Květákové placičky
Suroviny: 1 menší květák, ?sůl, ?4 vejce, ?100 ml mléka, ?mletý černý pepř, ?špetka muškátového květu, ?slunečnicový olej ?
Dip: ?150 g zakysané smetany, ?150 ml podmáslí, ?1 lžička citronové šťávy, ?kůra z 1/4 citronu, ?menší svazek pažitky
Postup:
1. Květák očistíme, omyjeme, rozkrájíme na růžičky a povaříme je krátce v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné. Poté je opláchneme ve studené vodě a necháme okapat.
2. Do mísy vyklepneme vejce a rozšleháme je s mlékem, solí, pepřem a muškátovým květem. Růžičky květáku nakrájíme na plátky a dáme si stranou 4 nejlepší. Zbytek jemně nasekáme a přidáme do mísy s těstem.
3. Na pánvi rozpálíme tenkou vrstvu oleje a 4 plátky květáku krátce opečeme. Každý z nich pak zalijeme jednou naběračkou těsta a z obou stran opékáme dozlatova. Placičky podáváme s dipem, který vytvoříme smícháním smetany, podmáslí, šťávy a kůry z citronu, nasekané pažity a soli.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 918 kJ/219 kcal
Počet porcí/kusů 4