Doporučujeme

Teď je ten nejlepší čas na topinambury

| foto: Shutterstock, Bauer Media

Teď je ten nejlepší čas na topinambury

Znáte židovské brambory? A víte, jak je využít v kuchyni? Nechte se inspirovat!


Hlízy topinamburů nazývané židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky jsou mrazuvzdorné. Vydrží v dobré kondici i pod sněhem a ze země se mohou vykopávat až do konce března, proto si z nich ­ještě tento měsíc můžeme uvařit vydatné a ozdravné jídlo.


? Hlízy se nemusejí loupat. Stačí je pečlivě okartáčovat a pořádně propláchnout. Pokud je přece jen oškrábe­te, vkládejte je do okyselené vody, aby nezhnědly.

? Topinambury lze odšťavnit a pít jejich šťávu v kombinaci s jinými zeleninovými džusy.

? Syrové topinambury můžete nastrouhat a smíchat se zelím, jablky a jogurtovým dresinkem do chutného salátu.

? Topinambury vložte ve slupce do vroucí osolené vody a vařte 15 minut. Mohou se zapékat, smažit jako hranol­ky, dá se z nich připravit pyré či skvělá hustá polévka.



Zkuste tento recept


Asi 1/2?kg oloupaných topinamburů nakrájejte na kousky. V hrnci zahřejte 2?lžíce másla a orestujte na nich 1 cibuli nakrájenou nadrobno a 2 podrcené stroužky česneku. Pak přidejte topinambury. Osmahněte a zalijte horkým zeleninovým vývarem tak, aby topinambury byly ponořené. Uvařte doměkka. Rozmixujte a doplňte asi 150?ml smetany.



Spostu dalších skvělých tipů, co vařit právě teď v březnu, najdete v aktuálním vydání časopisu Žena a život, které je právě v prodeji. Jen za 32 Kč!




  • Vybrali jsme pro Vás