Doporučujeme

Abeceda zdraví P: physalis, pitaya a pomelo

Pokračujeme s abecedou zdraví a s druhým dílem tipů od písmenka P. Tentokrát vám prozradíme, proč jíst physalis, pitahayu a pomelo.

Physalis


Physalis neboli česky mochyně peruánská či židovská třešeň. Pod všemi těmito názvy se skrývá žlutooranžová třešnička schovaná v tenkém jakoby papírovém měchýřku, usušeném okvětním kalichu. Plody jsou osvěžující a šťavnaté, vyznačují se jemně svíravou sladkokyselou chutí, která někomu může připomínat jahody, někomu ananas nebo dokonce cherry rajčátka, jimž se velikostně blíží. Mochyně ale nejen zajímavě vypadá a chutná, ale především je zdraví prospěšná!

Mochyně se pyšní vysokým obsahem vitamínů A, B a C, takže při pravidelné konzumace bude mít pozitivní vliv na posílení imunity a zároveň si na vás stres jen tak nepřijde. Vyniká nezanedbatelným obsahem bílkovin, což u ovoce není úplně běžné. Semínka v bobulích mají lehce projímavý účinek, takže physalis bývá populární součástí detoxikačního jídelníčku. Vaše střeva vám poděkují.

Physalis se jí v čerstvém stavu a jeho nejčastější funkce je dekorativní. Určitě už jste se s ním setkali třeba na nějakém dezertu, bývá ale i v salátech nebo na obložených mísách. Dělá se z něj třeba i zavařenina.



Pozor na to, abyste plody jedli opravdu zralé! Ty nezralé totiž mohou být jedovaté.


Pitaya


Pitaya je růžový nebo žlutý plod pokrytý podlouhlými třírohými šupinami, který se často označuje i jako Dragon fruit nebo česky dračí ovoce. Však taky tak trochu jako dračí vajíčka vypadá. Napadlo by vás, že je to vlastně plod kaktusu? Je to tak! A proč vlastně tohle ovoce se zvláštním názvem i vzezřením ochutnat a zařadit ho do jídelníčku?

Pitaya obsahuje především vodu, je bohatá na vitamín C, minerály (hlavně železo a vápník) a vlákninu. Plody, které mají červenou dužinu, jsou navíc bohaté na antioxidanty. Dračí ovoce je také důležitým zdrojem riboflavinu a karotenu. Dužina navíc obsahuje nízký počet kalorií, takže pokud hledáte dopolední svačinku, je ideální volbou.

Dračí ovoce se konzumuje ideálně v čerstvém stavu, ale používá se i do ovocných salátů. Připravuje se z něj ale například i víno, džusy nebo marmelády. Pitaya je svou chutí někdy přirovnávána k angreštu, někomu připomíná meloun, nebo kiwi. A co připomíná vám?




Pomelo


Věděli jste, že pomelo je největší citrusový plod? Může vážit až dvě kila! Má silnou světle zelenou až žlutou slupku, která se zatraceně těžko loupe, ale na druhou stranu ten obsah stojí za to! Bílá dužina je sladká a chuťově připomíná grep, ovšem bez jeho typické hořkosti. Stejně jako všechny citrusové plody i pomelo se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, takže umí podpořit imunitu. Obsahuje také minerály jako hořčík, draslík, železo nebo vápník. Pomelo působí jako antioxidant, pomáhá zlepšovat trávení a díky tomu zrychlit metabolismus! Spolu s faktem, že obsahuje minimum kalorií a pomáhá s detoxikací, to z něj dělá parádního parťáka pro hubnutí!

Pomelo se konzumuje v čerstvém stavu, ale taky se z něj vyrábí džus, míchané nápoje nebo bývá součástí ovocných i zeleninových salátů.


  • Vybrali jsme pro Vás