Vepřová panenka s červenou řepou
Suroviny: 3 menší řepy, 2 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, sůl, 3 lžíce olivového oleje, 2 červené cibule, 2 lžíce medu, 400 ml suchého červeného vína, 1 lžíce piniových oříšků, 800 g vepřové panenky, mletý černý pepř, 1 lžíce nakrájené pažitky
Postup:
1. Řepy důkladně omyjeme, osušíme, položíme na alobal, přidáme oloupané stroužky česneku, tymián, osolíme, zakapeme lžící olivového oleje a dobře zabalíme. Vložíme do vyhřáté trouby a při 220 °C pečeme asi 80 minut. Pak alobal propícháme a řepu necháme vychladnout.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na osminky. Med nalijeme do hlubší pánve spolu s červeným vínem, přivedeme k varu a svaříme na polovinu. Pak přidáme cibuli, povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi dozlatohněda.
3. Vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na hranolky a přidáme k cibuli do vinné redukce.
Vepřovou panenku osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme zbylý olej a maso ze všech stran opečeme.
4. Pak panenku přendáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě pečeme při 190 °C asi 15 minut.
Hotovou nakrájíme na plátky a podáváme s červenou řepou. Posypeme piniovými oříšky, nasekanou pažitkou.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1507 kJ/360 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vepřová panenka se salátem
Suroviny: 600 g vepřové panenky, sůl, 4 lžíce oleje, 2 mladé cibulky, 2 chilli papričky, asi 50 g zázvoru, 3 lžíce sójové omáčky, směs listových salátů, 100 g cherry rajčátek, 1 lžíce sezamových semínek, několik snítek koriandru
Dresink: 2 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru, mletý černý pepř, 2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Přidáme nasekané cibulky, na nudličky nakrájené papričky a zázvor. Krátce orestujeme a zalijeme vodou (asi 3 lžíce) promíchanou se sójovou omáčkou. Vše krátce podusíme a odstavíme.
2. Na dresink smícháme ocet, cukr, sůl, pepř, olivový olej a 2 lžíce vody.
3. Listové saláty opláchneme, necháme okapat, podle potřeby natrháme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme překrájená rajčata a zalijeme dresinkem. Lehce promícháme.
4. Salát rozdělíme na talíře, poklademe plátky vepřové panenky a přelijeme směsí z pánve. Nakonec vše posypeme nasucho opraženými sezamovými semínky a natrhanými lístky koriandru.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1289 kJ/308 kcal
Počet porcí/kusů 4
Ostré vepřové medailonky
Suroviny: 800 g vepřové panenky, 1 cibule, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžička hořčice, sůl, 1/2 lžičky cukru, 100 ml piva, 2 lžíce oleje
Postup:
1. Panenku očistíme a nakrájíme na 8 stejně velkých plátků. Rukou je lehce naklepeme. Cibuli nasekáme nadrobno, chilli papričku nakrájíme na malé kousky, česnek utřeme a vše dáme do mísy. Přidáme rajský protlak nebo kečup, worcesterovou omáčku, hořčici, sůl a cukr. Vše zalijeme pivem a promícháme.
2. Do této marinády vložíme maso a necháme ho v chladu alespoň dvě hodiny marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme.
3. Na pánvi rozpálíme olej a maso opečeme z každé strany asi 4 minuty. Pak do pánve přidáme zbylou marinádu a krátce ji i s masem prohřejeme. Podáváme s opečenými bramborami.
Doba přípravy 30 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 1189 kJ/284 kcal
Počet porcí/kusů 4
Panenka plněná špenátem
Suroviny: 4 vepřové panenky, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, rostlinný olej, 400 g mraženého listového špenátu, 100 ml smetany, sůl, mletý černý pepř
Postup:
1. Vepřové panenky očistíme. Každou nařízneme podélně tak, aby z ní vznikla kapsa.
2. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je zpěníme na oleji v pánvi. Přidáme rozmrazený špenát, ze kterého jsme vymačkali přebytečnou tekutinu, a podlijeme ho smetanou. Špenát vaříme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Dochutíme ho solí a pepřem a necháme vychladnout.
