Doporučujeme

10 věcí, které jsme nevěděli o mořské soli

O tom, že je sůl nad zlato, vyprávějí lidové pohádky. Jak se ale stolní sůl liší od té mořské – a která je pro vaše tělo blahodárnější –, seriózně zjistila Romana Schützová.

1. O mořské soli se píše v Homérových eposech Ilias a Odyssea nebo v Bibli, v níž Ježíš svým následovníkům říká: „Jste sůl země. Jestliže však sůl
ztratí svou sílu, jak se její slanost obnoví? Již není použitelná k ničemu jinému, než aby byla vyhozena a lidmi pošlapána.“ Už tehdy se sůl používala jako dochucovadlo pokrmů nebo jako konzervant. 


2.  Pro národy, které žily daleko od moře, byla mořská sůl nedostatkovým zbožím. Její cena se vyvažovala zlatem a třeba římští vojáci dostávali tenhle poklad jako žold. Anglické slovo salary (mzda) je odvozeno právě od latinského názvu soli – sal.


3. Jak se z mořské vody získává sůl? Řízený proces začíná napuštěním kanálů nebo nádrží mořskou vodou. Na vodu pak působí sluneční záření a přirozené proudění vzduchu. Při odpaření vznikne solný roztok, který se rozvádí do mělkých nádrží, v nichž sůl začne krystalizovat v hrubozrnné podobě.


4.  Ve starém Egyptě se mořská sůl používala jako součást mastí, zábalů, směsí s projímavými účinky či pro urychlení porodů. Po mořské soli Egypťané sahali i při mumifikaci zemřelých. Lékař Imhotep jako první popsal schopnost soli vysoušet infikovanou ránu.



5. Obvykle je mořská sůl přirozeně našedlá, případně čistě bílá. A jaké mohou být další barvy? Červená či růžová varianta vzniká tam, kde rostou červené řasy – například v soliskách v pákistánském Karáčí. Z havajského ostrova Molokai zase pochází černá sůl obohacená o přírodní aktivní uhlí z lávových polí. 


6. Rozdíl mezi stolní a mořskou solí? Obě obsahují chlorid sodný. Mořská sůl má v sobě přírodní jód a 84 minerálů, z nichž je zásadní železo. Stolní sůl se za extrémně vysokých teplot chemicky čistí a prochází bělicím procesem, při něm ale dochází ke znehodnocení blahodárných látek. Ty se do kuchyňské soli přidávají uměle.


7. Nejvíc mořské soli vyprodukuje Čína. V Evropě za největšího výrobce platí Francie. Zdejší soliska Salin-de-Giraud nedaleko přírodní rezervace Camargue zabírají plochu 140 km2. Oblast je plná hor soli, které připomínají vrcholky zasněžených Alp! Nejkvalitnější mořská sůl se nazývá fleur de sel, česky solný květ, a jde o nejsvrchnější vrstvu soli. Sbírá se ručně v pánvích na bretaňském pobřeží. Půl kila vyjde na 500 korun. 


8.  Doporučená dávka dle Světové zdravotnické organizace? Do 5 gramů soli denně. Sůl v této míře pomáhá stabilizovat srdeční tep a ručí za správnou funkci svalů, a to díky hořčíku a sodíku. Navíc dokáže stabilizovat hladinu melatoninu a serotoninu v mozku. A protože obsahuje jód, pomáhá regulovat endokrinní systém.


9.  Sůl se hodí i pro vnější použití. Připravte si každý večer dvacetiminutovou koupel ve vlažné vodě, do které přisypete mořskou
sůl. Tahle wellness kúra zmírní například pocení.


10. „Olivový a makadamiový olej vmíchávám do směsi z grepové šťávy a mořské soli. Je to skvělý obličejový peeling,“ tvrdí australská herečka a režisérka Cate Blanchett.


  • Vybrali jsme pro Vás