Doporučujeme

VELIKONOCE: Velikonoční věnec s mandlemi

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

VELIKONOCE: Velikonoční věnec s mandlemi

Upečte si neuvěřitelně dobrý velikonoční věnec.

Ingredience

Těsto:
350 g hladké mouky
špetka soli
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml mléka
50 ml rumu
3 žloutky
100 g másla


Náplň maková:
80 g máku
50 ml mléka
20 g másla
30 g krupicového cukru


Náplň kokosová:
80 g kokosu
80 ml mléka
30 g krupicového cukru
30 g meruněk ( kompotovaných)


Náplň tvarohová:
150 g měkkého tvarohu
30 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 bílek


Dohotovení:
1 bílek na potření
20 g mandlových hranolků na posypání

1. Mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl a promícháme. Do středu uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Posypeme ho lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme nakynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr, mléko, rum, žloutky a částečně propracujeme. Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.


2. Mák svaříme s mlékem, cukrem a máslem. Odstavíme a necháme vychladnout. Kokos svaříme s mlékem a cukrem, odstavíme a necháme vychladnout. Meruňky rozmačkáme vidličkou a vmícháme do kokosové náplně. Tvaroh smícháme s  oběma cukry a bílkem.


3. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm( 50 x 30 cm). Rozkrájíme ho na tři pruhy (10x50 cm). Do středu jednoho pruhu těsta dáme tvarohovou náplň. Do středu druhého kokosovou náplň a do třetího pruhu makovou náplň. Okraje těsta spojíme k sobě a dobře přitiskneme.



4. Vytvoříme tři prameny těsta, které spleteme do copu. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a spojíme do věnce. Na teplém místě necháme asi 20 minut kynout a pak potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při teplotě 160 °C. Po upečení necháme vychladnout.



  • Vybrali jsme pro Vás