Zapečené brambory s kapustičkami
Suroviny: 1000 g salátových brambor, ?sůl, ?300 g růžičkové kapusty, ?asi 3 lžíce olivového oleje, ?1 velkou cibuli, ?2 mrkve, ?2 chilli papričky, ?500 g mletého masa (hovězí+vepřové), ?2 lžíce rajského protlaku, ?1 konzerva sekaných rajčat, ?worcestrová omáčka, ?oregano, ?bazalka, ?250 ml smetany ke šlehání, ?40 g nastrouhaného parmazánu
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vroucí vodě je uvaříme do poloměkka. Scedíme je a necháme okapat. Zvlášť v osolené vodě uvaříme do poloměkka očištěné kapustičky.
2. Ve velké pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s mrkví a nasekané chilli papričky. Přidáme mleté maso a také ho orestujeme. Vmícháme rajský protlak a přilijeme rajčata. Vše ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a bylinkami a pod pokličkou necháme dusit.
3. Asi po 15 minutách pánev odklopíme a necháme vydusit přebytečnou tekutinu.
4. Do zapékací misky rozprostřeme brambory s kapustičkami. Navrch naneseme masovou směs. Vše zalijeme smetanou, zasypeme parmazánem a vložíme do trouby. Při 180 °C nákyp zapékáme asi 40 minut.
Doba přípravy 100 minut.
1 porce obsahuje 3431 kJ/819 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapékané brambory s houbami, špenátem a rajčaty
Suroviny: 400 g čerstvých hub, ?3 lžíce másla, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 cibule, ?3 stroužky česneku, ?olivový olej, ?500 g mraženého listového špenátu, ?asi 100 ml smetany, ?500 salátových brambor, ?500 g sterilovaných rajčat (celých), ?hrst lístečků bazalky, ?150 g cherry rajčátek, ?100 g strouhaného sýra
Postup:
1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme je na másle na pánvi. Osolíme je a opepříme. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je necháme zesklovatět na troše oleje v pánvi. Přidáme rozmrazený špenát. Podlijeme ho smetanou, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata vyjmeme z konzervy a také je nakrájíme na kolečka.
3. Pekáček vytřeme olejem a rozložíme do něj brambory. Lehce je osolíme a zakryjeme je podušenými houbami. Přidáme špenát a rajčata. Vše zalijeme nálevem z rajčat rozmíchaným s nasekanou bazalkou, zakryjeme alobalem, vložíme do trouby a při 180 °C necháme péct asi 30 minut.
4. Alobal z pekáčku odstraníme. Zeleninu poklademe cherry rajčátky, zasypeme sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme, dokud sýr nezezlátne.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1885 kJ/450 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečené brambory s uzeným masem
Suroviny: 1000 g brambor, ?2 střední cibule, ?2 lžíce sádla, ?250 g uzeného masa nebo uzeniny, ?200 g zeleného hrášku, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 vejce, ?250 ml mléka
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Zchladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme jednu lžíci sádla a cibulku na něm orestujeme dozlatova.
2. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Zapékací mísu vymažeme zbylým sádlem. Na dno rozložíme vrstvu brambor a posypeme je částí orestované cibulky, částí uzeného masa a hrášku. Osolíme, opepříme a překryjeme další vrstvu brambor. Pokračujeme ve vrstvení a zakončíme bramborami posypanými cibulkou.
3. Povrch osolíme, opepříme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut. Rozmícháme vejce s mlékem a směsí přelijeme brambory. Zapékací nádobu vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2550 kJ/609 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečené brambory se zeleninou a houbami
Suroviny: 2 menší cukety, ?1 lilek, ?sůl, ?olivový olej, ?250 g lesních hub, ?2 papriky (červená a žlutá), ?400 g cherry rajčátek, ?1 velkou cibuli, ?1 lžičku celého kmínu, ?mletý černý pepř, ?1000 g brambor, ?máslo na zapékací misku, ?200 g nastrouhané goudy
Postup:
1. Cukety a lilek omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na tenká kolečka a osolíme. Chvíli je necháme "vypotit". Pak je papírovou utěrkou osušíme a na oleji na pánvi je opečeme.
2. Houby a papriky očistíme. Houby nakrájíme na kousky, papriky na nudličky. Rajčátka omyjeme a překrojíme napůl.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Na oleji v pánvi ji s kmínem orestujeme dozlatova. Přidáme houby, po chvilce papriky. Vše osolíme, opepříme a asi 10 minut podusíme.
4. Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky a vsypeme do osolené vroucí vody. Asi 5 minut je povaříme. Pak je scedíme a vyložíme jimi vymaštěnou zapékací formu. Přidáme cuketu s lilkem a houbovou směs. Vše osolíme, opepříme, zasypeme sýrem a v troubě při 180 °C necháme 15-20 minut zapéct.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2280 kJ/545 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečené bylinkové brambory
4 osoby: ?1500 g brambor, ?sůl, ?směs čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, tymián, majoránka), ?100 g sušené šunky, ?1 lžička chilli, ?2 lžíce oleje
Postup:
1. Vybereme stejně velké brambory a pečlivě je omyjeme kartáčkem. Neoloupané je vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka (asi 10 minut, záleží na velikosti brambor). Uvařené brambory slijeme, necháme zchladnout a oloupeme.
2. Připravíme si kuchyňský provázek a bylinky. Plátky sušené šunky překrájíme na menší kousky. Brambory nařízneme, vložíme do nich kousek šunky a bylinky. Zase je uzavřeme a převážeme provázkem.
3. Naplněné brambory naskládáme do remosky, posypeme je chilli a pokapeme olejem. Remosku uzavřeme a brambory zapečeme dozlatova.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1750 kJ/418 kcal