IngredienceTěsto: Náplň maková: Náplň kokosová: Náplň tvarohová: Dohotovení: |
1. Mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl a promícháme. Do středu uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Posypeme ho lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme nakynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr, mléko, rum, žloutky a částečně propracujeme. Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
2. Mák svaříme s mlékem, cukrem a máslem. Odstavíme a necháme vychladnout. Kokos svaříme s mlékem a cukrem, odstavíme a necháme vychladnout. Meruňky rozmačkáme vidličkou a vmícháme do kokosové náplně. Tvaroh smícháme s oběma cukry a bílkem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm( 50 x 30 cm). Rozkrájíme ho na tři pruhy (10x50 cm). Do středu jednoho pruhu těsta dáme tvarohovou náplň. Do středu druhého kokosovou náplň a do třetího pruhu makovou náplň. Okraje těsta spojíme k sobě a dobře přitiskneme.
4. Vytvoříme tři prameny těsta, které spleteme do copu. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a spojíme do věnce. Na teplém místě necháme asi 20 minut kynout a pak potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při teplotě 160 °C. Po upečení necháme vychladnout.