Doporučujeme

RECEPTY: Lahodné dýňové hody

Dýně je super plodina, ze které můžete vykouzlit neuvěřitelné dobroty.


Dýňová polévka s čedarem


Potřebujeme: 600 g oranžové dýně, 2 středně velké brambory, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 kostka zeleninového vývaru, 300 ml mléka, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička kmínu, 100 g nastrouhaného čedaru, hrst čerstvé pažitky



?Postup:

1. Dýni nejprve ostrým nožem rozčtvrť. Pak z ní sloupni tuhou slupku a lžící vydlabej semínka. Dužninu nakrájej na cca dvoucentimetrové kostky. Brambory oloupej, omyj pod studenou vodou a nakrájej také na dvoucentimetrové kostky. Cibuli vybal ze slupky a nakrájej na drobné kostičky.


2. Do hrnce nalij olivový olej. Když se rozehřeje, přidej k němu cibuli a nech ji mírně osmahnout. Následně vhoď do hrnce dýni i brambory, přidej rozdrobenou kostku vývaru a přilij 300 ml vody a mléko. Ještě přidej sůl, pepř, kmín a pak už to jen promíchej a přiklop pokličkou.


3. Polévku pak nech na mírném ohni zvolna probublávat dobrou půlhodinu. Poté sundej hrnec s polévkou z plotny. Ponorným mixérem polévku mixuj, dokud nezíská hladkou konzistenci. Nyní stačí už jen vmíchat sýr a pažitku.


Doba přípravy 55 minut.

1 porce obsahuje 943 kJ/225 kcal

Počet porcí/kusů 4




Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami


Potřebujeme: 1 malá máslová dýně, olivový olej, 1 lžíce sušeného tymiánu, chilli koření, sůl, mletý černý pepř, 100 g mražených brusinek, 250 g směsi listových salátů, 100 g vlašských ořechů, 200 g fety



Postup:

1. Dýni oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme střed se semínky. Očištěnou dýni nakrájíme na měsíčky a rozložíme na dno zapékací mísy. Zakapeme ji olivovým olejem a posypeme tymiánem, špetkou chilli koření, solí a pepřem.


2. Vložíme do rozehřáté trouby a při teplotě 200 °C pečeme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne a nezezlátne.


3. Brusinky necháme rozmrazit. Listový salát opláchneme a odstředíme, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Upečenou dýni dáme do mísy a promícháme ji s listovým salátem, rozmrazenými brusinkami a ořechy. Salát rozdělíme na talíře, posypeme rozdrobenou fetou a podáváme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1832 kJ/438 kcal

Počet porcí/kusů 4




Dýňové rizoto se špenátem


Potřebujeme: 750 g dýně (nejlépe hokkaido), 100 g másla, 300 g kulatozrnné rýže na rizoto, 100 ml bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, 150 g mascarpone, 50 g parmazánu, sůl, mletý černý pepř, hrst mladého špenátu



Postup:

1. Dýni očistíme, odstraníme semínka a čistou dužinu nakrájíme na kostičky. Polovinu uvaříme doměkka, scedíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.


2. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm zbytek nakrájené dýně. Když začne měnit barvu, přidáme rýži. Společně chvíli orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a na mírném plameni za stálého míchání vaříme, až se víno trochu vstřebá.


3. Poté přilijeme rozmixovanou dýni a část zeleninového vývaru. Stále vaříme na mírném plameni za občasného míchání téměř doměkka. Během vaření přiléváme vývar.


4. Ke konci varu přimícháme mascarpone a ještě chvíli povaříme. Do hotového rizota přimícháme strouhaný parmezán, podle chuti ho osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme baby špenát a podáváme.

Pozn.: Rizoto by mělo být spíše kašovité. Pokud by bylo příliš husté, můžeme ho zředit vývarem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 3085 kJ/737 kcal

Počet porcí/kusů 4




Těstoviny s dýňovou omáčkou


Potřebujeme: 500 g dýně, 200 ml zeleninového vývaru, 1 šalotka, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 500 g těstovin (špaget), sůl, 200 g pancetty nebo anglické slaniny, 100 g sušených rajčat, 100 ml smetany, 100 g sýra pecorino, mletý černý pepř, bazalka



Postup:

1. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme ji. Jednu půlku dýně nakrájíme na kousky, vložíme do vývaru a uvaříme doměkka. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme na dvou lžících oleje. Přidáme nasekaný česnek, osmahneme a přilijeme vařenou dýni i s vývarem. Rozmixujeme a dáme stranou.


2. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Pak je slijeme a necháme okapat.


3. Zbylou dýni nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozpálíme zbytek oleje a orestujeme na něm nakrájenou slaninu. Vložíme dýni, sušená rajčata a opět vše krátce osmahneme.


4. Pak přidáme rozmixovanou dýni a přilijeme smetanu. Promícháme a vložíme uvařené těstoviny. Krátce prohřejeme, vmícháme část nastrouhaného sýra a ochutíme solí a pepřem. Rozdělíme na talíře a ozdobíme zbylým sýrem a bazalkou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2407 kJ/575 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pečené filátko ze pstruha s dýňovým pyré


Na dýňové pyré: 1 fenykl, 1 máslová dýně, 1 cibule, 4 lžíce másla + na pokapání, 500 ml zeleninového vývaru, mletý muškátový oříšek, sůl


Na rybu: 8 filátek ze pstruha, mletý černý pepř, olivový olej



Postup:

1. Fenykl očistíme. Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme ji i fenykl na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli a přidáme dýni a fenykl. Vše krátce opečeme, zalijeme vývarem a necháme dusit doměkka.


2. Jakmile jsou dýně a fenykl měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme 2 lžíce másla a vše rozmačkáme na pyré. Ochutíme muškátovým oříškem a dosolíme.


3. Filátka ze pstruha očistíme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém olivovém oleji rybu opečeme z obou stran. Pstruha podáváme s dýňovým pyré a pokapeme rozpuštěným máslem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2439 kJ/583 kcal

Počet porcí/kusů 4




Dýňové lívanečky s ovocem a javorovým sirupem


Potřebujeme: 200 g dýně, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 4 vejce, 1 lžička mleté skořice, 4 lžíce moučkového cukru, 1 kypřicí prášek, 2 lžíce oleje, 100 g borůvek, 100 g malin, 4 lžíce javorového sirupu



?Postup:

1. Dýni očistíme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Pak ji scedíme, rozmixujeme dohladka a přendáme do mísy.


2. Do dýňového pyré přidáme mléko, mouku, dvě vejce a dva žloutky a důkladně promícháme. Ze zbylých bílků vyšleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Ochutíme cukrem, skořicí a nakonec vmícháme kypřicí prášek.


3. Rozpálíme teflonovou pánev a vytřeme ji olejem. Polévkovou lžící na ni nanášíme těsto a roztíráme do tvaru placičky. Lívanečky upečeme po obou stranách a přendáme na ubrousek.


4. Hotové lívanečky prokládáme na talířích malinami a borůvkami, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme javorovým sirupem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1452 kJ/347 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás