Doporučujeme

4x netradiční řízečky na váš stůl

Pro jednou zapomeňte na stokrát ohranou strouhanku a dejte řízečkům zajímavější kabátek. Budou skvěle vypadat i chutnat!

Srnčí řízek v mandlích

Suroviny
(pro 4 osoby): 4 řízky ze srnčí kýty, 1 vejce, 2 lžíce mouky, mletý muškátový oříšek, 80 g na hobliny nakrájených mandlí, 50 g másla, sůl



Postup:

Řízky ze srnčí kýty (asi po 150 g) lehce naklepeme a trochu shrneme. Důkladně posypeme solí a mletým muškátovým oříškem. Okořeněné maso obalíme nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec v mandlových hoblinách, které k masu důkladně přitlačíme. Na pánvi rozpálíme máslo a maso na něm z obou stran opékáme 6-8 minut (mandle by neměly příliš zhnědnout). Podáváme s bramborovými kroketami, kolečkem ananasu, brusinkami a čerstvým salátem.



Smažené kuře v polentě

Suroviny
(na 4 porce): 4 kuřecí prsa, 200 g hladké mouky, lžička mletého nového koření, lžička skořice, lžička chilli, 2 vejce, 200 g polenty, 2-3 lžíce másla, 2 banány

Kaše: 8 brambor, 250 ml mléka, 4 klasy kukuřice, svazeček jarní cibulky



Postup:

Z kukuřičných klasů seřízneme zrna (lze použít i mraženou kukuřici, kterou necháme rozmrazit). Ve slané vodě uvaříme oškrábané brambory, slijeme a necháme v hrnci. Přilijeme teplé mléko, přisypeme kukuřici, osolíme a opepříme. Znovu přivedeme k varu a hned vypneme oheň, přihodíme nakrájenou cibulku a brambory rozšťoucháme. Kuřecí prsa podélně rozkrojíme a obalujeme v mouce, vejci a polentě se solí a kořením. Pak smažíme na 2 lžících másla 5 minut po obou stranách. Banány podélně rozkrojíme a také osmažíme. Kuře podáváme na bramborové kaši s kukuřicí a obložíme banánem a salátem z rajčat a čerstvých bylinek.



Treska v pivním těstíčku

Suroviny
(na 4 porce): 4 filety z tresky, 900 g starých brambor, olej na smažení, sůl, pepř, čerstvá petrželka a citron

Těstíčko: 15 g droždí, 300 ml piva, 230 g hladké mouky, 2 lžičky soli

Majonéza: 1 žloutek, lžička hrubé hořčice, lžíce citronové šťávy, 200 ml olivového oleje, sůl, pepř



Postup:

Droždí smícháme s trochou piva na hladkou pastu, pak vmícháme zbylé pivo. Sůl a mouku prosijeme do misky a do důlku uprostřed vlijeme pivo s droždím. Postupně zpracujeme a těstíčko necháme hodinu kynout. Žloutek, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu mixujeme půl minuty do pěny. Pak po kapkách či tenkým pramínkem přidáváme olivový olej. Dochutíme solí a pepřem, uložíme do chladu. Brambory nakrájíme na hranolky asi 1,5 cm silné a ve fritéze či hlubší pánvi je osmažíme v rozpáleném oleji 5 minut dozlatova. Teplotu ještě zvýšíme. Rybu osolíme a opepříme, obalujeme v těstíčku a smažíme 7-8 minut dozlatova. Nakonec v oleji na nejvyšší teplotu ještě dosmažíme hranolky, odsajeme přebytečný tuk a osolíme. Rybu podáváme s hranolkami a majonézou, ozdobenou petrželkou a kousky citronu.



Kuře v mandlové krustě

Suroviny
(na 4-6 porcí): 600 g kuřecích řízků, 400 g zakysané smetany, trochu hladké mouky, 1 vejce, 125 g nasekaných mandlí, 40 g tuku, 2 limety, 2 lžíce čerstvé meduňky, 2 lžíce suchého vermutu, hlávkový salát, 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, sůl, pepř



Postup:

Kuřecí řízky osolíme a opepříme. Obalíme je v hladké mouce, ve vajíčku a nakonec v nasekaných mandlích. Na pánvi rozehřejeme tuk a řízky na něm smažíme 15-20 minut, dokud nejsou po obou stranách zlatavé. Nastrouháme trochu limetové kůry, pak limety rozpůlíme a vymačkáme šťávu. V misce smícháme 4 lžíce šťávy s kůrou, zakysanou smetanou, nasekanou meduňkou a vermutem a podle chuti osolíme. Talíř pokryjeme nadrobno nakrájeným hlávkovým salátem a na něj položíme řízek, který ozdobíme trochou omáčky se zeleným pepřem. Zbytek omáčky servírujeme ve zvláštní misce. Podáváme s rozpečeným pečivem.



  • Vybrali jsme pro Vás