Doporučujeme

14 tipů, jak se zbavit lásky ke sladkostem

Je snadné vypěstovat si na něm závislost… přitom dost škodí zdraví. Jak se vyvázat z pozitivního vztahu k cukru?

Možná patříte k menšině, která se bez čokolády, zmrzliny a limonád naprosto obejde. Průměrný Čech však ročně spolyká až 40 kilo cukru! Přitom Světová zdravotnická organizace doporučuje maximálně 25 gramů (tedy asi šest lžiček) denně. Myslíte si, že tohle bez problémů splňujete? A tušila jste, že ohromná spousta bílého jedu se tiše schovává v běžných potravinách, jako jsou třeba zálivky na salát, kečup, omáčky na těstoviny? Jde o celých 75 % průmyslově zpracovaných potravin!

Co všechno sladký záškodník dokáže napáchat? Zatížit srdce, oslabit zubní sklovinu nebo vyvolat cukrovku. V poslední době se navíc objevují i studie, které spojují vysokou konzumaci sladkostí se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Nemluvě o faktu, že přemíra sladkostí na talíři může vězet za vaší únavou. Bílý prášek navíc zhoršuje pleť a může urychlovat tvorbu vrásek. Zbavit se závislosti přitom není zase tak těžké – stačí, když svou touhu po mlsání uspokojíte některou z lahodných náhražek…

„Brzy zjistíte, že vám sladká chuť prostě nechybí,“ tvrdí jedna z „vyléčených“, třiatřicetiletá Martina a dodává: „Objevila jsem navíc spoustu dezertů, které jsou naprosto božské, a přitom v nich není ani špetka cukru.“ Pětadvacetiletá Anna zase vysvětluje: „Na dva nebo tři měsíce jsem vynechala úplně všechny sladkosti, nesladím si ani kafe. Za tu dobu prostě odvyknete. Teď už si klidně s kamarádkou dám zmrzlinový pohár, ale upřímně? Je to něco, bez čeho se v pohodě obejdu.“ Myslíte si, že vy to nezvládnete?
Pomůžou vám následující tipy:

1. Vyřaďte limonády


Ve třech deci limonády se ukrývá asi 40 g cukru. Přidaný cukr ale obsahují i některé džusy, takže si vždy pozorně přečtěte jejich složení. Ideální je zvyknout si pít výhradně čistou vodu nebo bylinkový čaj. Chcete si závlahu ochutit? Přidejte do něj rozmačkané maliny, borůvky, citronovou nebo pomerančovou šťávu, mátu, zázvor, med…

http://gty.im/738790503

2. Chytřeji snídejte


Kupované cereálie nebo obilné kaše jsou taky prošpikované cukrem. Tip: Umíchejte si domácí kaši. Na ni budete potřebovat: třetinu hrnku ovesných vloček, dvě třetiny hrnku horké vody, tři lžíce kokosového mléka a půlku banánu, který v kaši rozvaříte. Jakmile vločky změknou, přidejte do nich hrst hrozinek. Anebo snídejte míchaná vejce a plátek celozrnného chleba s avokádem. Další skvělé tipy objevíte v knížce Lahodně s Ellou (vydala Omega).


3. Drink s kamarádkou…


… může představovat pořádnou cukrovou bombu – to když si objednáte třeba margaritu. Raději popíjejte suchá vína, jako je Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc (dvě deci obsahují méně než gram cukru). Nebo si nechte namíchat vodku se sodovkou – ani v jednom cukr nenajdete.

4. Odměňte se zdravě


Jestli si ráda dovolujete ke kávě sušenku, nahraďte ji několika čtverečky tmavé čokolády (čím více kakaa obsahuje, tím méně má cukru). Svoje chuťové pohárky můžete ale plnohodnotně obšťastňovat, a to aniž by se váš jazyk cukru jenom dotknul! Stačí otevřít knihu Cukrfree kuchařka od blogerky Janiny Černé (vydal Cpress).

http://gty.im/185064664

5. Překonejte odpolední únavu


Největší nutkání hřešit sladkým útočí na ženy v časném odpoledni. „Mívala jsem v zásuvce sušenky, a když došly, prostě jsem si musela z kanceláře vyběhnout pro něco sladkého,“ vybavuje si devětadvacetiletá Andrea. Její řešení? „Jde o to nedostat hlad. Nosím si proto do práce krabičku s kousky mrkve a jablek a průběžně chroupu. A pro případ, že opravdu potřebuju cítit na jazyku sladkou chuť, mám v šupleti sušené datle.“ Ty v sobě sice ukrývají poměrně dost ovocného cukru, ale ten je mnohem zdravější než ten v čokoládových tyčinkách a sušenkách. Navíc datle jsou napěchované vitaminy a minerály, takže vás okamžitě vzpruží.


