Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, proto je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu. Kyselina máselná působí protizánětlivě ve střevech a pomáhá udržovat hladinu inzulinu. Díky zvýšenému obsahu vitamínů A, D, E a K, ghí ocení také lidé trpící záněty zažívacího traktu i alergií na lepek. Vydrží až rok bez lednice. Navíc krásně voní a dobře chutná. Zaujalo vás? Vyzkoušejte třeba České ghíčko.
10 důvodů, proč si ghí zamilujete
1. Trvanlivost – díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.
2. Nepřepaluje se – ghí má vysoký kouřový bod (250 °C). Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky.
3. Chrání střeva – díky kyselině máselné působí ve střevech protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.
4. Hubnutí – energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky.
5. Detoxikace – mastné kyseliny na sebe vážou toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
6. Trávení – stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
7. Záněty – ghí udržuje zásadité prostředí, čímž zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení.
8. Nervy a mozek – omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.
9. Cholesterol – BIO ghí obsahuje kyselinu linolovou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.
10. Kůže – ghí lze využívat i zevně, hojí podrážděnou kůži, hydratuje a zvláčňuje.