Doporučujeme

7x quiche aneb slaný koláč

Francouzská kuchyně je proslulá kvalitními ingrediencemi. Vyzkoušejte tradiční quiche a budete překvapena jeho snadnou přípravou a lahodnou chutí.

Quiche s lososem a čekankou

Suroviny:
1 puk čekanky, 100 g cherry rajčátek, 200 g lososa, 100 g krevet, 2 vejce, 150 ml smetany (12 %), sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce nasekané petrželky, 250 g listového těsta, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce na potření



?Postup:

1. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Stejně jako rajčátka je opláchneme a necháme okapat. Lososa a krevety očistíme. Vejce rozklepneme do misky, přidáme smetanu, sůl, pepř i nasekanou petrželku a dobře vše rozkvedláme.


2. Z těsta vyválíme tenký kulatý plát a vyložíme jím crisp talíř tak, aby ho okraj těsta převyšoval asi o 1 centimetr. Těsto na dně propícháme vidličkou.


3. Na připravený korpus rozprostřeme listy čekanky, rajčátka, kousky lososa a krevety. Zalijeme je smetanovou zálivkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Okraje těsta, které převyšují talíř, stočíme dovnitř do talíře a potřeme je rozšlehaným vejcem. Koláč vložíme do mikrovlnné trouby a nastavíme program crisp. Quiche pečeme asi 20 minut dozlatova.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2511 kJ/600 kcal

Počet porcí/kusů 4



Malé quiche s brokolicí a rajčaty

Těsto:
80 g másla, 1 vejce, 100 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, sůl ?

Náplň: 75 g cherry rajčátek, 250 g brokolice, 150 ml smetany, 50 g lučiny, 2 vejce, špetka mletého černého pepře, olej na vymazání formiček



?Postup:

1. Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a utřeme s vejcem a tvarohem. Přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem a špetku soli. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout půl hodiny v chladničce.


2. Zapékací formičky vymažeme olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj kolečka o něco větší než je průměr formiček. Formičky vyložíme těstem a předpečeme 10 minut v troubě předehřáté na 150 °C.


3. Rajčátka rozpůlíme. Brokolici rozebereme na růžičky a povaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. V misce smícháme smetanu, lučinu a vejce, ochutíme solí a pepřem a nalijeme do předpečených koláčků. Na náplň rozdělíme brokolici a rajčátka. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C a quiche dopečeme ještě asi 25 minut.


Doba přípravy 60 (bez odpočívání těsta) minut.

1 porce obsahuje 1290 kJ/308 kcal

Počet porcí/kusů 8



Quiche s chřestem a žampiony

Suroviny:
100 g čerstvého zeleného chřestu, sůl, 1 rajče, asi 3 žampiony, 1 vejce, 100 ml smetany, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, pepř, 60 g nastrouhaného sýra, 1 lžíci strouhaného parmazánu, 150 g listového těsta, máslo na vymazání 2 zapékacích misek, suchý hrách nebo fazole na zatížení těsta, trochu sekané pažitky



?Postup:

1. Výhonky chřestu očistíme a asi 3 minuty povaříme v osolené vodě. Pak je vyjmeme a necháme okapat. Nakrájíme je na menší kousky (silnější výhonky podélně rozkrojíme). Rajče omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.


2. Do misky rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Přidáme muškátový oříšek a trochu soli a pepře. Vše rozšleháme. Pak vmícháme sýry.


3. Listové těsto rozpůlíme. Z každého dílu vyválíme plát. Vyložíme jimi dno i boky dvou vymaštěných zapékacích misek (průměr asi 12 cm). Přečnívající těsto odřízneme. Těsto v obou miskách poklademe alobalem a posypeme sušenými fazolemi. Mističky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Korpusy necháme asi 10 minut předpéct. Pak je vyjmeme, zbavíme alobalu s fazolemi a naplníme sýrovou směsí, žampiony, rajčetem a kousky chřestu. Quiche vrátíme do trouby a dopékáme je asi 20 minut. Podáváme je posypané pažitkou.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2152 kJ/514 kcal

Počet porcí/kusů 2



Quiche s pórkem a olivami

Těsto:
250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 1 vejce, máslo na vymazání formy ?

Náplň: 1 malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 pórek, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g lučiny, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky česneku, 100 g ementálu, sůl, 4 snítky tymiánu, 80 g černých oliv



?Postup:

1. Mouku promícháme se solí. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a v lednici ho necháme odležet asi 30 minut.


2. Zeleninu očistíme. Papriky nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Vejce vyšleháme se smetanou a lučinou. Vmícháme hořčici, prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný ementál. Náplň dle potřeby dosolíme.


3. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím máslem vymazanou koláčovou formu. Propícháme ho vidličkou a rozlijeme na něj sýrovou náplň.


4. Navrch náplně rozložíme zeleninu, snítky tymiánu a olivy. Koláč vložíme do předehřáté trouby. Při 170 °C ho pečeme asi 50 minut.


Doba přípravy 90 (bez odležení těsta) minut.

1 porce obsahuje 2034 kJ/486 kcal

Počet porcí/kusů 8



Quiche s mletým masem a kysaným zelím

Těsto:
200 g hladké celozrnné mouky, špetka soli, 100 g másla, 1 vejce, asi 3 lžíce vody, máslo a mouka na formu ?

Náplň: 1 cibule, 100 g slaniny, asi 2 lžíce oleje, 1-2 lžičky drceného kmínu, 400 g mletého masa, sůl, mletý černý pepř, ?400 g kysaného zelí, 150 g zakysané smetany, ?4 vejce, hrst sekané petrželky



?Postup:

1. Prosátou mouku promícháme se solí. Přidáme změklé máslo, vejce a vodu. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a v lednici ho necháme hodinu odležet.


2. Na oleji v pánvi dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli se slaninou. Vmícháme kmín. Pak přidáme mleté maso a osmahneme ho. Osolíme ho a opepříme. Do pánve přidáme dobře okapané zelí a vše společně prohřejeme. Pánev odstavíme a směs necháme zchladnout.


3. Těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Vidličkou ho propícháme a rozprostřeme na něj směs z pánve.


4. Zakysanou smetanu rozmícháme s vejci, petrželkou a trochou soli. Pak ji rovnoměrně rozlijeme na masovou směs ve formě. Koláč pečeme v troubě při 180 °C asi 45 minut.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 1851 kJ/442 kcal

Počet porcí/kusů 8



Quiche Lorraine

Suroviny: 200 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 140 g másla, 2 šalotky, 180 g libové anglické slaniny (plátky), 4 vejce, 400 ml smetany ke šlehání, mletý černý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, čerstvé bylinky na ozdobu, tuk na vymazání formy



?Postup:

1. Mouku se solí prosijeme na vál, přidáme vejce a 120 g másla pokrájeného na malé kousky. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.


2. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm pokrájenou slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku orestujeme šalotku. Vejce vyšleháme se smetanou. Ochutíme je solí, pepřem a muškátovým oříškem.


3. Odleželé těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme tenký kulatý plát. 2 menší koláčové formy vymažeme tukem a každou vyložíme plátem těsta. Propícháme je vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut.


4. Na předpečené těsto rozprostřeme šalotku a část slaniny. Zalijeme je smetanovou směsí. Koláče dopékáme při 220 °C asi 20 minut. Pak je ozdobíme zbylou slaninou a ještě je krátce zapečeme. Quiche ozdobíme bylinkami. Podáváme je teplé.


Doba přípravy 70 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 2190 kJ/523 kcal

Počet porcí/kusů 8



Miniquiche s cuketami

Suroviny:
200 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 100 g másla, 1 malé vejce, 2 lžíce vody, 1 malá lžička soli

?Náplň: 2 menší cukety, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 3 snítky tymiánu, 250 g tučného tvarohu, 100 g čerstvého kozího nebo ovčího sýra, 3 vejce, 80 ml smetany (12 %), ?80 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, 80 g pecorina, máslo na vymazání formiček



?Postup:

1. Mouku s kypřicím práškem prosijeme do mísy, přidáme kousky změklého másla, vejce, vodu a sůl. Rukou zpracujeme na tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout.


2. Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrájíme čtyři kola podle velikosti forem. Formy lehce vytřeme máslem a vyložíme těstem.


3. Cukety nakrájíme na plátky a česnek nasekáme nadrobno. Cuketu krátce opečeme na olivovém oleji, přimícháme česnek, lístky tymiánu a necháme vychladnout. V míse smícháme tvaroh s bílým sýrem, přidáme vejce, mléko a smetanu. Směs ochutíme solí i pepřem a nakonec do ní vmícháme polovinu nastrouhaného sýra.


4. Část náplně rozdělíme na těsto ve formách. Na ni dáme polovinu opečených cuket a zakryjeme je zbylou náplní. Nahoru rozdělíme zbytek cuket i nastrouhaného sýra. Koláče vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a 15 minut je zapékáme. Poté teplotu snížíme na 175 °C a dopékáme je asi 20 minut dozlatova.


Doba přípravy 80 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 3189 kJ/762 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás