Doporučujeme

7x pořádný kus masa

Steaky si dáváte jen v restauraci? Nemusíte, zvládnete je hravě i v domácím prostředí.

Hovězí steak s omáčkou chimichurri

Potřebujeme:
800 g vysokého roštěnce, sůl, mletý černý pepř, olivový olej na potření

Omáčka chimichurri: 1 svazek petrželky, 4 jarní cibulky, 8 stroužků česneku, 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček, 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce vinného octa



?Postup:

1. Petrželku opláchneme, osušíme, zbavíme stonků a dáme do mixéru. Přidáme očištěné jarní cibulky, oloupaný česnek, chilli papričky, olej a ocet. Vše rozmixujeme a omáčku necháme dvě hodiny při pokojové teplotě odležet.


2. Roštěnec očistíme a rozkrojíme na čtyři stejné plátky. Osolíme je, opepříme a potřeme olejem. Položíme je na rozpálený gril a z každé strany opékáme asi 3 minuty.


3. Po upečení necháme maso minutu odležet (zatáhne se a při krájení nevyteče šťáva). Steaky podáváme s připravenou omáčkou.


Doba přípravy 20 (bez rozležení omáčky) minut.

1 porce obsahuje 2176 kJ/520 kcal

Počet porcí/kusů 4



Krůtí steak se zeleninovými hranolky

Potřebujeme: 400 g celeru, 400 g mrkve, olivový olej dle potřeby, sůl, 600 g krůtích prsou, mletý černý pepř, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 60 g rajského protlaku, 250 g cherry rajčátek, hrst sekané petrželové nati



Postup:

1. Celer i mrkev oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, z kterých pak připravíme hranolky. Nasypeme je do mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme a promícháme. Přendáme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.


2. Krůtí maso očistíme a nakrájíme na plátky. Lehce je naklepeme. Osolíme je, opepříme a na rozehřátém oleji z obou stran pomalu opečeme. Vyjmeme je, zabalíme do alobalu a udržujeme teplé.


3. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme ve výpeku. Přidáme protlak a také ho orestujeme. Pak přisypeme omytá, pokrájená rajčátka. Vše podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Nakonec do rajčatové omáčky vmícháme petrželku. Podáváme ji ke krůtím steakům a zeleninovým hranolkům.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1163 kJ/278 kcal

Počet porcí/kusů 4



Steak na bylinkách se zeleninou

Potřebujeme: 300 g vepřové panenky, 150 ml oleje, 1 lžíce kvalitního koňaku, 100 ml smetany na šlehání, špetka červeného pepře, 1 lžička nasekaných bylinek (bazalka,kudrnka,libeček), 1/2 lžičky soli, 1 zelený salát, špetka cukru, 3 barevné papriky



Postup:

1. Panenku očistíme, omyjeme, nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme. Olej (100 ml) smícháme s nasekanými bylinkami, připravené maso do něj naložíme a necháme přes noc marinovat.


2. Druhý den steaky vyndáme z marinády, zakapeme koňakem a špičkami prstů koňak do masa vmasírujeme.


3. Na pánvi rozpálíme olej a steaky na něm po obou stranách opečeme (celkem asi 6 minut). Hotové steaky vyndáme a uchováváme v teple.


4. Výpek zalijeme šlehačkou a necháme provařit. Případně můžeme přidat ještě trochu koňaku. Omáčku necháme zhoustnout, dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.


5. Papriky očistíme a pomocí tvořítka vykrajujeme srdíčka, která lehce opečeme na olivovém oleji. Hotové steaky podáváme obložené paprikovými srdíčky, salátem a jako přílohu servírujeme opečené brambory.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1450 kJ/346 kcal

Počet porcí/kusů 2



Hovězí steak s rajčatovou směsí

Potřebujeme: 2 červené cibule, 2 chilli papričky (červená a zelená), 2 rajčata, 4 hovězí steaky po 300 g (vysoký roštěnec), 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce steakového koření, 1 lžíce kaparů, 100 g vypeckovaných černých oliv, 150 g sterilované kukuřice, sůl, 250 ml drcených rajčat



Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na měsíčky a dáme do misky. Chilli papričky nakrájíme nadrobno a přidáme k cibuli. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme stranou.


2. Hovězí steaky očistíme a vložíme je do pánve s rozpáleným olejem. Okořeníme je steakovým kořením a po obou stranách opečeme (každou stranu asi 7-8 minut).


3. Steaky vyjmeme a necháme na teple odpočinout. Do výpeku nasypeme nakrájenou cibuli a papričky, promícháme a přidáme kapary, olivy, kukuřici a nakrájená rajčata. Osolíme a krátce osmahneme.


4. Nakonec přilijeme drcená rajčata, promícháme a povaříme asi 10 minut. Steaky přendáme na talíře, podle potřeby osolíme a doplníme rajčatovou směsí. Podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2288 kJ/546 kcal

Počet porcí/kusů 4



Steak z tuňáka

Potřebujeme: 800 g tuňáka, 2 lžíce dijonské hořčice, směs koření na ryby, mletý černý pepř, 2 limetky, olivový olej na smažení, směs čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, tymián), zelené pesto



Postup:

1. Maso z tuňáka nakrájíme na čtyři silnější steaky. Ze všech stran je zlehka potřeme dijonskou hořčicí, jemně posypeme kořením na ryby, opepříme, zakápneme limetkovou šťávou a necháme v chladu 20 minut odležet.


2. Pak zprudka a hlavně krátce steaky opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Steaky vyndáme z pánve, necháme chvíli na talíři dojít a před podáváním je obalíme v jemně posekaných bylinkách. Podáváme se zeleným pestem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2192 kJ/524 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuřecí steak s libečkovým máslem a divokou rýží

Potřebujeme:
4 kuřecí prsní řízky, sůl, mletý černý pepř, 240 g divoké rýže, olivový olej

Na libečkové máslo: 200 g másla, 1/2 lžičky soli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce jemně sekaného libečku, 1 lžičku drceného bílého pepře



?Postup:

1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Pak jej v misce utřeme se solí, prolisovaným česnekem a nasekaným libečkem. Opepříme a uložíme do lednice zatuhnout.


2. Divokou rýži uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu doměkka. Scedíme ji a necháme okapat.


3. Kuřecí prsa očistíme, jemně je naklepeme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Pak maso vyjmeme z pánve a necháme chvíli odpočinout.


4. Na závěr na steaky lžící navršíme bylinkové máslo a podáváme s divokou rýží.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 3364 kJ/803 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vepřový steak s medovou cibulí a zeleninou

Potřebujeme: 2 červené cibule, 4 lžíce másla, 1 lžička nakládaného zeleného pepře, 2 lžíce medu, 2 lžíce balsamikového octa, sůl, 100 g mrazené baby karotky, 100 g hráškových nebo fazolových lusků, mletý černý pepř, 2 plátky vepřové krkovice (150 g), olej na smažení



Postup:

1. Cibule oloupeme, nakrájíme na měsíčky a orestujeme je na polovině másla v pánvi. Přidáme zelený pepř, med a balsamikový ocet. Cibuli lehce osolíme a odstavíme ji.


2. Karotku a lusky krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Scedíme je a necháme okapat. Pak je osmahneme na zbylém másle. Dochutíme je solí a pepřem.


3. Plátky krkovičky očistíme a lehce je naklepeme. Osolíme je, opepříme a na grilovací pánvi vytřené olejem je z obou stran opečeme. Podáváme je s medovou cibulí, zeleninou a šťouchanými bramborami.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 3750 kJ/896 kcal

Počet porcí/kusů 2


  • Vybrali jsme pro Vás