Doporučujeme

6 receptů na snadnou úpravu čočky

Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.

Pikantní čočková pomazánka

Suroviny: 200 g červené čočky, ?sůl, ?1 větší cibuli, ?3 stroužky česneku, ?2 větší rajčata (nebo 100 g sekaných rajčat z konzervy), ?olivový olej, ?1/2 lžičky drceného kmínu, ?dle potřeby strouhanku, ?špetku cayenského pepře nebo chilli koření, ?hrst nasekané petrželky



Postup:

1.
Čočku propláchneme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou a zvolna necháme vařit, dokud není zcela měkká. Před koncem vaření ji osolíme.

2. Čočku scedíme a necháme okapat. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme, rozkrojíme a lžičkou z nich odstraníme semínka. Pak je nakrájíme na malé kostičky.

3. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme kmín a také ho trochu orestujeme.

4. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a vsypeme čočku. Vše spolu krátce podusíme. Směs zahustíme trochou strouhanky a dochutíme solí a cayenským pepřem nebo chilli. Nakonec do pomazánky vsypeme petrželku. Odstavíme ji a necháme vychladnout.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 579 kJ/138 kcal

Počet porcí/kusů 8



Čočková polévka s vejcem

Suroviny
: 300 g hnědé čočky, ?1 cibuli, ?4 stroužky česneku, ?2 mrkve, ?asi 3 lžíce oleje, ?1 bobkový list, ?30 g másla, ?30 g hladké mouky, ?nať ze 3 jarních cibulek, ?150 g klobásy, ?60 ml octa, ?4 vejce



Postup:

1.
Čočku propereme a na 2 hodiny namočíme do studené vody, aby nabobtnala. Scedíme ji a vodu, ve které bobtnala, si ponecháme.

2. Cibuli s česnekem oloupeme, mrkev očistíme. Cibuli s česnekem nasekáme nadrobno, mrkev nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme mrkev a orestujeme ji. Pak přilijeme asi 1200 ml vody a přidáme čočku a bobkový list. Vše vaříme, dokud čočka nezměkne.

3. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíškou. Rozředíme ji vodou, v níž bobtnala čočka, a přilijeme do hrnce. Polévku vaříme dalších 15 minut. Ke konci přihodíme nadrobno nasekanou cibulovou nať a na malé kostičky nakrájenou klobásu. Polévku dochutíme solí a pepřem. Podáváme se ztraceným vejcem.

4. V hrnci přivedeme k varu asi 500 ml vody. Vlijeme do ní ocet a necháme ji jen zvolna probublávat. Vejce rozklepneme do misky a opatrně ho vlijeme do vody. Vaříme ho, dokud bílek neztuhne. Vyjmeme ho stejně připravíme i zbylá vejce.


Doba přípravy 50 (bez bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 2355 kJ/562 kcal

Počet porcí/kusů 4



Čočkový nákyp

Suroviny:
200 g hnědé čočky, ?sůl, ?150 g dlouhozrnné rýže, ?olivový olej, ?1 cibuli, ?3 stroužky česneku, ?1 velkou mrkev, ?2 řapíky celeru, ?100 g žampionů, ?250 sekaných rajčat z konzervy, ?mletý černý pepř, ?2 hrsti baby špenátu, ?špetku sušeného oregana, ?2 vejce, ?200 g mozzarelly, ?250 g cherry rajčátek



Postup:

1.
Čočku propláchneme, asi 2 hodiny ji necháme bobtnat ve studené vodě a pak ji uvaříme na skus. Před koncem vaření ji osolíme. Rýži uvaříme v osolené vodě taky na skus. Čočku i rýži scedíme a necháme okapat.

2. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, mrkví a celerem. Pak vmícháme na menší kousky překrájené žampiony a přilijeme rajčata z konzervy. Vše osolíme, opepříme a asi 10 minut podusíme.

3. Do pánve přisypeme čočku, rýži a špenát. Vše společně prohřejeme a dochutíme solí, pepřem a oreganem. Pánev odstavíme.

4. Když směs zchladne, vmícháme do ní vejce a na kostičky nakrájenou mozzarellu. Rozprostřeme ji do vymaštěného pekáčku a poklademe rozkrojenými rajčátky. V troubě ji při 180 °C zapékáme asi 40 minut.


