Ingredience

1 kapří hlava

400 g kapra

1 cibule

5 kuliček nového koření

5 kuliček černého pepře

100 g mrkve

100 g kořenové petržele

150 g pórku

150 g květáku

30 g másla

150 g mlíčí a jiker

sůl

mletý černý pepř

pažitka na posypání


1. Hlavu a maso vložíme do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidáme oloupanou cibuli, nové koření a celý pepř. Vaříme na mírném ohni 120 minut. Hotový vývar scedíme, maso obereme a dáme stranou.


2. Očištěnou mrkev, petržel a pórek nakrájíme na kolečka. Květák rozkrojíme na menší kousky. Pak zeleninu orestujeme v kastrolu na másle. Opékáme ji asi 3 minuty a pak ji zalijeme vývarem. Do polévky přidáme nakonec i jikry a mlíčí. Vaříme na mírném plameni 20 minut.


3. Do hotové polévky vložíme obrané maso z kapra a ještě krátce prohřejeme. Dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým květem. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme nasekanou pažitkou.