Doporučujeme

7 receptů na ragú

Ragú je pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo zeleniny.

Rajčatové ragú s rybou

Suroviny:
800 g filetů z mořské ryby, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 větší cibule, ?2 stroužky česneku, ?250 g keříkových rajčat, ?1 fenykl, ?olivový olej, ?čestvý tymián a plocholistá petrželka, ?zeleninový vývar na podlití, ?200 g zakysané smetany, ?100 g černých oliv



Postup:

1.
Filety ryby očistíme, překrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Chvíli je necháme odležet. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčátka a fenykl očistíme a nakrájíme na menší kousky.

2. V pánvi rozehřejeme olej a filety ryby na něm zprudka z obou stran opečeme. Vyjmeme je a ve výpeku zpěníme cibuli s česnekem. Pak přidáme fenykl, rajčátka a bylinky. Do pánve vrátíme porce ryby. Vše podlijeme vývarem, přiklopíme a krátce podusíme.

3. Nakonec do pánve přidáme smetanu a olivy. Vše dle chuti přisolíme a opepříme. Směs prohřejeme a odstavíme. Podáváme s pečivem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1339 kJ/320 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zeleninové ragú

Suroviny:
400 g brambor, ?300 g mrkve, ?200 g zelí, ?200 g mražených fazolových lusků, ?2 kostky zeleninového bujónu nebo 1 l zeleninového vývaru, ?50 g másla, ?1 velkou cibuli ,?2 červené papriky, ?200 ml smetany, ?1-2 lžíce mouky, ?sůl, ?mletý bílý pepř, ?tymián



Postup:

1.
Brambory s mrkví oloupeme, zelí očistíme. Brambory a mrkev nakrájíme na špalíčky, zelí na flíčky. Fazolky necháme rozmrazit a opláchneme je.

2. V hrnci přivedeme k varu litr vývaru připraveného z bujónu Kucharek. Vsypeme do něj brambory s mrkví a povaříme je do poloměkka. Pak na chvilku přidáme fazolky a zelí. Vše scedíme a necháme okapat.

3. Ve velké pánvi na másle orestujeme cibuli a na nudličky pokrájené papriky. Přidáme povařenou zeleninu. Vše podlijeme trochou vývaru a společně prohřejeme. Pak přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Když směs zhoustne, dochutíme ji solí, pepřem a tymiánem. Podáváme ji s červeným pestem a pečivem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1287 kJ/307 kcal

Počet porcí/kusů 4



Krůtí ragú na pepři

Suroviny:
1 cibuli, ?1 stroužek česneku, ?800 g krůtích prsou, ?asi 4 lžíce oleje, ?1 lžičku celého červeného pepře, ?1 lžičku celého bílého pepře, ?1 lžíci nakládaného zeleného pepře, ?sůl ,?1 lžíci rajského protlaku, ?2 lžíce hladké mouky, ?100 ml červeného vína, ?400 ml zeleninového vývaru



Postup:

1.
Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky.

2. V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem. Pak přidáme krůtí maso a orestujeme ho. Vmícháme všechny druhy pepře a směs osolíme.

3. Do pánve přidáme rajský protlak a trochu ho osmahneme, pak vmícháme mouku. Vše zalijeme vínem a trochou vývaru a zvolna necháme dusit. Dle potřeby přiléváme vývar.

4. Když je maso měkké, ragú dle potřeby dochutíme. Podáváme ho s rýží.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1768 kJ/422 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuřecí ragú s paprikami a rajčaty

Suroviny:
800 g vykostěných kuřecích stehen, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 cibule, ?3 stroužky česneku, ?40 ml oleje, ?100 g slaniny, ?1 vanička kuřecího bujónu, ?100 ml bílého vína, ?3 rajčata, ?1 žlutá paprika, ?1 červená paprika



Postup:

1.
Kuřecí stehna očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Kuřecí kousky opečeme ze všech stran v hlubší pánvi na rozehřátém oleji. Osolíme je a opepříme.