Doba přípravy 90 (bez bobtnání a chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 2415 kJ/577 kcal

Počet porcí/kusů 4



Houbovo-čočková paštika v listovém těstě

Suroviny:
150 g červené čočky, ?50 g másla, ?sůl, ?200 g kořenové zeleniny, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?300 g čerstvých lesních hub, ?mletý černý pepř, ?3 plátky toastového chleba, ?2 vejce, ?200 g zakysané smetany, ?strouhanka dle potřeby, ?400 g listové těsta, ?olej na vymazání formy



Postup:

1
. V kastrolu orestujeme na 1/2 másla čočku, zalijeme ji vodou tak, aby byla ponořená, a vaříme ji 30-40 minut, dokud se nerozvaří. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Případnou přebytečnou tekutinu slijeme. Necháme vychladnout.

2. Zeleninu i houby očistíme a nakrájíme nadrobno. V pánvi na zbylém másle orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou, pak přidáme houby s česnekem a vše ještě společně opečeme. Směs osolíme a opepříme. Přiklopíme ji a za občasného míchání dusíme asi 15 minut. Necháme vychladnout.

3. Chleba rozmočíme v 1 rozšlehaném vejci a smícháme ho se smetanou, čočkou i houbovou směsí. Podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou.

4. Formu na paštiku vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na tenký plát. Odkrojíme z něj obdélník na zakrytí paštiky ve formě a zbylým těstem vyložíme dno i strany formy. Naplníme je připravenou směsí a přiklopíme odkrojeným obdélníkem, který svrchu potřeme zbylým vejcem. Paštiku pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C, dokud těsto nezezlátne. Pak ho zakryjeme pečicím papírem, teplotu snížíme na 175 °C a paštiku dopékáme ještě asi 15 minut. Po upečení ji necháme zchladnout.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2346 kJ/560 kcal

Počet porcí/kusů 6



Čočkové karbanátky s uzeným masem

Suroviny:
400 g čočky, ?sůl, ?rostlinný olej, ?50 g slaniny, ?1 cibuli, ?2 stroužky česneku, ?150 g uzeného masa,?1 lžíci bramborového škrobu, ?2 vejce, ?mletý černý pepř, ?dle potřeby strouhanka



Postup:

1.
Čočku propereme a vsypeme do hrnce se studenou vodou. Přivedeme ji k varu a uvaříme ji zcela doměkka. Před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Na troše oleje v pánvi necháme vyškvařit nadrobno nakrájenou slaninu. Přidáme nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme prolisovaný česnek a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Směs odstavíme.

3. Do mísy vsypeme čočku a směs z pánve. Přidáme škrob rozmíchaný v malém množství vody a žloutky. Vše osolíme, opepříme, promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou.

4. Z připravené hmoty vytvarujeme karbanátky. Obalíme je v bílcích rozšlehaných s trochou vody a strouhance. Na oleji na pánvi je usmažíme dozlatova.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2978 kJ/711 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečená čočka s klobásou

Suroviny:
300 g čočky, ?sůl, ?400 g salátových brambor, ?2 mrkve, ?1-2 řapíky celeru, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?olivový olej, ?250 g klobásy, ?mletý černý pepř, ?2 vejce, ?150 ml mléka, ?100 g eidamu (45%)



Postup:

1.
Čočku propereme a necháme asi 2 hodiny bobtnat ve studené vodě. Pak ji uvaříme téměř doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Přebytečnou tekutinu slijeme.

2. Brambory, mrkev a celer očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Brambory necháme vařit v osolené vodě. Asi po 5 minutách přidáme mrkev. Když je vše skoro měkké, přisypeme celer. Zeleninu ihned scedíme a necháme odkapat.

3. Cibuli s česnekem oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na oleji v pánvi. Pak vmícháme na kolečka pokrájenou klobásu. Směs promícháme s čočkou a povařenou zeleninou. Vše dochutíme solí a pepřem a rozprostřeme do vymaštěné zapékací mísy.

4. Vejce rozšleháme s mlékem a sýrem a rovnoměrně je rozlijeme na čočkovou směs. Vše zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.


Doba přípravy 70 (bez bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 2865 kJ/684 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás