6. V roce 1876 vydává Louis Pasteur dílo Studie o pivu, kde popisuje novou technologii produkce založenou na filtraci a pasterizaci. Šlo o nejdůležitější pokrok ve vývoji piva – do té doby totiž kvašení zajišťovaly divoké kvasinky s různými účinky.
7. Prvním krokem při výrobě je příprava varné směsi, sladu, který vznikne naklíčením ječných zrn a jejich usušením. Ten se smíchá s vodou a poté následuje rmutování, postupné ohřívání varné směsi. Do mladiny se potom přidají pivovarské kvasnice, jež mají rozštěpit cukry na alkohol a oxid uhličitý. Navíc se do směsi vmíchá chmel a vše se povaří v takzvaném chmelovaru. Následuje kvašení, které probíhá deset dnů. Sládek ve finále pivo zchladí, kvasnice odstraní a tzv. zelené pivo přečerpá do tanku, kde zraje třicet až devadesát dní. Výroba končí – můžete stáčet!
8. Značení ve stupních určuje procento cukrů v mladině. Víc stupňů přitom ve výsledku vede k většímu množství alkoholu. A největší celosvětoví producenti? Čína, USA a Rusko. Přitom nejprodávanějším pivem na světě je nizozemské Heineken.
9. Barack Obama je první americký prezident, který začal vařit pivo přímo v Bílém domě. Třeba medová varianta se jmenuje White House Honey Ale. Přidává se do něj med včel, které chová Michelle Obama!
10. Vědci dokázali, že pivo v malých dávkách ladí kognitivní funkce, díky čemuž jste bystřejší. Alkoholická dobrota umí zlepšit i náladu, krevní oběh, působí proti vysokému krevnímu tlaku nebo ulevuje při chřipce i rýmě. Kolik jí máte vypít, abyste kypěla zdravím? Vy dvě třetinky denně. U mužů jsou O. K. až dva půllitry. Cosmo tip: Pokud toužíte opečovat tělo, vyrazte do pivních lázní nebo se mrkněte po kosmetice s obsahem pivovarských kvasnic.