6. Pomůže procházka


Honí vás mlsná a prostě nedokážete zahnat vidinu nanuka s křupavou čokoládou? Rozptylte se pohybem, doporučují odborníci na výživu. Studie potvrzují, že patnáctiminutová procházka v jakoukoli denní dobu vás spolehlivě rozptýlí.

7. Pozor na náhražky


Takzvané dietní potraviny s umělými sladidly rozhodně nepředstavují dobrou volbu! Sladidlo totiž neposkytne mozku rozkoš jako cukr, takže touha po mlsání vás neopustí, právě naopak. Navíc existují studie, které spojují pravidelnou konzumaci umělých sladidel se zvýšeným rizikem rakoviny.

8. Vařte si do zásoby


Často lovíte z mrazáku koupené hotové jídlo nebo pizzu? Místo polotovaru okořeněného přidaným cukrem mějte po ruce zdravější alternativu rychlé večeře. Kdykoli si doma chystáte jídlo, prostě udělejte několik porcí navíc a ve vaničkách je dejte k ledu.

http://gty.im/628097352


9. Poznejte svého nepřítele


V některých potravinách se schovává hroznový cukr (pod názvem dextróza). Pozor si dejte také na složku s názvem glukózo-fruktózový sirup, ten často najdete třeba v želatinových bonbonech nebo limonádách. Odradit by vás měla i maltóza, fruktóza… Než jakýkoli výrobek hodíte do košíku, ujistěte se, že v něm vážně nečíhá cukr.

10. Spočítejte, co jíte


Mrkněte na obsah cukru v gramech. Když číslo vydělíte čtyřmi, dostanete obsah cukru ve lžičkách. Pamatujte si, že ideální je nesníst víc než 6 lžiček nebo 25 g denně.

11. Co všechno se počítá?


Ano, do vaší denní spotřeby cukru se započítává i med, agávový sirup, datlový sirup a všechny ostatní sladké sirupy. Ovšem všechny tyhle věci jsou mnohem méně škodlivé než řepný cukr, tak s tím kalkulujte během odvykání. Důležitý tip: Zpočátku si sladkou chuť úplně neodpírejte, ale prostě jen všechny cukrové mlsky nahraďte ovocem pokapaným datlovým sirupem nebo medem. Uspokojíte svoji potřebu po dobrotách, ale přitom už cukru postupně odvykáte!

12. Opatrně s kávou


Naučte se vychutnávat si ji neslazenou – chuť kávových zrn tak mnohem líp vynikne. Ve většině plechovek s ledovou kávou plave moře cukru. Stejně tak vám ho v mnohých kavárenských řetězcích automaticky přidají do kapučína nebo ochuceného latté. A automaty na chodbách firem nebo benzinkách? Z těch cukr doslova teče!


13. Svačte nesladce


V první řadě si dejte pozor na nízkotučné potraviny. Výrobci z nich odeberou tuk, ale pro zlepšení chuti často přidají právě cukr nebo umělé sladidlo. Ještě větší nebezpečí skrývají müsli tyčinky, které se na první pohled tváří jako zdravé jídlo. Jediná tyčinka vám může dodat víc cukru, než je doporučená denní dávka! Ideální svačinka: Neslazený bílý jogurt s hrstí čerstvého ovoce.

14. A dejte si dezert!


Vymanit se ze závislosti na cukru neznamená totálně se ho vzdát! Když si několikrát do měsíce objednáte palačinku se šlehačkou nebo dekadentní zmrzlinový pohár, vůbec nic se neděje. Ovšem jak už bylo napsáno v úvodu tohoto článku, vaše chutě se nejspíš změní. Nejspíš zjistíte, že vás naprosto uspokojila dvě tři sousta a víc sladkého k životu nepotřebujete!


  • Vybrali jsme pro Vás