej, 100 g drcených kukuřičných lupínků, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, sůl, mletý černý pepř, 2 bagety nebo jiné bílé pečivo, 100 g tvrdého plátkového sýra, 4 listy salátu



Postup:

1. Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a krátce ji povaříme v osolené vodě. Pak ji zchladíme, necháme okapat a nasekáme na jemno. Mrkev a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev s cuketou nastrouháme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.


2. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli, mrkev i cuketu orestujeme. Opečenou zeleninu vložíme do misky, necháme chvilku zchladnout a přimícháme brokolici, rozdrcené kukuřičné lupínky a vejce. Ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.


3. Směs necháme chvilku rozležet, pak z ní tvarujeme malé placičky, které opečeme na oleji dozlatova.


4. Z bagety vykrojíme malá kolečka a podélně je rozkrojíme. Dolní půlku obložíme sýrem, kouskem salátu a plátkem rajčete. Nahoru položíme opečenou zeleninovou placičku a přiklopíme druhou půlkou bagety.


Tip: Pokud použijete tmavé pečivo, bude tento pokrm ještě zdravější!


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1538 kJ/367 kcal

Počet porcí/kusů 8



Marocký zeleninový tajine

Suroviny: 3 velké mrkve, 1 lilek, 2 střední cukety, 4 lžíce panenského olivového oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, cayenský pepř dle chuti, 1 plechovku sterilovaných rajčat, 1 plechovku sterilované cizrny, 300 ml vývaru, sůl, uvařený kuskus k podávání, lístky petrželky na ozdobu



Postup:

1. Mrkev očistíme, rozpůlíme a poté nakrájíme na klínky. Je lepší nakrájet mrkev na větší kousky, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.


2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a přisypeme zázvor, skořici a pepř. Za stálého míchání vše pár minut restujeme. Do základu vložíme nakrájenou zeleninu a dalších několik minut ji smažíme, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla.


3. Do hrnce přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme směs vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, poté teplotu stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být uvařená na skus. Hotový tajine podáváme s kuskusem, zdobíme lístky petrželky.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1084 kJ/259 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečený květák se sýrem

Suroviny:
1 květák, ?30 g másla, 30 g hladké mouky, 1 lžička dijonské hořčice, 150 ml mléka, 200 ml smetany, 100 g nivy, 1 svazek pažitky, ?sůl, bílý pepř, 50 g strouhanky, 50 g ementálu, pažitka na posypání



?Postup:

1. Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.


2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.


3. Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1601 kJ/382 kcal

Počet porcí/kusů 4



Lilky plněné kuskusem

Suroviny:
2 lilky, sůl, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g mrkve, 2 rajčata, 30 g rozinek, mletý černý pepř, 1 lžička koření Garam masala, 1 lžička kurkumy, 150 g kuskusu, 2 větvičky koriandru



?Postup:

1. Lilky omyjeme, podélně překrojíme a dužinu nařízneme do kříže. Půlky lilků osolíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme při 220 °C 10 minut. Pak je necháme zchladnout a lžící vydlabeme dužinu tak, aby zůstal asi 1 cm silný okraj.


2. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Mrkev a omytá rajčata nakrájíme na větší kousky. Cibuli orestujeme na oleji dorůžova, pak přidáme česnek, mrkev, rajčata a rozinky.


3. Směs ochutíme solí, pepřem, garam masalou, kurkumou a vaříme, dokud mrkev nezměkne. Podle potřeby podlijeme trochou vody.


4. Kuskus připravíme dle návodu na obalu a smícháme s připravenou směsí a snítkou koriandru. Vydlabané lilky naplníme a dáme ještě na chvíli prohřát do trouby. Nakonec ozdobíme zbylým koriandrem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1056 kJ/252 kcal

Počet porcí/kusů 4



Sladkokyselá zeleninová pánev

Suroviny:
350 g brokolice, 250 g mrkve, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 čerstvého ananasu, kousek zázvoru (3 cm), 1/2 chilli papričky, 1 svazeček koriandru, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 200 ml sladkokyselé omáčky



Postup:

1. Brokolici rozebereme na růžičky. Mrkev oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme - cibuli nakrájíme na proužky, česnek nasekáme.


2. Ananas oloupeme, vyřízneme tvrdý střed a dužinu nakrájíme na kostky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričku nakrájíme na proužky. Koriandr nasekáme.


3. Mrkev blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 4 minuty, po 2 minutách přidáme brokolici a společně dovaříme. Propláchneme studenou vodou a necháme okapat.


4. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm ananas s česnekem a zázvorem. Přisypeme cibuli, brokolici a mrkev a osmahneme. Zalijeme sladkokyselou omáčkou, přidáme chilli, posypeme koriandrem a osolíme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1058 kJ/253 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás