šalvěj
Kuchyně: Můžete ji sušit i použít čerstvou na skopové maso, ryby, divočinu, do karbanátků a paštik. Příjemně provoní bylinkové máslo. Italové její lístky smaží v těstíčku, holandskou specialitou je horké šalvějové mléko.
Pro zdraví: Má výrazné antivirózní a antibakteriální účinky. Oceníte ji při aftech, bolení v krku, po vytržení zubu... Přispívá k trávení ostrých pokrmů i sladkých moučníků. Zlepšuje krevní oběh. Nesmí se však předávkovat!
libeček
Kuchyně: Lepší je čerstvý, ale používá se také sušený. Má výrazné aroma. Okoření masité, zeleninové, luštěninové polévky a nebo zeleninové saláty.
Pro zdraví: Podporuje činnost žlučníku a vylučování soli z těla. Mírní nadýmání a prý i únavu.
máta
Kuchyně: Používá se čerstvá do moučníků či oblíbeného mojita. Je silně aromatická a vhodná na zdobení.
Pro zdraví: Mátový čaj pijte při nechutenství, poruchách trávení. Léčí koliky a nemoci střev, pomáhá rozpouštět žlučové kameny.