3. Vepřové panenky naplníme špenátem a uzavřeme párátky či nití. Pak je osolíme, opepříme a na oleji na pánvi ze všech stran opečeme. Přendáme je do pekáčku a v troubě při 180 °C necháme dojít asi 10 minut.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1662 kJ/397 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vepřová panenka se zeleninou
Suroviny: 600 g vepřové panenky, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžíce oleje, sůl, 1 lžička nakládaného zeleného pepře, 2 menší řepy, 1/2 květáku, 250 g mražených fazolek, 2 lžíce másla, 2 lžíce mandlových plátků
Postup:
1. Panenku očistíme. Jednu snítku rozmarýnu nasekáme nadrobno a co nejvíce ji vetřeme do masa. V kovové pánvi rozehřejeme olej a panenku na něm ze všech stran opečeme. Pak ji osolíme a přidáme k ní nakládaný pepř. Pánev vložíme do předehřáté trouby a při 190 °C maso pečeme asi 15 minut. Poté pánev vyjmeme z trouby, panenku zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.
2. Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Květák rozebereme na malé růžičky a stejně jako povolené fazolky propláchneme. Zeleninu připravíme v parním hrnci či mikrovlnné troubě (při programu vaření v páře) na skus.
3. Maso nakrájíme na špalíky a i s vypečenou šťávou je rozdělíme na talíře. Obložíme je zeleninou, kterou pak pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mandlemi. Pokrm ozobíme lístky ze zbylé snítky rozmarýnu.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1377 kJ/329 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vepřová panenka na zázvoru
Suroviny: 700 g vepřové panenky, 40 g čerstvého zázvoru, 50 ml olivového oleje, 30 g hladké mouky, 150 g mrkve, 100 g bílé ředkve, 100 g cukety, 1 červená cibule, sůl, mletý pepř
Postup:
1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a maso se zázvorem ze všech stran opečeme. Pak maso i zázvor přendáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě při 160 °C pečeme asi 30 minut.
2. Ve výpeku v pánvi rozmícháme hladkou mouku, uděláme jíšku a necháme ji zchladnout. Mrkev a bílou ředkev očistíme, cukety omyjeme, rozpůlíme a vykrojíme semínka, cibuli oloupeme. Z mrkve, ředkve a cukety nakrájíme hranolky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.
3. Zeleninu přidáme po 15 minutách pečení k masu, lehce vše podlijeme 150 ml vody a dopečeme. Pečené maso vložíme spolu se zeleninou na talíř, zakryjeme fólií a necháme odpočinout.
4. Šťávu z pekáče nalijeme do pánve s jíškou, přivedeme k varu, promícháme a provaříme asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Vepřové panenky nakrájíme na plátky a obložíme zeleninou. Doplníme bramborovými knedlíky a přelijeme masovou šťávou.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1632 kJ/390 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vepřová panenka s vůní vanilky
Suroviny: 600 g vepřové panenky, 3 lžíce oleje, sůl, 1 šalotku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 200 ml červeného dezertního vína, asi 300 ml masového vývaru, 1 bobkový list, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, mletý černý pepř
Postup:
1. Vepřovou panenku očistíme a na rozehřátém oleji v pekáčku ji rychle ze všech stran opečeme. Pak ji osolíme a vložíme do předehřáté trouby. Při 160 °C ji necháme asi 20 minut dojít. Panenku vyjmeme z pekáče, zabalíme do alobalu a necháme ji odpočinout.
2. Výpek přelijeme do katrůlku a orestujeme na něm nadrobno nasekanou šalotku. Vmícháme rajčatový protlak a přilijeme víno a trochu vývaru. Přidáme bobkový list a rozkrojenou vanilku. Šťávu asi 10 minut povaříme. Pak z ní vyjmeme koření a přecedíme ji.
3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Základ na omáčku zahustíme a dle potřeby rozředíme vývarem. Omáčku asi 15 minut povaříme. Dochutíme ji a společně s vařenou brokolicí a nudlemi ji podáváme k pečenému masu.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1550 kJ/370 kcal
Počet porcí/kusů 4