Jujuba
Ovoce jujuba pochází z jižní Číny, a proto se mu také někdy přezdívá čínské datle (po usušení tak totiž opravdu vypadá). Jsou to drobné plody velikostí naší švěstky se zelenou slupkou a poměrně nevýraznou, za to ale velmi osvěžující chutí. Obsahují významný podíl železa, jodu a kobaltu, vlákniny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také vitamin C.
Čtěte také: Proč jíst chia semínka?
Vzhledem k historii tohoto ovoce, která se píše již přibližně úctyhodných 3000 let, je jujuba součástí čínské medicíny. Ta ji využívá hlavně jako prostředek pro detoxikaci, ke srovnání zažívání nebo k léčbě vysokého krevního tlaku. A jak se jujuba konzumuje? Je oblíbenou surovinou, ze které se vyrábí marmelády, nebo se kompotuje. Můžete ji také usušit a pochutnávat si na ní celoročně.