Zelená barva uklidňuje! Proto jsou rostliny v našich domovech vítané a žádoucí. Spojíme-li příjemné s užitečným, pak jednoznačně bylinky a naťové koření vedou prim... Udělejte jim místo například na okenním parapetu v kuchyni! Dobře zvolené barvy a tvary květináčů a truhlíků se stanou tím pravým barevným akcentem, který doladí vaši kuchyni. Navíc, své vlastnoručně vypěstované koření budete mít vždy po ruce, často i jako prvního pomocníka při některých obtížích. Budete mít zároveň jistotu, že bylinky nejsou chemicky ošetřené!
pažitka
Kuchyně: Jí se čerstvá. Sušená ztrácí aroma i nutriční hodnoty. Užívá se jako zelené koření do omáček, polévek, pomazánek. Má výraznou chuť. Dá se použít tam, kde cibule.
Pro zdraví: Je důležitým zdrojem vitaminu C, B a karotenu... Podporuje trávení a chuť k jídlu.
šťovík
Kuchyně: Používá se čerstvý k okyselení salátů, do špenátu a polévek, na rožněná masa, je tradiční součástí boršče.
Pro zdraví: Má hodně vitaminu C, karotenu a nerostných látek. Povzbuzuje činnost tlustého střeva a tvorbu krve.
šalvěj
Kuchyně: Můžete ji sušit i použít čerstvou na skopové maso, ryby, divočinu, do karbanátků a paštik. Příjemně provoní bylinkové máslo. Italové její lístky smaží v těstíčku, holandskou specialitou je horké šalvějové mléko.
Pro zdraví: Má výrazné antivirózní a antibakteriální účinky. Oceníte ji při aftech, bolení v krku, po vytržení zubu... Přispívá k trávení ostrých pokrmů i sladkých moučníků. Zlepšuje krevní oběh. Nesmí se však předávkovat!
libeček
Kuchyně: Lepší je čerstvý, ale používá se také sušený. Má výrazné aroma. Okoření masité, zeleninové, luštěninové polévky a nebo zeleninové saláty.
Pro zdraví: Podporuje činnost žlučníku a vylučování soli z těla. Mírní nadýmání a prý i únavu.
máta
Kuchyně: Používá se čerstvá do moučníků či oblíbeného mojita. Je silně aromatická a vhodná na zdobení.
Pro zdraví: Mátový čaj pijte při nechutenství, poruchách trávení. Léčí koliky a nemoci střev, pomáhá rozpouštět žlučové kameny.
rozmarýn
Kuchyně: Okoření vaše smetanové omáčky, skopové, králičí maso, pokrmy z hub. Užívá se k ochucení octů a olejů.
Pro zdraví: Má vliv na poruchy trávení. Mírní střevní koliky. Zlepšuje paměť, pomáhá při stresu a nechutenství.
meduňka
Kuchyně: Aromatizuje omáčky, polévky i masitá jídla. Přidává se do salátů, octů, olejů...
Pro zdraví: Působí sedativně, uvolňuje křeče a také napětí svalstva. Používá se při srdečních a zažívacích neurózách, proti migréně a lehčím formám depresí.
petrželka
Kuchyně: Používá se hlavně jako koření do polévek a salátů a nebo jako dekorace všemožných slaných pokrmů.
Pro zdraví: Čaj povzbuzuje chuť k jídlu, léčí močové cesty, ledviny a močový měchýř. Žvýkání lístků čistí dech.
saturejka
Kuchyně: Má vynikající chuť. Sušená nebo čerstvá koření masa a masitá jídla. Skvěle se osvědčila zejména do pokrmů, které nadýmají.
Pro zdraví: Zabraňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu a pohlavní pud. Snižuje krevní tlak a je účinná proti průjmu.
Bylinková zahrádka na parapetu
Za péči se vám odmění bohatým růstem, krásou i vitaminy...
Kvalitní zemina je základ
Zakoupenou bylinku doma určitě přesaďte. Vyjměte ji z přepravního substrátu a dopřejte jí na dně květináče drenážní vrstvu keramzitu a kvalitní, pískem odlehčenou zeminu.
Pravidelná zálivka
Většina bylinek nemá ráda přemokření, ale za pravidelnou zálivku vám bude vděčná. V místnostech s ústředním topením kombinujte zálivku s rosením. Rostlinky jsou často původem ze Středomoří, a tak jsou vlhkomilné a většina má ráda slunce.
Bez světla nepřežijí
Bylinky ke svému růstu potřebují nezbytně denní světlo, aby v nich mohla probíhat co nejdéle fotosyntéza. Ideální místo pro ně je tak co nejblíže oknu, nejlépe přímo na parapetu. Nedostatek světla můžete částečně nahradit speciální zářivkou, která dokáže vytvořit denní světlo. Rostlinkám tak prodloužíte den. Potřebné je to zejména v zimních měsících. Aby se bylinky nenatahovaly na jednu stranu za světlem, květináč nebo celý truhlík čas od času otočte.
Letnění jim prospívá
Pokud máte balkon nebo terasu, dopřejte jim v létě pobyt na vzduchu. Když to jinak nepůjde, pak alespoň v otevřeném okně. V zimním období bylinky nepřihnojujte. Odpočívají, a tak i pomaleji rostou.
Okoření a ještě lépe porostou
Pravidelným zaštipováním výhonků podpoříte jejich růst a vašemu jídlu dopřejete zdravé koření.