Doporučujeme

6 osvědčených receptů na luštěniny

Jsou zdravé a chutné. Nebojte se je zařadit do vašeho jídleníčku.

Čočkové karbanátky s uzeným masem

Suroviny: 400 g čočky, ?sůl, ?rostlinný olej, ?50 g slaniny, ?1 cibuli, ?2 stroužky česneku, ?150 g uzeného masa, ?1 lžíci bramborového škrobu, ?2 vejce, ?mletý černý pepř, ?dle potřeby strouhanka



Postup:

1
. Čočku propereme a vsypeme do hrnce se studenou vodou. Přivedeme ji k varu a uvaříme ji zcela doměkka. Před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Na troše oleje v pánvi necháme vyškvařit nadrobno nakrájenou slaninu. Přidáme nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme prolisovaný česnek a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Směs odstavíme.

3. Do mísy vsypeme čočku a směs z pánve. Přidáme škrob rozmíchaný v malém množství vody a žloutky. Vše osolíme, opepříme, promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou.

4. Z připravené hmoty vytvarujeme karbanátky. Obalíme je v bílcích rozšlehaných s trochou vody a strouhance. Na oleji na pánvi je usmažíme dozlatova.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2978 kJ/711 kcal

Počet porcí/kusů 4



Luštěninové kebaby

Suroviny: 150 g loupané červené čočky, ?350 g sterilované cizrny, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1 vejce, ?hladká mouka na zahuštění, ?šťáva z 1 limetky, ?1 lžička mletého kmínu, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 lžíce nasekané petrželky, ?1 lžička nasekaného koriandru, ?olej na smažení ?

Salát: ?1/2 salátové okurky, ?100 g řapíkatého celeru, ?150 g rajčat, ?1/2 hlávkového salátu, ?4 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce octa, ?1 lžíce tekutého medu ?

Dip: ?150 g bílého jogurtu, ?2 snítky čerstvé máty



Postup:

1.
Čočku propláchneme a necháme okapat. Nasypeme ji do kastrolu s vroucí vodou a uvaříme doměkka. Pak ji scedíme a necháme okapat. Společně se scezenou cizrnou ji rozmixujeme najemno.

2. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a přidáme s vejcem k rozmixovaným luštěninám. Směs zahustíme moukou a ochutíme limetkovou šťávou, kmínem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou i koriandrem.

3. Z hmoty vytvarujeme malé válečky. Každý z nich napíchneme na dřevěný špíz a kebaby opečeme v rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova. (Případně je můžeme ještě dopéct v troubě.)

4. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Ochutíme ji zálivkou připravenou z oleje, octa a medu. Jogurt ochutíme nasekanou mátou, solí a pepřem. Dip podáváme ke kebabům a salátu.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1810 kJ/432 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cizrna s mletým masem

Suroviny: 1 cibule, ?2 lžíce oleje, ?500 g mletého vepřového masa, ?2 lžíce rajského protlaku, ?1 velká červená paprika, ?150 g mražených fazolových lusků, ?sůl, ?500 g sterilované cizrny, ?mletý černý pepř, ?špetka římského kmínu, ?1 stroužek česneku, ?pažitka na ozdobu



Postup:

1.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso a opečeme ho. Vmícháme do něj protlak a také ho krátce osmahneme.

2. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Spolu s propláchnutými fazolkami ji přidáme do pánve.

3. Směs osolíme, podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme doměkka. Pak do ní vmícháme cizrnu a prohřejeme ji. Nakonec pokrm dochutíme pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem. Ozdobíme pažitkou a podáváme s pšeničnými tortillami.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2386 kJ/570 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolový guláš s uzeným masem

Suroviny: 200 g fazolí, ?sůl, ?500 g uzené plece, ?1 cibule, ?1-2 lžíce sádla, ?50 g rajského protlaku, ?1 lžička mleté sladké papriky, ?1/2 lžičky mleté pálivé papriky, ?100 g sterilované kukuřice, ?tvrdý chléb na zahuštění, ?mletý černý pepř, ?asi 1 stroužek česneku



Postup:

1.
Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc bobtnat. Druhý den je scedíme, zalijeme čerstvou vodou a necháme zvolna vařit doměkka. Ke konci vaření je osolíme.

2. Maso dáme do hrnce, zalijeme ho vodou a krátce ho povaříme. Vodu slijeme. Maso zalijeme čerstvou vodou a v té ho uvaříme doměkka. Poté ho vyjmeme a nakrájíme na kostky.

3. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme protlak i oba druhy mleté papriky. Vše orestujeme, zalijeme přecezeným vývarem z uzeného a krátce povaříme.

4. Přidáme kostky masa, scezené fazole a kukuřici. Guláš dle potřeby zahustíme rozdrobenou střídkou chleba a dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Podáváme s čerstvým pečivem.


Doba přípravy 75 (bez doby bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 2281 kJ/545 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dvoubarevná hrachová kaše s uzeným masem

Suroviny: 400 g uzeného vepřového masa (nejlépe plec nebo krkovička), ?250 g žlutého hrachu, ?250 g zeleného hrášku (mražený nebo čerstvý), ?4 stroužky česneku, ?1 lžička majoránky, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?mléko podle potřeby, ?1 cibule, ?2 lžíce sádla



Postup:

1.
Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Žlutý hrách přebereme a několikrát propláchneme studenou vodou. Zalijeme ho vodou a vaříme asi 30 minut doměkka. Pak přebytečnou vodu slijeme. Zelený hrášek zalijeme vodou a vaříme jen asi 10 minut.

2. Uvařený žlutý i zelený hrách důkladně rozmícháme nebo rozmixujeme na kaši. Česnek oloupeme a utřeme. Obě kaše ochutíme česnekem, majoránkou, solí a mletým pepřem. Pokud je kaše příliš hustá, přilijeme podle potřeby horké mléko a promícháme.

3. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozehřátém sádle dozlatova.

4. Kaši rozdělíme na talíře. Přidáme na plátky nakrájené uzené maso

posypeme osmaženou cibulkou a doplníme kyselou okurkou.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 3127 kJ/747 kcal

Počet porcí/kusů 4



Teplý čočkový salát s vejcem

Suroviny: 60 g velkozrnné čočky, ?50 g červené čočky, ?30 ml octa, ?sůl, ?1 vejce, ?1 lžička slunečnicového oleje, ?1 jarní cibulka, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Velkozrnnou čočku propláchneme a dáme vařit. Červenou čočku nasypeme do vřící vody a vaříme jen tak dlouho, aby zůstala pevná (pozor, velice rychle se rozvaří). Obě čočky scedíme a necháme okapat.

2. V hrnku svaříme 500 ml vody s octem a solí a opatrně vařečkou roztočíme tak, aby u středu vznikl vír. Do něj vyklepneme opatrně vejce a počkáme, až se uzavře. Teplotu snížíme na střední stupeň a vaříme asi 5 minut.

3. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme čočku, osolíme a opepříme. Prohřejeme a na talíři doplníme vajíčkem.


1 porce obsahuje 1975 kJ/472 kcal

Počet porcí/kusů 1



  • Vybrali jsme pro Vás