2. Opečené maso vyjmeme a na výpeku osmahneme nakrájenou slaninu s cibulí a česnekem. Do základu vrátíme opečené maso a přidáme kuřecí bujón Knorr. Přilijeme bílé víno a 200 ml vody. Zmírníme teplotu a zvolna dusíme asi 20 minut. Podle potřeby podléváme.

3. Papriky očistíme, rajčata oloupeme. Odstraníme z nich semínka a vše nakrájíme na menší kousky. Pak zeleninu přidáme k masu a dusíme ještě asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s  pečivem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1449 kJ/346 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí ragú

Suroviny:
800 g jehněčí kýty, ?80 g másla, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 bobkový list, ?500 ml vývaru, ?2 lžíce mouky, ?6 jarních cibulek, ?12 karotek, ?2 mladé kedlubny, ?1 stroužek česneku



Postup:

1.
Jehněčí maso očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozpustíme máslo a maso na něm orestujeme. Osolíme ho, opepříme, přidáme bobkový list a podlijeme částí vývaru. Přivedeme k varu, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni.

2. Když se vývar odpaří a maso je téměř měkké, zaprášíme ho mouku a za stálého míchání zalijeme zbylým vývarem.

3. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, přiklopíme a dodusíme doměkka. Během dušení ragú občas promícháme a nakonec podle potřeby dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2893 kJ/691 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zvěřinové ragú

Suroviny:
600 g zvěřiny (jelení nebo kančí plec), ?2 mrkve, ?2 kořenové petržele, ?1 cibule, ?200 g slaniny, ?100 g přepuštěného másla, ?300 ml červeného vína, ?5 kuliček celého pepře, ?5 kuliček jalovce, ?5 kuliček nového koření, ?2 bobkové listy, ?1 stonek rozmarýnu, ?500 ml vývaru, ?200 g lesních hub



Postup:

1.
Maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli usekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpustíme máslo a opečeme na něm zprudka maso.

2. Orestované maso vyndáme z kastrolu. Vsypeme do něj slaninu a orestujeme ji, až pustí tuk. Pak přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme kořenovou zeleninu a společně restujeme dotmava.

3. Zeleninu zalijeme červeným vínem, přidáme koření a rozmarýn a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, až se část vína odpaří. Do hrnce vrátíme maso. Zalijeme vývarem, částečně zaklopíme poklicí a dusíme. Když je maso téměř měkké, odklopíme ho, přidáme houby a ještě 15 minut společně dusíme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 3326 kJ/794 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí ragú

Suroviny:
700 g telecího ramínka, ?1 cibule, ?16 cibulek perlovek, ?1 mrkev, ?100 g másla, ?1 lžíce zeleninové přísady Kucharek, ?1 svazek bylinek (bazalka, oregano, saturejka), ?250 g žampionů, ?1/2 lžíce cukru, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 lžíce hladké mouky, ?1 lžíce zakysané smetany, ?1 žloutek



Postup:

1.
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a cibulky perlovky oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na kostičky. V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla a orestujeme na něm maso se zeleninou. Přidáme zeleninovou přísadu Kucharek, zalijeme 500 ml vody, přidáme nasekané bylinky a za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 80 minut.

2. Žampiony omyjeme, odkrojíme nožičky, větší žampiony překrojíme. V kastrůlku rozpustíme trochu másla a žampiony asi 8 minut podusíme. Pak na lžíci másla osmahneme cibulky perlovky, posypeme je cukrem a necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Zalijeme je trochou vody, povaříme na mírném ohni doměkka, osolíme a opepříme.

3. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, zasypeme ho moukou a uděláme hladkou jíšku. Z kastrolu vyjmeme maso, masovou šťávu přecedíme a nalijeme zpět do kastrolu. Zahustíme jíškou a 10 minut provaříme. Vložíme zpět maso, přidáme žampiony a dovaříme.

4. Nabereme jednu naběračku omáčky, smícháme ji se smetanou a žloutkem a za stálého míchání nalijeme zpět k masu. Telecí ragú podáváme se zkaramelizovanými cibulkami. Vhodnou přílohou jsou těstoviny.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1876 kJ/448 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás